fbpx

Protez diş, dişlerini kaybeden hastalar için uygulanmaktadır. Bazen ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik tedaviler, istenilen şekilde cevap vermeyebilir ve diş kayıpları yaşanabilir. Bu noktada dişler için yapılan tedaviler başarı sağlamadığında takma diş uygulaması devreye girmektedir.

Vücudumuzda eksik ya da görevini tam olarak yerine getirmeyen bir bölgenin daha işlevsel olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla; diş protez teknolojisi tercih edilir. Diş hekimliğinde de protez, diş kayıpları yaşayan hastalarda ya da diş eti rahatsızlıklarında tedavi için geç kalındığında uygulanır.

Protez Diş Nedir? Protez Diş Nasıl Yapılır?

Hastalar; hangi dişin ya da dişlerinin eksik olduğuna ve genel sağlık durumlarına göre, diş kayıplarından farklı şekillerde etkilenirler. Kaybedilen diş birkaç taneyse ağızda büyük bir boşluk oluşur ve hissedilen rahatsızlığın boyutları artar.

Telafi edilmeyen diş kayıpları diş eti rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca diş fırçalamayı, ağız bakımını daha zor hale getirebilir. Böylelikle yeni rahatsızlıklar yaşanmasına yol açabilir. Bu nedenle eksik dişlerin yerine yenilerinin getirilmesi gereklidir.

Genellikle diş ve diş eti hastalıklarının zamanında tedavi edilmemesi sonucunda büyük ölçüde diş ve kemik kaybı meydana gelir. Protez diş tedavisi ile kaybedilen ağız diş sağlığı düzeltilir. Bu doğrultuda kaybedilen dudak, yanak desteği, çiğneme fonksiyonu, konuşma fonksiyonu ve estetik görünüm geri kazanılır.

Harap olmuş ya da eksik dişlerle yaşamak durumunda kalan, özgürce gülmeyi unutmuş kişilerin; bu tedavilerle psikolojik açıdan desteklenmesi sağlanır. Protezler ve diğer ortodonti tedaviler, kaybedilen dişlerin yerine yenilerini getirerek bireylerin yaşam kalitesinin yükseltilmesini sağlar. Galaksi Diş Kliniği’miz estetik ve sağlık açısından size uygun imkânları sunarak, aynı zamanda sağlam dişlere sizi kavuşturuyor!

protez-dis1 – Sabit Protez Diş Nasıl Takılır?

Protez tedavilerinde en sık kullanılan protez diş türlerinden bir tanesi olan sabit protezler, ağız ve diş içerisine sabitlenerek takılmaktadır. Yani adından da anlaşılabileceği üzere sabit bir şekilde kullanılır ve takıp çıkarılamamaktadır.

Bu tedaviyi tercih edecek olan kişiler; hem tek diş kayıplarında hem de birden fazla diş kayıplarında sabit protezleri kullanabilirler.

2 – Vakumlu Diş Protezi Nasıl Takılır?

Ağzında hiç diş kalmayan hastalara takılmaktadır. Alt ve üst çenede kalan kemik dokusundan destek alarak vakum gücü ile ağızda kalabilen bir diş protezidir. Bu protez akrilikten üretilmektedir. Halk arasında bilinen adı damak protezdir. Vakumlu protezlerin sabit veya hareketli olarak iki farklı türü bulunmaktadır.

3 – Hareketli Takma Diş Nasıl Takılır?

Halk arasında takma diş olarak tabir edilen hareketli protezler, ağızda sabit bir şekilde durmamaktadır. Bu protezlerin kendi içerisinde farklı çeşitleri bulunur. Hastanın durumuna göre protezlerin kullanılabilir hale gelmesi için seans sayısı artabilir. Tamamen yapılacak işleme bağlıdır. Hareketli protezlerin yapımı sonrasında mutlaka hareketli protez diş temizliği gerekir. Bu protezler sayesinde;

  • Diş kaybına bağlı olarak gelişen konuşma veya çiğneme problemleri giderilmektedir.
  • Ayrıca ağız içi estetiği açısından daha düzgün bir görünüm elde edilmektedir.

4 – Damaksız Diş Protezi Nasıl Takılır?

Üst çene kısmındaki damak bölgesinin olmadığı hastalarda kullanılmaktadır. Bu protez, üst çenedeki eksik dişleri ve diş etlerini kapsamaktadır. Yani ağzın damak bölümünü örtmemektedir.

Böylelikle doğal bir his sağlar ve damak bölgesinde rahatsızlık hissedilmez. Damaksız diş protezleri, bütünüyle damak bölgesi kaybı yaşayan kişiler için oldukça etkilidir.

Takma Diş Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

protez-dis
Protez Diş

Ağızda hiç dişi kalmayan veya büyük boşlukları olan kişilere protez diş tedavisi uygulanarak, kayıpların yerine getirilmesi sağlanmaktadır. Ancak kullanan kişilere büyük avantaj sağlığı da, asla doğal dişlerin yerini tutmayacağının bilinmesi gerekir. Bu nedenle protez takıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. İşte, takma diş kullananların mutlaka dikkat etmesi gereken noktalar;

  • Protezinizi her yemekten sonra mutlaka suyla temizleyin,
  • Öğün aralarında ve yatmadan önce mutlaka temizliğini sağlayın,
  • Diş fırçalamak için protezlere özel diş fırçaları ve protez dişler için üretilen macunları tercih edin,
  • Fırçalarken tüm yüzeylerin temizlendiğinden emin olun,
  • Sabit proteziniz varsa eczanelerden alabileceğiniz özel diş iplerini kullanın,
  • Hareketli proteziniz varsa eczanelerden alabileceğiniz kimyasal temizleyici içeren sıvılarda bekletin,
  • Kimyasal sıvıda beklettiğiniz protezinizi kullanmadan önce yıkayın,
  • Protez diş üzerinde tartar ya da kalıcı lekeler oluşmuşsa temizletmek için gecikmeden diş hekiminize danışın,
  • Protez dişlerinizi kullanırken düzenli olarak diş hekiminize uğrayıp kontroller yaptırmayı ihmal etmeyin.

Protez Diş Modelleri Nelerdir?

Diş protezi nedir, kaç tane çeşidi vardır? Günümüzün en çok tercih edilen protetik diş tedavisi uygulamalarından biri takma diş olmaktadır. Özellikle takma diş modelleri geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Hastaların beklentileri, ağız yapıları, çene yapıları ve birçok unsur göz önünde bulundurularak; en uygun protez çeşidi takılır. Peki, en çok kullanılan takma diş çeşitleri nelerdir?

Protez Diş Çeşitleri Uygulama Alanı
Sabit protezler Köprü-kuron benzeri türünde yapıştırmalı protez çeşididir. Sabit formda bulundukları için bir diş hekimi tarafından çıkarılması mümkündür.

 

Hareketli protezler Bu tip protezler, dişlerin tamamının yitirilmesi durumunda kullanılmaktadır. Genel olarak yaşlı hastalara uygulamaktadır. Hastalar bu tip protezleri kolay ve pratik bir şekilde kendileri çıkartıp takabilmektedir.

 

Total protezler Bu protez çeşidi de hastaların tüm dişlerini kaybettiği zaman uygulanır.
Parsiyel protezler Dişlerin tamamının değil birkaç tanesinin kaybedilmesi durumunda tercih edilmektedir. Bu protez dişler, hastaya kanca ve tırnak benzeri malzemelerle sabitlenebilmektedir.

 

Hassas protezler Estetik ve görünüşe yönelik kullanılan bir protez uygulamasıdır. Kısmi olarak diş eksikliklerinde tercih edilmektedir. Yeni nesil diş protezi olarak da bilinir. Estetik diş hekimliğince uygulamalar gerçekleştirmektedir.

 

İmplant tarzı protezler İmplant diş protezleri kendi aralarında sabit protez diş ve hareketli olarak ikiye ayrılmaktadır. Sabit protezler tek ya da birkaç diş kaybı olduğunda tercih edilir. Hareketli protezler ise dişlerin tamamını kaybedildiği hastalarda kullanılmaktadır. Ayrıca yaşlılık nedeniyle kemiklerin yetersiz kaldığı durumlarda, destek amaçlı olarak da tercih edilmektedir.

 

İmmediat protezler Diş hekimi ana dişlerinin tümünün çekilmesini isteyebilir. Bu durumda hastalar dişsiz kalmak istememektedir. Böyle bir durum yaşayan hastalar için devreye bu protez çeşidi girmektedir. İmmediat protezler dişlerin çekilmesinden sonra hemen takılmaktadır. İyileşmenin tamamlanmasının ardından ağız dokusu proteze uyumlu hâle geldiğinde, hastaların sürekli olarak kullanacağı protezler takılır.
Diş üstü protezler Ağızda bir veya birkaç tane diş kökü bulunduğunda diş üstü protezler tercih edilmektedir. Özellikle bu protez çeşidinin çok sık tercih edilen bir uygulama olduğunu söylemek gerekir.

Damak Takma Diş Kullananlar Neleri Öneriyor?

protez-disDiş protez kullanan kişilerin mutlaka dikkate alması gereken noktalar vardır. Çünkü protez kullanımı genç yaşlara kadar inmiştir. Genç yaşta takma diş kullananlar biraz daha şanslıdır. Kemik yapısında büyük kayıplar yaşanmamıştır. Böyle bile protezlerin damağa ve dişe tutulması daha kolay bir şekilde olabilir.

Damak diş kullananlar yorumları genel olarak birbirine benzemektedir. Kullananlar damak dişlerin daha uzun ömürlü olabilmesi için, düzenli bakımlarının yapılması gerektiğini savunmaktadır. Bu nedenle sabit takma diş kullananların yorumları incelendiğinde, çoğunun en az günde iki kez protezlerini fırçaladıkları dile getirilmektedir.

Sabit protezlerin kullanımı bir tık zor olabilir. Ancak kancalı diş protezi yorumları daha olumludur. Çünkü hareketli ve kancalı diş protezlerde her yemekten sonra çıkarılarak yıkanabilme kolaylığı bulunmaktadır. Protezlerin mutlaka çıkarılarak temizlenmesi gerekir. Ayrıca protezlerin takılıp çıkarılmasında herhangi bir sorun yoktur.

Takma Diş Fiyatları

Protez diş fiyatları birçok hasta tarafından merak edilmektedir. Ancak bu tedavi yönteminde net bir fiyattan söz etmek yanıltıcı olabilir. Öncelikle hangi protez türünün tercih edildiği fiyatı etkiler. Ayrıca bu protezin hangi malzemeden yapıldığı gibi etkenlerin fiyatlar üzerinde etkili olduğunun bilinmesi gerekir.

Diş hekimi muayenesi sonrasında nasıl bir protez hazırlanacağına karar verecektir. Daha sonra ise sabit protez veya vakumlu diş protezi fiyatları hakkında bilgi alınması doğru olacaktır. Hastaların bu diş tedavisini makul bir bütçe ayırması doğru bir seçenek olmaktadır. Ayrıca alt üst protez diş fiyatları çok daha yüksek olabilmektedir. Net bir fiyat bilgisi almak ve protez diş ile ilgili fikir sahibi olmak için; Galaksi Diş Kliniği’nden randevu alabilirsiniz.

protez-disSık Sorulan Sorular

Protez diş asla doğal dişlerin yerini tutmamaktadır. Bunun bilincinde olunarak, kullanımının o yönde yapılması gerekir. Ancak ağız anatomisi ile bir uyum içinde olan protez diş tedavilerinde, uzun ömürlü kullanımlar söz konusudur. İşte, protezler ile ilgili en çok merak edilenler!

1 – Takma Diş Nasıl Temizlenir?

Protez diş nasıl temizlenir sorusu, merak edilenler arasında yer almaktadır. Bu noktada protez diş kullanan kişiler, temizlik işlemini uyumadan önce protezi çıkartarak yapmalılardır. Bu işlem için özel bir diş macunu kullanılır. Ayrıca yumuşak bir fırça ve bol suyla protez fırçalanır.

Tüm bunların yanında protez akan suyun altında sabun kullanılarak da temizlenebilmektedir. Ayrıca temizlik için; özel temizleme tabletiyle de bir bardak suyun içine protez konularak bekletilebilir.

2 – En İyi Damak Diş Hangisi?

Sabit protezler, en iyi takma diş hangisi sorusuna cevap olarak verilebilmektedir. Çünkü uzun ömürlüdür ve hareketli olan protezlere göre daha dayanıklıdır.

3 – Takma Diş Vurması Nasıl Geçer?

İlk zamanlar protezlerin dokularının hafifçe vurması ve sıkılık hissi gayet normal bir durumdur. Bu durum zamanla diş hekimi tarafından düzeltilmektedir ya da kendiliğinden geçmektedir. Sadece hastaların kendi iradesini kullanması istenmektedir. Yani hastaların eski protezlerini takmaması ve alışma sürecinde biraz sabretmeleri gerekir.

4 – Protez Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Protez diş temizliğinde ılık su tercih edilmelidir. Çünkü kaynar ya da sıcak sular protezlerin yapısını bozabilir. Islak yumuşak diş fırçası ile nazik bir şekilde; yanak içleri ve komşu bölgeler, protezin çıkarıldığında üzerine oturduğu alan iyice temizlenmelidir.

5 – Protez Diş Tamiri Nasıl Yapılır?

Zamanla kullanıma bağlı olarak yıpranan protez diş tamiri konusunda uzman hekiminden destek alınması gerekir. Protezden düşen dişler kolay bir şekilde tamir edilmektedir. Tamir işlemi süresi protezin kırılma şekline ve boyutuna bağlı olarak değişmektedir.

6 – En İyi Protez Diş Yapıştırıcı Nedir?

Zengin formülasyona sahip takma diş yapıştırıcı kullanılması, dişlerin uzun süre sabit olarak kalmasını sağlamaktadır. Piyasada birbirinden farklı özellikte ve kalitede protez diş yapıştırıcı bulunmaktadır. En iyisine karar verebilmek için diş hekiminden yardım alınabilir. Kötü kaliteye sahip yapıştırıcıların uzun süre kullanılması söz konusu değildir.

7 – Kalıcı Protez Diş Nedir?

Takma protez diş kişiye özel üretilmektedir. Böylelikle hastanın ağız yapısına uygun, ağız içerisine sabitlenen ve rahat kullanım sunan protezler yaşam kalitesini arttırmaktadır. Ağızda kolayca takılıp çıkarabilen yapay dişler olarak da tanımlanan bu tür protezler, kalıcı protez adıyla da anılmaktadır.

8 – Damaksız Diş Protezi Avantajlı mı?

Geleneksel protezlere kıyasla damaksız protez diş, damağın bir kısmını veya tamamını kaplamadığı için daha rahat bir kullanım sunmaktadır. Ayrıca bu protezler daha az yer kaplamasıyla da avantaj sağlamaktadır. Damaksız protezlerin bir diğer avantajı ise, konuşma zorluklarının minimize etmesidir. Ayrıca yemek tatlarının iyi bir şekilde hissedilmesine de olanak sunarlar.

9 – Tek Diş Protez Olur mu?

Protez diş kullanımı günümüzde çok sıklaşmıştır. Tek diş kayıplarında genel olarak diş hekimleri tek diş implant yerleştirilmesini uygun görmektedir. Eskiden hareketli protezler ve köprü gibi diş tedavileri uygulanırken, günümüzde implant tedavisi bu alanda gelişime göstermiştir. Özetle; tek diş kayıplarının en iyi şekilde tedavi edilmesini istiyorsanız, implant yöntemini tercih edebilirsiniz.

10 – Silikon Damak Diş Nedir?

Protez tedavisinde kalıcı olan dişlerin yerine onlar takılana kadar, geçici protezler tercih edilmektedir. Geçici olarak kullanılan bu protezlere silikon damak diş denilmektedir. Bu ürünler; mevcut dişlerin kaymasının önüne geçmek, daha estetik bir görünüm oluşturmak ve hastaların rahat bir şekilde yeme içmesini gerçekleştirmek için tercih edilmektedir.