Dijital Diş Hekimliği
Galaksi Diş Kliniği olarak kliniğimizde teknolojinin en üst seviyesi olan saniyede yaklaşık 4000 civarında fotoğraf karesi çekebilen 3 boyutlu ağız içi tarayıcısı sayesinde protez ölçü alma işlemi hastalarımız açısından çok daha konforlu ve hızlı bir hale gelmekte, daha iyi ve sağlıklı sonuçlar alınıp hatayı sıfıra düşürüp ağız yapınız, özel bir tarayıcıyla taranmaktadır. Bu sayede erçeğe en yakın görüntüyü saniyeler içinde almaktayız. Kliniğimizde bu teknoloji sayesinde taranan bilgilerle porselen, e-max, zirkonyum , lamine, seramik kaplama, inley/onley seramik dolgular,custom abutment ve geçici kaplamalar yapılabilmektedir. Dijital diş hekimliğinin en önemli avantajlarından biride estetik gülüş tasarımı yapılabilmesidir , mikro kamera yardımı ile üç boyutlu hale dönüştürülen dişler üzerinde, bireyin yüz ve ağız yapısına uygun olarak istediği değişiklikleri de yapabilmesine, karşıt dişle olan kontakt noktalarını kontrol etmesine, sanal olarak aşındırma, ekleme, kontür değişikliği yapabilmesine, karşı dişlerle olan kontakt noktaları sıklığını artırıp azaltabilmesine olanak vermektedir. Dijital diş hekimliği sayesinde elde edilen dişlerin olası bitmiş haline yönelik görüntüler bireyin gerçek yüz fotoğrafı ile uyumlanmakta, diş hekimi ve birey, yeni yapılacak restorasyonu bitmeden görebilme imkanına sahip olmaktadır
Dijital Diş Hekimliği Nedir?
Dijital diş hekimliği: Uygulanacak tedavinin dijitalize edilmesi demektir. Planlama safhasından, klinik uygulamalara, ölçü transferine ve protezin üretim şekline kadar tüm elementlerin dijital ortam üzerinden akışının gerçekleşmesidir.
- Dijital Fizyognomi: Tedavi planlaması sırasında uygulanacak planların dijital olarak tasarlanması işlemine denir.
- Dijital implant rehber plak: İmplant planlaması sırasında üç boyutlu olarak implant konumunun belirlenmesi ve buna uygun kişiye özel implant rehber plağı hazırlanmasına denir.
- 3D intraoral tarama: Ağız içi tarama cihazı ile ağız içerisinden alınan 3D/üç boyutlu görüntülerin direkt olarak bilgisayar üzerinden laboratuvara aktarılmasına denir.
- 3D masa üstü tarama: Ağız içerisinden alınan silikon ölçülerin masa üstü tarama cihazı ile laboratuvara aktarılması,
- Cad/Cam Protez üretim: intraoral tarama cihazı ya da masa üstü tarama cihazından gönderilen dijital 3D/üç boyutlu görüntülerin tasarımı tamamlandıktan sonra istenen malzeme kullanılarak protez üretim aşamasına denir. Üretilecek protez ürünlerinin el değmeden tamamen dijital yani bilgisayar destekli üretim ve uygulama şeklidir.
- 3D printer model kütüphanesi: Dijital olarak tasarım programına aktarılmış ölçü üzerinde kütüphane içerisindeki mevcut dişlerden kişiye uygun olanı seçilir ve bilgisayar ortamında uygulanır. Bu uygulanan tasarım yeni nesil 3D printer (üç boyutlu yazıcı) yardımı ile üretilir ve klinikte silikon anaktar yardımı ile kişiye uygulanır. Böylece dişlere herhangi bir müdahale yapılmadan önce tamamlanacak protez hakkında fikir sahibi olunur.
Dijital ölçü İş akışı işlem süreci ne kadardır?
Ağız içi 3D/üç boyutlu kamera ile görüntü almak 3 ila 5dk lık bir işlemdir, bu işlem sonrasında alınan görüntüler anlık olarak laboratuvara aktarılır ve hemen tasarıma başlanabilir. 24 saat içerisinde köprüler rahatlıkla sonuçlanabilir. Zirkonya, empress, emax, akrilik, kompozit malzemeleri dijital iş akışında kullanılmaktadır.
Masa üstü tarayıcılarda bu süre bir miktar daha uzundur. Silikon ölçü alındıktan sonra direk ölçü üzerindende tarama gerçekleştirilebilir ya da model oluşturulur ve model taraması gerçekleştirilir. Tarama süresi model döküldükten sonra diş sayısına bağlı olarak 5 ila 15dk arasında değişir.