fbpx

Dijital Ortodonti

Dijital Ortodonti

Tıpta, ortodonti tedavisi olarak kullanılan diş telleri, dişlerdeki düzensizliklerde ve çene bozukluklarında kullanılmaktadır. Sağlık yönünden herhangi bir zararı bulunmayan bu uygulama ile çocukların ilerleyen yıllarda estetik diş bozuklukları yaşaması önlenmiş oluyor. Diş hekimliği, ortodonti alanında diğer bütün meslek dalları gibi gün geçtikçe daha çok dijitalleşmektedir. Böylece, hastalarımıza az seansta, daha hızlı ve konforlu tedavi olanakları sunularak klinik süreçler daha verimli hale getirilmektedir. 3D dijital renkli tarama, modelleme, kolay takip, paylaşım, analiz, ortodontik tedavilerin simulasyonunun; bahsettiğimiz bu dijital devrim ile tedavilerinize katkısı mümkün olmaktadır. Pek çok kişinin korktuğu ve bu nedenle ihmal ettiği ortodontik tedavilerin tüm aşamaları artık hiç insan eli değmeden tamamen dijital ortamda yapılabilir. Bu durumun hata oranını minimuma indirdiğini ve hastaya konforlu bir tedavi süreci yaşattığını söylenebilir. Demode sistemlerin yanı sıra günümüz çağında dijital ortodonti ile dişlerinizin öncesi / sonrası hallerini tedaviden önce görebilirsiniz. 3D dijital ortodonti tedavisini Türkiye’de yapan sayılı firmalar arasındayız.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti tam olarak dişlerdeki bozuklukları düzeltmek amacıyla kullanılıyor. Bu tedavi yöntemi ile estetik olarak sorunlar ortadan kalkıyor ve hastalarımız sağlıklı bir diş yapısına kavuşuyor. Hastamızın ağız ve diş yapısındaki bozukluklar onu sağlık açısından tehdit edebildiği gibi, görünüm olarak da zamanla rahatsız eder. Bu nedenle tedavi gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Önde konumlanmış çapraşık dişler,
  • Dengeli durmayan ağız ve çene yapısı,
  • Çiğneme ve konuşma gibi işlevlerde ağzı kapama zorlukları,
  • Çene yapısın geride veya çok önde olması,
  • Alt ve üst dişlerin birbirine doğru şekilde temas etmemesi gibi durumlarda Ortodonti tedavisine başvurulur.

Ortodontik problemin teşhisinde;

  • Ağızda çapraşık konumlanmış dişler varsa,
  • Dişler önde konumlanmışsa,
  • Alt ve üst dişler temas etmiyorsa veya ağız kapanışı düzgün değilse
  • Çenenin aşırı ileride veya geride duruşu söz konusuysa,
  • Yanak veya dudak ısırması oluyorsa,
  • Çene ya da dişlerdeki konumlanma nedeniyle konuşmada bozukluk yaşanıyorsa,
  • Yüzün görünümü oransız ise ortodontik muayeneden geçmek gerekiyordur.

Ölçü Alınması

Ortodontik tedavi öncesi hem arşiv amaçlı hem de tedavi planının oluşturulabilmesi için hastalarımızın alt ve üst çenelerin alçı modelleri yapılıyordu. Dijital diş hekimliğiyle artık bu modeller, 3 boyutlu taramayla sanal ortamda elde ediliyor. Bu sayede tedavi planını oluşturmak için gerekli olan ölçümler çok daha hızlı ve doğru olmakta. Büyük metal kaşıklar kullanılmadığından özellikle öğürme refleksi olan kişiler çok daha rahat eder.

Ölçüler Alındıktan Sonra Tedavi Ne Zaman Başlar?

Ölçüler alındıktan sonra bilgilerin bilgisayara girilmesi ve kalıpların hazırlanma sürelerini göz önünde bulundurursak şeffaf plaklar yaklaşık iki hafta sonra elde edilir. Yani plaklar iki hafta sonra alınıp ağza yerleştirilir ve tedaviye başlanmış olunur. Günümüz çağında dijital ortodonti ile dişlerinizin öncesi / sonrası hallerini tedaviden önce görebilirsiniz.