fbpx

Diş Temizliği

Diş temizliği çocuklarda nasıl olmalıdır? Dişlerin temiz olması her yaş grubu için çok önemlidir. Bu sebeple de bebeklik çağından itibaren çocuklara alışkanlık kazandırılmalıdır. Çünkü süt dişlerinin sağlıklı ilerlemesini sağlayarak kalıcı dişlerin daha sağlam ve sağlıklı olması sağlanır. Peki, çocuklarda diş temizliği nasıl yapılır?

Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Çocuklar diş ve ağız temizliği konusunda çok iyi olmayabilirler. Çocuğun el becerisi ve ebeveynin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler. Bebeğin ağzında ilk dişler görülmeye başladıktan sonra (6-8 ay) temizlenmeye başlanmalıdır. Her beslenmeden sonra temiz bir tülbent veya gazlı bez ile dişler silinir.

Diş temizleme alışkanlığının erken yaşlarda kazandırılmasıyla birlikte süt dişleri sağlam bir şekilde çıkmaya başlar. Böylece sağlıklı süt dişlere sahip olan çocukların kalıcı dişleri daha sağlam ve sağlıklı olur. Bu sebeple çocuklarda diş temizliği alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir. Peki, 1,5 yaş bebek ve 2,5 yaş bebeklerde diş temizliği nasıl olmalıdır?

dis-temizligi
Diş Temizliği

1,5 Yaş Bebek Diş Temizliği Nasıl Olmalıdır?

1-1,5 yaşından itibaren yumuşak bir diş fırçası ile dişlerin temizlenmesi sağlanabilir. Diş fırçası küçükbaşlı, düz, yumuşak ve naylon kıllardan oluşmalıdır. İkinci yaş gününden sonra diş fırçalarını çocuklar kullanabilirler ama bu sadece alışkanlık kazandırılmak içindir. Bu görev ebeveynlerindir. Bebek diş temizleme aparatı sayesinde temizlik işlemlerini kolaylıkla yerine getirebilirsiniz.

2 Yaş Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Olmalıdır?

2.5 yaşından sonra çok az miktarda diş macunu parçası diş fırçası üstüne konulabilir. Fakat kesinlikle yutulmamalıdır. Böylece günde 2 kez nazik hareketler ile çocuğunuzun dişlerini fırçalayabilirsiniz. Eğer çocuğunuz diş fırçalamaktan hoşlanmıyor ise bu rutini oyun oynayarak oyuncaklar ile birlikte çocuğunuza sevdirebilirsiniz. Peki, çürük oluşumu önlenebilir mi?

Çocuğuma Hangi Fırçalama Tekniklerini Gösterebilirim?

Çocuğunuz bu basit işlemleri alışkanlık haline getirene kadar, onu denetlemek isteyebilirsiniz. Bu sebeple de doğru fırçalama tekniklerini erken yaşta öğretmek yararlı olabilir. Eğer çocuğunuza fırçalama tekniklerini doğru bir şekilde öğretmek istiyorsanız şu adımları deneyebilirsiniz.

  • Çocuklarda diş temizliği için ADA (Amerikan Diş Hekimleri Birliği) tarafından önerilen florürlü bir diş macunundan bezelye büyüklüğünde bir miktar kullanın. Çocuğunuzun diş macununu yutmamasına dikkat edin.
  • Yumuşak kıllı bir diş fırçası ile öncelikle plakların en çok biriktiği bölge olan tüm dişlerin iç yüzeylerini fırçalayın. Nazikçe ileri geri hareketler yardımıyla fırçalayın.
  • Tüm dişlerin dış yüzeylerini temizleyin. Fırçayı dişeti hattına doğru fırçalayın.
  • Her bir dişin çiğneme yüzeyini fırçalayın. Nazik hareketler ile dişleri ileri ve geri hareketler ile fırçalayın.
  • Her bir ön dişin arkasını üstünü ve altını temizlemek için, fırçanın ucunu kullanınız.
  • Dili fırçalamaksa, her zaman eğlencelidir!

Çocuk Diş İpi Kullanmaya Ne Zaman Başlamalıdır?

Diş ipi, fırça ile temizlenemeyen diş arasındaki gıda parçacıkları ve plağı çıkarttığından dolayı, 4 yaşından itibaren kullanılmalıdır. Birçok çocuk 8 yaşına geldiğinde kendi başına diş ipi kullanmaya başlayabilir. İstanbul Galaksi Diş Kliniği ekibi olarak çocuklarınızı ağız ve diş bakımı için ufak tefek oyunlarla onları teşvik edici önerileri sunarak çok daha sağlıklı dişlere sahip olmalarına imkan vermeye çalışıyoruz.

dis-temizligiÇürüklerinin Önlenmesine Yardımcı Faktörler Nelerdir?

Diş temizliği için doğru ağız bakım kurallarını çocuğunuza erken yaşlarda öğretmeniz, onun sağlığı için yapacağınız önemli bir yatırımdır. Kendi dişlerinize iyi bakarak, ağız sağlığının önemli olduğu mesajını verebilir ve çocuğunuza iyi örnek olabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte kendi dişlerinizi fırçalayarak veya kendi diş fırçalarını seçmelerine izin vererek, ağız ve diş bakımını eğlenceli hale getirebilir ve ağız bakımına teşvik edebilirsiniz.

Diş çürüğünün başlıca sebebi olan, dişler üzerinde bulunan plak-yapışkan filmi uzaklaştırmak için, ADA (Amerikan Diş Hekimleri Birliği) tarafından kabul edilen florürlü bir diş macunu ile günde iki kere dişlerinizi fırçalayın. Flor uygulama bu aşamada çok önemlidir. Böylece çocuklarda diş temizliği için büyük bir adım atılmış olur.

Plak sertleşerek tartar olmadan önce, dişeti hattı altından ve dişlerinizin arasından plağı uzaklaştırmak için günde bir kere diş aralarını diş ipliğiyle temizleyin. Tartar oluştuğunda, yalnızca profesyonel temizlik ile çıkartılabilir. Bu nedenle diş temizliği için diş hekimliğine gitmek de önemli bir adımdır.

Diş çürüğüne neden olan, plak asitlerini oluşturan nişastalı veya şekerli gıdaları kısıtlayan dengeli bir beslenme biçimini benimseyiniz. Bu gıdaları tüketirken, onları ara öğünlerde yemek yerine, yemeğinizle birlikte tüketmeye çalışınız – yemek yeme esnasında üretilen ekstra tükürük, ağızdaki gıdanın temizlenmesine yardımcı olur. Bu sebeple temiz bir diş için;

  • Diş macunu gibi florür içeren ürünler kullanın.
  • Çocuklarınızın içtiği suyun florürlü olduğundan emin olunuz. Şebeke, kuyu veya şişe suyunuz, florür içermezse, diş hekiminiz veya çocuk doktorunuz günlük florür takviyeleri verebilir.
  • Çocuklarda diş temizliği için düzenli olarak diş muayenesi için çocuğunuzu diş hekimine götürün.

Çocuklarda Diş Taşı Temizliği Kaç Yaşında Yapılır?

dis-temizligiÇocukların demir içerikli ilaçları kullanması dişlerde lekeler oluşmasına sebebiyet verebiliyor. Elbette ki bu durum geçicidir. Sonuç olarak dişler çıkmaya başlandığı ilk andan itibaren temizlenmelidir. Ayrıca diş hekimi muayeneleri aksatılmamalıdır.

Tüm bunların yanında çocuklarda diş taşı oluşumu da görülmektedir. Şekerli ve karbonhidratlı gıdaların fazla tüketilmesi ve çocuklarda diş temizliği rutinlerinin düzgün yapılmaması tartar oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle bu tartarlar diş sağlığını etkileyebilir. Eğer çocuğunuzda diş taşı oluşumu fark ettiyseniz hemen bir diş hekimine muayene olunmalıdır. Böylece uygun görülen bir zaman diliminde çocuğunuzun diş temizliği yapılır.

Bebeklerde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde beslenme kaynaklı oluşan diş taşı temizliği bir diş hekimi tarafından uygun ekipmanlar ile yapılır. Bebeğin yaşına ve diş taşı durumuna göre karar verilen işlemler mutlaka alanında uzman çocuk diş hekimleri tarafından yapılmalıdır.

Bu sebeple bebeğinizin diş taşı temizliğine erkenden maruz kalmasını istemiyorsanız diş hekimi kontrollerini aksatmamanız gerekmektedir. Peki, diş taşı temizliği zararlı mıdır? Diş temizliği sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Çocuklarda Diş Temizliği Zararlı mi?

Çocuklarda diş temizliği zararlı bir işlem değildir. Çünkü kalıcı olan dişlerin sağlıklı ve dayanıklı olabilmesi için bu tarz işlemler oldukça önemlidir. Bu sebeple diş hekiminize danışarak ya da Galaksi Diş Kliniği hekimlerimizle görüşerek süreç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Peki, diş temizliği sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Diş Temizliği Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çocuklarda diş taşı temizliği yapılmasının ardından hafif bir ağrı yaşanabilir. Bu sebeple tedaviden sonra birkaç noktaya dikkat etmek önemli olacaktır. Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlar ise şöyledir:

  • Çocuklarda diş temizliği sonrası yaşanan hafif ağrı şiddetlenirse hemen diş hekimine haber verilmelidir.
  • Temizlik işleminin ardından çocuğunuzun yeme içmesine dikkat edilmelidir. 1 gün boyunca aşırı soğuk ve aşırı sıcak gıdalar tüketmemelidir.
  • Temizlik sonrası çocuğunuz çay, kahve ve şekerli içecekler tüketmemelidir.
  • Diş hekiminizin önerdiği tavsiyelere mutlaka uyulmalıdır.

Çocuklarda Diş Temizliği Fiyat Tarifesi Nasıldır?

dis-temizligiDiş temizliği fiyat tarifesi her yerde aynı olmayabilir. Bunun en büyük nedeni de her diş hekiminin uygulamış olduğu tarifeler ve hastanın dişlerinin durumudur. Eğer çocuğunuzun dişlerini temizletmek istiyorsanız Galaksi Diş Kliniği hekimlerimiz ile görüşerek bilgi alabilirisiniz. Böylece çocuk dostu hekimler sayesinde çocuğunuz dişleri temizlenmiş olur.

Sık Sorulan Sorular

Ebeveynlerin diş taşı temizleme işlemi ile ilgili merak ettiği diğer konular ise şöyledir:

1 – Çocuklarda Diş Temizliği Neden Önemlidir?

Çocuklarda diş taşı temizliğinin kalıcı dişler için önemi büyüktür. Her ne kadar süt dişleri dökülecek diye önemsenmese de aslında oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çünkü sağlıklı süt dişleri kalıcı dişlere daha sağlıklı ve konforlu bir zemin hazırlar. Bu nedenle de süt dişi temizliği çok önemlidir.

2 – Çocuklarda Süt Dişlerde Tartar Olur mu?

Elbette ki süt dişlerde tartar oluşumu meydana gelebilir. Bunun en büyük nedeni şekerli ve karbonhidratlı gıdaların fazla tüketilmesidir. Ayrıca diş temizliğini de düzgün yapmayan çocuklarda tartar oluşumu görülebilir.

Adres: Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E-5 Yanyol Cad. Ataköy Towers B Blok Kat: 1 D: 24 Bakırköy / İstanbul
Telefon: 0 212 803 4490 veya 0 545 372 5485

Dr. Sevil Borbay

Pedodonti Uzmanı

Doktor Uzmanlık Alanları
Diş Kazaları

Diş Temizliği
Yer Tutucular
Genel Anestezi
Önleyici Ortodonti
Kaplama Uygulamaları
Fissür Örtücü
Flor Uygulama

Randevu al