fbpx

Önleyici Ortodonti

Önleyici Ortodonti

Çocuk dişlerini tedavi eden pedodonti uzmanları tek tek dişlere dolgu yapmaktan ziyade çocuğun bütün ağız ve diş sağlığını korumayı hedeflenmelidir. Bebeklik döneminden başlayarak ağız içerisinde koruyucu yöntemlerin uygulanması gerekir. Erken dönemde çocuk dişlerinde ileri yaşlara yönelik olarak yapılacak kontroller ve işlemler ile sürekli dişlenme dönemine, sağlıklı olarak geçişin sağlanması temel hedef olmalıdır. Önleyici ortodonti tedavisi, ileri yaşlarda görülebilecek çapraşık ya da doğru konumlanmamış dişlerin erken yaşlarda teşhis ve tedavi edilmesi, kişiye sağlıklı bir ağız yapısının kazandırılması amacıyla gerçekleştirdiğimiz uygulamalardır. Ortodonti uygulamalarında en dikkatli olmamız gereken önleyici ortodonti tedavilerinde, yapılacak tek bir hata hastamızın çene ve diş gelişiminin istediğimiz gibi olmamasına neden olacaktır. Özellikle çocuk yaşlarda yapılması gereken diş hekimi muayenelerinde ortaya çıkan ortodontik sorunlar, çeşitli apareyler ve yöntemlerle çözüme kavuşturulur. Çocuklarda görülen erken diş kayıpları, parmak emme, hatalı yutkunma, tırnak yeme, çene büyümesi gibi problemler de önleyici ortodonti sayesinde giderilir. Galaksi Diş Kliniği ekibi olarak çocuklarınızla birer arkadaş olarak gayet eğlenceli bir şekilde gerekli müdahalelerde bulunuyoruz.

Önleyici ortodontik tedavi hangi durumlarda yapılmalıdır?

Kötü alışkanlıklar olarak sıralayabileceğimiz;

  • Parmak emme,
  • Anormal yutkunma,
  • Dil emme gibi faktörlere bağlı yapılmaktadır.

Diş Kaybı Çocukların Psikolojini Bozabilir mi?

Çocuk için dişler erken yaşlarda tükürük veya travma nedeniyle kaybedilmesi konuşmayı ve bazı seslerin çıkarılmasına olumsuz etkileyebilecek bir faktördür. Bunun yanı sıra istediğim sadece yetişkinler için önemli olmadığını çocuklar için de öz güven ve psikolojik problemlere neden olabilecek bir etken olduğu unutulmamalıdır.

Ortodontik tedaviye başlamak için kesin bir yaş sınırı olmamakla beraber 7 yaşından itibaren bir ortodontisti ziyaret etmekte fayda vardır. Bu dönem 6 yaş dişlerinin ve ön bölgedeki kesici dişlerin sürmeye başladıkları dönem olduğu için olası üst çene darlığı, ön çapraz kapanış (üst dişlerin olması gerekenin aksine alt dişlerin arkasında yer alması veya dişlerin öne doğru dişlek olması gibi bozuklukların erkenden teşhisi amacıyla önemlidir. Bunun yanında parmak emme ve ağız solumu yapma gibi alışkanlıkların erken dönemde teşhis edilmesi de ilerde uygulanacak tedavi ihtiyacını azaltacaktır. Hatta daha da önemlisi bu dönemde tam kapsamlı bir ortodontik tedaviye ayıracağınız paranın çok daha azına durumu kurtarmak mümkün olabilir.