fbpx

Dijital Ortodonti

Dijital ortodonti noktasında kullanılan diş telleri, dişlerdeki düzensizliklerde ve çene bozukluklarında kullanılmaktadır. Sağlık yönünden herhangi bir zararı bulunmayan bu uygulama ile çocukların ilerleyen yıllarda estetik diş bozuklukları yaşaması önlenmiş oluyor.

Diş hekimliği, ortodonti alanında diğer bütün meslek dalları gibi gün geçtikçe daha çok dijitalleşmektedir. Böylece, hastalarımıza az seansta, daha hızlı ve konforlu tedavi olanakları sunularak klinik süreçler verimli hale getirilmektedir. 3D dijital renkli tarama, modelleme, kolay takip, paylaşım, analiz, ortodontik tedavilerin simulasyonunun; bahsedilen bu dijital devrimle tedavilerinize katkısı mümkün olmaktadır.

Pek çok kişinin korktuğu ve ihmal ettiği ortodontik tedavilerin tüm aşamaları artık insan eli değmeden dijital ortamda yapılabilir. Bu durumun hata oranını minimuma indirdiğini ve hastaya konforlu bir tedavi süreci yaşattığı söylenebilir. Demode sistemlerin yanında günümüz çağında dijital ortodonti ile dişlerinizin öncesi / sonrası hallerini tedaviden önce görebilirsiniz.

Ortodonti Nedir?

dijital-ortodontiDiş ortodonti nedir? Bu tedavi yöntemi ile estetik olarak sorunlar ortadan kalkıyor ve hastalar sağlıklı bir diş yapısına kavuşuyor. Hastanın ağız ve diş yapısındaki bozukluklar onu sağlık açısından tehdit edebildiği gibi, görünüm olarak da zamanla rahatsız eder. Bu nedenle tedavi gerektiren durumlarda ortodonti bölümü ne yapar?

  • Önde konumlanmış çapraşık dişler,
  • Dengeli durmayan ağız ve çene yapısı,
  • Çiğneme ve konuşma gibi işlevlerde ağzı kapama zorlukları,
  • Çene yapısının geride veya çok önde olması,
  • Alt ve üst dişlerin birbirine, doğru şekilde temas etmemesi gibi durumlarda dijital ortodonti tedavisi için gerekli olan işlemleri uygular.

Ortodontist Nedir, Ne İş Yapar?

Ortodontist nedir? Ortodonti uzmanı çarpık dişlerin tedavisi noktasında sağlıklı ağız ve diş yapısı oluşturmak amacıyla gerekli işlemleri uygulayan kişidir. Ortodontistler tarafından gelişen ve değişen dijital ortodonti tedavileri ile 1,5 ile 2 arasında süren işlemler yapılmaktadır. Ayrıca;

  • Ortodonti uzmanları çene, diş ve yüz orantısını ayarlamak adına diş dizilim yapılarında kişiye özel yöntemler kullanır.
  • Diş röntgeni sonrasında sorunun kaynağını teşhis ve tedavi eder.
  • Bozuk ve çarpık yapılı dişlere, diş teli uygulaması ile belli süre takip altında tedavi sürdürür.
  • Tedavinin bilgilendirilmesini hastaya sunar. Bu bağlamda hastanın uyması gereken noktalara dikkat çeker.
  • Bunun yanında önleyici, düzeltici dijital ortodonti ile çocuk ve yetişkin ortodonti alanlarında uzmanlık gösterir.

Ortodonti Bölümü Nedir?

Ortodonti hangi bölüm kapsamında diş hekimliğinin uzmanlık dalı olduğunu bilmenizde fayda vardır. Bu sebeple 5 yıl diş hekimliği okuduktan sonra ve mezun olunca, uzmanlık eğitimi almak için 4 – 6 yıl arasında tekrar eğitim alınmalıdır. Toplamda 9 yılı bulan bu süre sonrasında, dijital ortodonti uzmanı olarak görev alabilirsiniz.

Ortodontistler genel olarak bozuk yapılı dişlerin tedavisi ile ilgilense de bazı durumlarda gerekli olan diş hekimliği alanında da işlem yapabilirler. Yani;

       Ortodonti Uzmanı Tarafından Yapılabilen Tedavi İşlemleri
Ortodontik sorunlar Diş çarpıklığı, dişlerin önde ya da geride olması vb. durumlarda diş teli takmak ve tedavisini takip etmek temel görevidir.
Diş çürükleri Diş çürüklerinden kaynaklı kayıp ve eksik diş dizilimine bağlı olarak çarpıklık derecesini düzeltme
Uyku apnesi Yetişkinlerde uyku apnesi sorununun temelindeki diş yapılarını düzeltme
İskeletsel sorunlar Bay ve boyun bölgesinde çene yapısına bağlı olarak oluşan iskeletsel kökenli diş sorunlarıyla ilgilenme
Alışkanlık sorunları Tırnak yeme, parmak emme gibi diş yapısına zarar veren sorunları, gerektiğinde ortadan kaldırmak adına hastayı yönlendirme
Bebeklerde oluşan diş ve damak sorunları Özellikle bebeklerde görülen yarık dudak sorununa sağlıklı ağız ve diş yapısı noktasında çözüm üretme
dijital-ortodonti
Dijital Ortodonti

Ortodontik Tedavi Teşhisi

Ortodonti tedavileri diş sorunları ve çene cerrahisi ya da ortodontik tedavilerinin uygulanmasında kullanılan 3D görüntüleme tekniğidir. Böylelikle diş sorunları kabus olmaktan çıkıp, pratik ve konforlu bir durum halini almaktadır. Ayrıca konforun yanında hata riskinin de en aza indirilmesi noktasında mühimdir. Teşhis edilirken aşağıdaki sorunların üzerinden tedavi yolu belirlenir?

  • Ağızda çapraşık konumlanmış dişler varsa,
  • Dişler önde konumlanmışsa,
  • Alt ve üst dişler tam olarak kapanmıyorsa ve kapanışta sorunlar varsa
  • Çenenin aşırı ileride ve geride konumlanması mevcut ise
  • Yanak veya dudak ısırması oluyorsa,
  • Çene cerrahisi ortodonti alanında veya diş yapılarında konumlanmada yaşanan bozukluğa bağlı konuşma ve yeme güçlüğü varsa
  • Yüzün ağız ve diş ile görünümü orantısız ise ortodontik tedavi gereklidir.

Dijital Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dijital ortodonti işlemi hem el değmeden hem de hata payı yok denecek kadar az şekilde, hızlı ve etkili süreçleri kapsar. Tarama, ölçü ve modelleme, takip, analiz ve birleştirme aşamalarından oluşmaktadır. Geleneksel yöntemlerden farklı olarak teknolojik cihazlar ile üstün başarı sağlanmaktadır.

                                              Dijital Ortodonti Tedavisi  Aşamaları
Tarama ve Ölçü Alınması Ortodontik işlem öncesinde arşiv ve tedavide plan oluşturulması bakımından, hastanın alt veya üst çenesinden alçı modeli yapılmaktaydı. Dijital diş hekimliğiyle artık bu modeller, 3 boyutlu taramayla sanal ortamda elde ediliyor. Bu sayede tedavi planını oluşturmak için gerekli olan ölçümler, çok daha hızlı ve doğru olmaktadır.

 

Modelleme ve Ek Tedavilerin Yapılması Alınan ölçü sonuçları modelleme için laboratuvara gönderilir. Böylelikle olması gereken diş yapısı hesaplanır.

Ardından ölçüye ve kişiye özel yöntem seçilip, kalıcı model üretim aşamasına geçilir.

Bu esnada hastanın ek diş sorunları örneğin; kanal tedavisi ortodonti öncesi halledilir.

Sentez İşlemi Belirli süre sonunda hazırlanan modeller, ortodonti doktoru tarafından hastanın dişine uygun olarak önce prova, sonra da yapıştırma yoluyla dişe entegre edilir.

 

A – Ölçüler Alındıktan Sonra Tedavi Ne Zaman Başlar?

Ölçüler alındıktan sonra bilgilerin bilgisayara girilmesi ve kalıpların hazırlanma sürelerini göz önünde bulundurursanız, şeffaf plaklar yaklaşık iki hafta sonra elde edilir. Yani plaklar iki hafta sonra alınıp ağza yerleştirilir ve tedaviye başlanmış olunur. Günümüz çağında dijital ortodonti ile dişlerinizin öncesi / sonrası hallerini tedaviden önce görebilirsiniz.

B – Dijital Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dijital ortodonti tedavi süresi kişiye uygun tedavi yönteminin ve ek tedavi hizmetlerinin derecesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak ortalama 15 ile 18 ay arasında değişiklik gösterebilir. Diş sorunu ve sayısı arttığındaysa bu süre uzayabilir. Sağlıklı bir tedavi süreci için, dijital ortodonti süresinin olması gereken zamanını beklemenizde fayda vardır.

Ayrıca yanlış ortodonti tedavisi sonrasında hem diş dizilimi düzelmez hem de bu süre gereğinden fazla uzayabilir.

Dijital Ortodonti Avantajları Nelerdir?

dijital-ortodontiDijital ortodonti tedavilerin genelde çoğunluğu korku ve panik yarattığı ve uzadığı için, sürekli hastalar tarafından ertelenir. Bu sebepten ötürü hastalar düzenli diş kontrolüne dahi gitmez. Ancak dijital ortodonti klasik yöntemlerden farklı olarak birçok avantaj sunmaktadır. Bunlara şöyle göz atacak olursanız;

  • İnsan eli müdahalesi olmadan, sanal ortamda gerçekleşiyor olması hem psikolojik rahatlama hem hijyen hem de hata payının asgariye indirilmesi noktasında oldukça fayda sağlamaktadır.
  • Ayrıca hızlı ve başarılı sonuçlar açısından, dijital ortodonti fazlasıyla tercih edilir.
  • Daha estetik görünümlü ve kişiye özel yöntemler sayesinde oluşabilecek tahribatları minimuma çeker.

Sizler de konforlu ve gülüş tasarımlı diş hekimliği alanında 3D teknolojisine uygun  ve estetik diş hekimliği noktasında Türkiye’de 3D teknolojisini kullanan sayılı kliniklerden biri olan Galaksi Diş Kliniğinden randevu alabilirsiniz.

Dijital Ortodonti Tedavi Teknikleri: Diş Teli Modelleri Nelerdir?

Dijital ortodonti işlemlerinde genel olarak diş teli üzerinde teknikler uygulanır. Ağız, çene, diş ve dudak yapısıyla uyumlu diş dizilimi için birbirinden farklı kişiye özel ve uygun fiyatlı diş teli modelleri için aşağıya göz atınız;

1 – Görünmeyen Diş Teli

Görünmeyen diş teli, yani şeffaf diş telleri dijital ortodonti alanında son dönemlerin popüler tekniklerinden biridir. Tamamen estetik olarak tercih edilen bu yöntemde, braketler renksizdir. Genelde insan ilişkileri yoğun olan kişilerce tercih edilir. Metal tellere göre daha pahalıdır. Tedavi süresi de metal tellere nazaran daha uzun sürmektedir.

İnce ve kalın diş teli noktasında oldukça saydam ve ince yapılı olup, özellikle yetişkinlerde kullanımı psikolojik olarak rahatlama sağlar. Diş teli çeşitleri resimli fotoğrafların öncesi ve sonrası üzerinden, kişiye özel alınan ölçü ile dijital ortodonti tedavisi planlanır.

2 – Lingual Diş Teli

Diş yüzeyinde belli olmaması ve hatta görünmeyen diş tellerinin dahi görünmesini istemeyen hastalarca tercih edilir. Daha çok yetişkin grubunun listesi arasında yerini alır. Metal teller, dişin dış yüzeyine değil de iç yüzeyine takılarak estetik görünüm hedeflenir. Tedavi süresi 1 – 2 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Alışma dönemi gereğinden uzun sürebilir.

3 – Metal Diş Teli

dijital-ortodontiMetal teller, dijital ortodonti alanında genelde çocukların çarpık diş sorunlarında en çok tercih edilen yöntemdir. Hem uygun fiyatlı olması hem de daha kısa sürede etki etmesi yönünden avantajlıdır. Dişlerin iç ve dış yüzeyine uygulanıp, herhangi bir zararı bulunmaz. Ayrıca oldukça dayanıklı ve sağlamdır.

Paslanmaz çelik malzemeden üretilip, isteğe göre çocuklarda daha eğlenceli hale getirilmektedir. Estetik olarak dijital ortodonti ile bağdaşmasa da hızlı ve ekonomik oluşu nedeniyle fazlasıyla tercih edilir.

4 – Şeffaf Plak

Telsiz dijital ortodonti alanında yapılan teknik ve yöntemlerden biridir. Şeffaf plaklar, hareketli apareylerdir. Yani takılıp çıkarılabilir özelliktedir. İnvisalign tedavi diye de bilinir. Genelde orta veya yaşlı grubunun ilk tercihleri arasındadır. Sanatçı, oyuncu, satış elemanı gibi sürekli olarak insanlarla ilişki içinde olan hastaların ilk tercihi arasında yer alır.

Dijital Ortodonti: Diş Teli Fiyatları

Dijital ortodonti yöntemleri noktasında uygulanacak olan diş telleri için ne kadar erken teşhis olursa, o kadar da maliyet düşük olacaktır. Çünkü diş sorunu ve çarpıklık arttıkça, yönteme bağlı fiyat da artacaktır. Peki dijital ortodonti diş teli fiyatları üzerinde etkili olan unsurlar nelerdir?

  • Hastanın diş yapısındaki çarpıklık oranı
  • Tedavide kullanılacak olan malzeme kalitesi ve markası (Metal diş teli fiyatları, şeffaf diş teli fiyatlarına göre daha uygundur.)
  • İşçilik ve bu bağlamda doktor tecrübesi ve donanımı
  • Kliniğin çağa uygun gelişmişlik düzeyi
  • Tedavide teknoloji kullanımı
  • Kişiye özel tercih edilecek tedavi yöntemi ve planı

Endodonti Ne Demek?

dijital-ortodontiNasıl ki dijital ortodonti dişin diş yapısı ile ilgileniyorsa, endodonti de dişin iç yapısıyla yani çürük, enfeksiyon, kırık, travma gibi sebeplere bağlı olarak pulpada meydana gelen hasarlar ile ilgilenmektedir. Bu sebeple endodonti uzmanı kanal tedavisi ile rejenerasyon işlemlerine kadar birçok uygulama yapabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Dijital ortodonti alanındaki tüm bilgiler yukarıda verilmiştir. Buna bağlı olarak en çok sorulan sorular üzerinden de fikir edinebilirsiniz.

1 –  Tek Yamuk Diş Nasıl Düzeltilir?

Tek yamuk diş tedavisi, kısa zamanlı dijital ortodonti ile düzeltilebilir. Bu tedavide diş telleri kullanılacağı gibi şeffaf plaklarla da telsiz ve görünmeyen şekilde tedavi planı yapılabilir.

2 – Ağız Kapalıyken Dişler Nasıl Olmalı?

Ağız kapalı haldeyken dişler tam olarak birbirini kapatacak konumda olmalıdır. Bununla beraber çoğu kişi ideal diş görünümünden uzaktadır. Dolayısıyla genel olarak tüm çene ya da diş yapısında bozukluk görülmesi kaçınılmazdır. Dijital ortodonti alanında uzman doktor ile işinizi çözebilirsiniz.

3 – Tel Takmadan Diş Düzelir mi?

Dişler çarpıklık derecesine göre bazen tel takmadan düzelmeyebilir. Çünkü çarpıklık ve yamukluk durumlarında dışardan kuvvet gerekir ki bu da dijital ortodonti alanında yapılacak yöntemlerin kullanılması demektir.

4 – Diş Teli Gülüşü Değiştirir mi?

Diş telleri, doğru tedavi ve doğru ortodontist ile ağız, diş, çene ve dudak yapısında değişikliğe neden olabilir. Dişler hareket ettikçe çene yapısı ideal yerine oturacaktır. Dolayısıyla bu şekilde diş teli çeşitleri resimleri öncesi ve sonrasındaki farkı göreceksiniz.