Protez
Vücudumuzda eksik ya da görevini tam olarak yerine getirmeyen bir bölgenin daha işlevsel olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla protez yöntemi tercih edilir. Diş hekimliğinde de protez, diş kayıpları yaşayan hastalarda ya da diş eti rahatsızlıklarında tedavi için geç kalındığında uygulanır. Hastalar, hangi dişin ya da dişlerinin eksik olduğuna ve genel sağlık durumlarına göre, diş kayıplarından farklı şekillerde etkilenirler. Kaybedilen diş birkaç taneyse ağızda büyük bir boşluk oluşur ve hissedilen rahatsızlığın boyutları artar. Telafi edilmeyen diş kayıpları diş eti rahatsızlıklarına yol açabilir, diş fırçalamayı, ağız bakımını daha zor hale getirebilir ve yeni rahatsızlıklar yaşanmasına yol açabilir. Genel olarak diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda diş ve kemik kaybı meydana gelir. Protezde, kaybedilen ağız sağlığı düzeltilir. Bu amaçla yitirilen dudak, yanak desteği, konuşma fonksiyonu, çiğneme fonksiyonu ve estetik görüntü geri kazanılır. Eksik yada harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan, gülmeyi unutmuş bireylerin psikolojik açıdan desteklenmesi sağlanır. Protezlerle insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır. Kliniğimiz estetik ve sağlık açısından size uygun imkanları sağlayarak sağlam dişlere sizi kavuşturuyor.
Protez Dişlere İyi Bakmak İçin
- Protezinizi her yemekten sonra mutlaka suyla temizleyin,
- Öğün aralarında ve yatmadan önce mutlaka temizliğini sağlayın,
- Diş fırçalamak için protezlere özel diş fırçaları ve protez dişler için üretilen macunları tercih edin,
- Fırçalarken tüm yüzeylerin temizlendiğinden emin olun,
- Sabit proteziniz varsa eczanelerden alabileceğiniz özel diş iplerini kullanın,
- Hareketli proteziniz varsa eczanelerden alabileceğiniz kimyasal temizleyici içeren sıvılarda bekletin,
- Kimyasal sıvıda beklettiğiniz protezinizi kullanmadan önce yıkayın,
Protez dişler üzerinde tartar ya da kalıcı lekeler oluşmuşsa temizletmek için gecikmeden diş hekiminize danışın,
Protez dişlerinizi kullanırken düzenli olarak diş hekiminize uğrayıp kontroller yaptırmayı ihmal etmeyin.
Protez Çeşitleri Nelerdir?
Sabit Protezler: Kron-köprü benzeri türdeki, yapıştırmalı protez çeşitlerindendir. Sabit formda oldukları için diş hekimi tarafından çıkartılabilir.
Hareketli Protezler: Bu tip protezler, dişlerin tamamı kaybedildiği zaman kullanılmaktadır. Genellikle yaşlı hastalarda tercih edilmektedir. Hastalar bu tip protezleri kendileri çıkartıp takabilmektedir.
Total Protezler: Yine hastaların tüm dişlerini kaybettiği zamanlarda tercih edilen protez çeşitlerindendir.
Parsiyel Protezler: Dişlerin birkaç tanesinin kaybedilmesi durumunda kullanılmaktadır. Bu türde protez dişler, hastanın ağzına kanca ve tırnak gibi malzemelerle sabitlenebilmektedir.
Hassas Protezler: Görünüşe yönelik bir protez uygulamasıdır. Kısmi diş eksikliklerinde tercih edilmektedir.
İmplant Tarzı Protezler: Bunlar da kendi aralarında sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yine sabitler tek ya da birkaç diş kaybı olduğunda tercih edilir. Hareketli olanlar ise dişlerin tamamını kaybetmiş hastalarda kullanılmaktadır. Ayrıca kemiklerin yetersiz kaldığı durumlarda destek amaçlı olarak da kullanılabilmektedir.