Çocuklarda Diş Temizliği Nedir ?
Çocuklarda diş temizliğinin iki boyutundan bahsedilebilir. 8 aydan itibaren, ilk diş ile başlayan boyut, diş temizliğinin ev içerisindeki bölümünü oluşturur. Dişler, 6. ay sonunda görülmeye başlar. Çocuklardaki diş temizliğinin bir diğer boyutu, uzman diş hekimlerinin bakım ve tedavi süreçlerini kapsar. 2 buçuk yaşından itibaren diş hekimlerine gidilmeli, erken teşhisler ile hareket edilmelidir.

Doktorunuza Danışın
Tedavi süreçleri hakkında detaylı bilgi alın
Çocuklarda Diş Temizliği Nasıl Yapılır ?
Çocuklarda diş temizliği için ebeveynlere büyük iş düşer. Bebeklik çağından itibaren yapılması gerekenler, aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Dişleri henüz çıkmaya başlamamış bebekler için beslenme sonrası temiz tülbent ya da gazlı bez kullanımı, temizlik için yeterli olacaktır.
- Bir yaşından itibaren yapılacak temizliklerde diş fırçaları da kullanılmalıdır. Bebekler için özel olarak geliştirilmiş, küçük boyutlu yumuşak diş fırçaları ile düzenli temizlik yapılmalıdır.
- İki – üç yaşından itibaren çocuklara diş fırçası alışkanlığı kazandırılmalı, düzenli diş hekimi kontrollerine başlanmalıdır. Üç yaş itibarıyla özel çocuk diş macunları da kullanılabilir. Ancak diş fırçalama işlemi sırasında çocuğunuzun yanında olmanız, diş macununun yutulmasını engellemeniz gerekir.
- Diş fırçası kullanımı, tek başına yeterli değildir. Diş fırçası ile yapılan temizliğin yeterli olmadığı noktalarda diş ipi de uygulanmalıdır. Çocuklarda diş iplerinin 4 yaşından itibaren kullanılması tavsiye edilir. İlk uygulamalarda diş ipi kullanımını çocuğunuza öğretebilir, ilerleyen zamanlarda bu işlemi kendilerine bırakabilirsiniz.
- Diş temizliği alışkanlığı edinildikten sonra düzenli kontroller, ağız ve diş sağlığı için bir hayli önemlidir.

Çocuklarda Diş Temizliği Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir ?
İki yaşından itibaren çocuklara diş fırçalama alışkanlığı, aşama aşama kazandırılabilir. İlk başlarda bu işlemleri ebeveynlerin yapması gerekir. Çocuk için uygun olacak bir diş fırçası ve macunu seçilmelidir. Yumuşak uçlu olan bu fırçalar, ağza zarar vermeyecektir. Bir süre bu şekilde devam eden sürecin ilerleyen aşamasında çocuklar, kendi dişlerini fırçalayabilecektir. Bu aşamada aile bireylerinin aynı anda diş fırçalaması, eğlenceli anlar ortaya çıkarabilir. Küçük yaştaki çocuklara diş fırçalama etkinliği eğlenceli bir şekilde tanıtılırsa zorluk çekilmeyecektir.
Çocuklara Diş Temizliği Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır ?
Diş temizliğini eğlenceli bir hale getirebilmek için bakımın yanı sıra çeşitli oyun ve etkinlikler de düzenlenebilir. Bu etkinlikler arasındaki en popüler örnek, boyama işlemidir. Ağız içini temsil eden bir resim üzerine minik çocuğunuz ile çeşitli boyamalar yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra her diş fırçalama işleminin ardından bir çizelge oluşturabilirsiniz. Oluşturulan çizelge dolduğunda yani çocuğunuz her gün diş fırçalandığında, çocuğunuzu ödüllendirebilirsiniz. Çocuğunuzun ağız sağlığı ya da bu tür alıştırmalar hakkında bilgi almak isterseniz de bize ulaşabilirsiniz. Galaksi Diş Kliniği, bebeklik çağından itibaren gerekli olacak tüm bakımlar hakkında yardımcı olabilir.

Çocuklarda Diş Temizliği Gerekli Midir ?
Çocuklarda diş temizliği, ilerleyen yaşlarda görülebilecek birçok problemi engellediğinden ötürü önemli ve gereklidir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere aile içinde başlayan bakım ve temizlik, gerekli durumlarda diş hekimlerine de taşınmalıdır.
Çocuk Diş Temizliği Faydaları
Uzman diş hekimleri tarafından yapılan diş temizletme işlemleri, çocuklar için de gerekli görülebilir. Diş fırçası, diş macunu ve diş ipi ile gerçekleştirilen temizliğin yeterli olmadığı durumlarda, doğru beslenme uygulanmadığında, genetik nedenlerden ya da alışkanlıklardan ötürü oluşabilecek tartarlarda diş hekimleri tarafından temizletme işlemi yapılmalıdır. Oluşabilecek problemler sonucu çocuklarda kanal tedavisi gibi uygulamalar, zorunlu hale gelebilir.
Diş temizliği, diş eti hastalıklarının tamamını engelleme amacı taşır. Plak, bakteri ve tartar oluşumlarından arınmış bir ağız, sağlığın en önemli göstergeleri arasında yer alır. Uzman hekimler tarafından özel aletler aracılığı ile gerçekleştirilen temizletme işlemleri, çocuklar için de gerekli görüldüğü takdirde yapılabilir.
Çocuklardaki ağız ve diş sağlığı için gerekli olan tek şey diş temizliği değildir. Diş temizliğinin yanı sıra düzenli bakım ve kontroller, diş ipi kullanımı gibi gereklilikler de göz ardı edilmemelidir.

Çocuklarda diş temizliği zararlı mıdır?
İmplant tedavisinin ağrılı bir tedavi olduğu düşünülür. Her cerrahi işlemde olduğu gibi implant tedavisinde de bir nebze acı ya da ağrı hissetmek kaçınılmazdır. Ancak işlem öncesi lokal anestezi uygulanır, lokal anestezi sayesinde tedavi sırasında hiçbir ağrı ya da acı gözlenmez. Bir miktar ağrı, anestezinin etkisi geçtikten sonra yaşanacaktır.
İmplant tedavisinin sonuçları, hayat boyu kendisini hissettirecektir. Bütüncül bir tedavi imkânı veren ve uzun yıllar boyunca problem yaşatmayan implant, bu sebeple katlanılabilir bir ağrı sunabilir. İmplant takılmasının ardından gelen birkaç gün, hasta için ağrılı olabilir. Ancak uzman hekimlerin tavsiye ettiği ağrı kesicilerin kullanılması durumunda ağrılar, büyük ölçüde azalır.
İnternet üzerinde yapılacak bir araştırma sonucunda diş temizletme işlemlerinin zararlarından bahseden pek çok yazıya rastlanılabilir. Bilimsel dayanaklardan yoksun, halk arasında bilinçsizse yerleştirilen bu fikirler, elbette doğru değildir. Diş temizliğinin ardından dişlerde hassasiyet oluştuğu, bu hassasiyet sonucu soğuk ya da sıcak besinlerin dişleri rahatsız ettiği ifade edilir. Bu düşünceler de yersizdir çünkü temizlik yalnızca plak, bakteri ve tartar oluşumunu engelleme amacı taşır.
Diş temizliğinin zararı söz konusu değildir, söz konusu olan tartarların ağız içindeki mevcudiyetidir. Diş taşları yaşamın kalitesini etkilemekle beraber koku oluşumu, kanamalar, bakteri üremesi, sindirim problemi gibi rahatsızlıkları da ortaya çıkarabilir. Olası plak, bakteri ve tartarları engellemek adına diş temizliği, çocukluktan itibaren düzenli olarak yapılmalıdır.
Çocuklarda diş temizliği ağrı yapar mı?
Diş temizleme işlemlerinin ardından yapılması ve uyulması gereken birtakım gerekliliklerden söz edilebilir. Bu gereklilikler yerine getirilirse herhangi bir ağrı yaşanmaz. İşlemden sonra yaklaşık iki saat boyunca hiçbir şey yenmemeli, içilmemelidir. İşlem sonrasındaki 24 saat boyunca da aşırı soğuk ya da aşırı sıcak besinlerden uzak durulması önerilir.
Diş temizletme işlemi de tek başına yeterli olmayacaktır. Diş ipi ve diş fırçası, düzenli olarak her daim kullanılmalıdır. Diş temizletme işleminden sonraki ilk fırçalamada ufak ağrılar hissedilebilir ancak hassas davranıldığı takdirde böyle bir problem de yaşanmayacaktır. Yetişkinler için tavsiyeler, en azından üç haftalık süre içerisinde çay, kahve ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durulması yönünde oluyor. Çocukların sigara tüketmeyeceği varsayılırsa çay ve kahve gibi içeceklerle de ne kadar geç tanışılırsa o kadar iyi olacağı yönünde bir fikir beyan edilebilir.

Diş Kırılmalarında Ne Yapılmalı ?
Çocuklarda diş kırılmaları kimi zaman fark edilmeyebilir. Ancak belirli aralıklar ile çocuğun dişleri kontrol edilmeli. Diş kırılması fark edildiği andan itibaren acil bir şekilde diş hekimi ile irtibata geçilmelidir. Diş hekimine durum detaylı bir şekilde anlatılmalı ve gerekli işlemler başlatılmalıdır.
Ne Sıklıkla Diş Hekimine Gidilmelidir ?
Yetişkinlerde olduğu gibi çocukların da düzenli bir şekilde diş hekimine gitmesi oldukça önemlidir. Özellikle gelişme dönemlerinde çene ve ağız yapısının doğru bir şekilde geliştiğinden emin olmak için en az 6 ayda bir diş hekimi ziyareti yapılmalıdır. Bunun yanı sıra çocuk diş temizliği de titiz bir şekilde sürdürülmelidir.


Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişleri çocukların büyümelerinin en aktif olduğu zamanda çıkmaya başlar. Genellikle 6. ayda süt dişlerinin çıktığını görebiliriz. Süt dişleri zaman içerisinde düşer ve yerini yeni dişlere bırakır. Bu durum yaklaşık 12 yaşına kadar devam etmektedir. Süt dişleri ağız ve çene yapısının gelişmesinde oldukça önemlidir. Bundan dolayı bu dönem içerisinde süt dişlerinin çıkması ve düşmesi dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.
Çocuk Diş Temizliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Çocukların Diş Gelişimi Nasıl Gerçekleşiyor ?
Ağız ve çene gelişimde en önemli rolü olan süt dişleri henüz anne karnındayken çene kemiği içerisinde oluşmaya başlar. 0 – 2 yaş aralığında bu dişlerimi gelişimi sürer. Genellikle de 6 yaş itibariyle süt dişleri sallanıp düşerek yerlerini daimi dişlere bırakırlar.
İlk Diş Hekimi Muaynesi Ne Zaman Yapılmalıdır ?
Çocukların diş gelişimleri oldukça yakından takip edilmelidir. Herhangi bir problem gözlenirse hızlı bir şekilde diş hekimine götürülmelidir. Problem gözlenmediği sürece 3 yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimi kontrollerine götürülmelidir.
Çocuk Diş Temizliğinde Nasıl Bir Fırça Kullanılmalıdır ?
Kullanılacak olan ilk fırma küçük başlı ve çocuk çene anatominisine uygun şeçilmelidir. Bu konuda diş hekimlerimizden yardım ve bilgi alabilirsiniz.
Süt Dişlerindeki Çürükler Tedavi Edilmeli Midir ?
Süt dişi çürükleri çocuklarda ağızda enfeksiyon kaynağı barındırılmaması ve ilgili süt dişinin düşmesi gereken zamana kadar ağızda korunması her açıdan önemlidir. Ayrıca çocukların yemek seçmesine sebep olan çürük dişlerin tedavisi yapıldığında , çocukların iştahının açıldığı ve daha az yemek seçtikleri görülmüştür.
Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlanmalıdır ?
Fırçalama işlemi İlk aşamada ebeveynlerin kontrolü altında ve az miktar diş macunuyla olmalıdır. Gerekiyorsa ebeveynler doğru diş fırçalama tekniği, süresi, diş macununun miktarı gibi konularda diş hekiminden yardım alabilirler.
Çocuk Diş Temizliğinde Nasıl Bir Macun Kullanılmalıdır ?
Doğru macun seçimi en önemli konuların başında gelmektedir. Çocuk diş temizliğinde seçilecek olan macun yutulabilir ve florsuz özelliklere sahip olmalıdır.
Çocukların Dişleri Neden Çürür ?
Çocukluk dönemindeki çürükler genelde fırçalama konusunda ebeveynlerin çocuğu yönlendirmemesi veya çocuğun fırçalama alışkanlığı kazanamaması, erken süt dişlenmesi dönemindeki emzik biberon kullanımı, şekerli gıdaların yoğun olarak tüketilmesi gibi sebeplerle oluşur. Çocuk 5 yaşına gelene kadar anne baba sorumluluğundadır çocuğun ağız ve diş sağlığı bakımı.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Zararlı Mıdır ?
Çocuklarda diş gıcırdatma alışkanlığı genelde erken süt dişlenmesi döneminde görülür ve aslında çocuğun yeni çıkmakta olan dişlerini keşfetme hareketidir, genelde zararsızdır. Daha ileri yaşlarda ve şiddetli düzeyde bir diş gıcırdatma varsa bu konu diş hekimine danışılmalıdır. Alerji, sinüzit gbi bir enfeksiyon ya da bağırsak paraziti olma ihtimali de vardır.
Hasta Yorumları
Tedavi süreçlerinin her anında sizinleyiz.