fbpx

Çocuklarda kaplama uygulamaları nasıl yapılır? Genç yaşta kaplama diş yapılır mı? Erken yaşta diş problemleri ile karşılaşmak her yaştan birey için oldukça zordur. Fakat atık günümüzde bu problemlerin önüne geçmek sanıldığı kadar zor değildir. Gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleriyle her birey dilediği gülüşe ve dişlere sahip olabiliyor. Peki, zirkonyum diş kaplama nedir?

Çocuklarda Kuron Kaplama Nedir?

Çocuklarda kaplama uygulamaları yani kuron diş kaplama, dişleri tamamen kaplayan ve normal eski şekline gelmesine yardımcı olan restorasyon işlemlerine denmektedir. Özellikle çocuk bireylerde dişler, çürük kaynaklı dolgu yapılamayacak duruma gelip hasar aldıysa diş hekimleri kuron tedavisine başvurur. Bunun yanında diş hekimleri bazı durumlarda kanal tedavisi ya da dolgu sonrasında kuron kaplama tavsiye edebilir.

Çocuklarda süt dişlerinde yaşanan problemler genellikle ebeveynleri tarafından önemsenmeyebilir. Fakat bu yaklaşım asla doğru değildir. Çünkü süt dişleri büyüdükçe düşecek ve yerine yeni kalıcı dişler gelecektir. Bu sebeple süt dişlerine iyi bakmak, kalıcı dişler için çok önemlidir. Bu sebeple kuron kaplamalar bu aşamalarda oldukça kurtarıcıdır. Peki, çocuklarda kaplama uygulamaları hangi yaşlarda yapılır?

kaplama-uygulamalariÇocuklarda Kuron Kaplama Hangi Yaşlarda Yapılır?

Çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen pedodonti birimi;

  • 0-12 yaş aralığındaki süt dişler ile
  • 7-12 yaş aralığındaki kalıcı dişler ile ilgilenir.

Bu sebeple çocuklarda kaplama uygulamaları yapılıp yapılmayacağına da diş hekimi değerlendirilmesi ile karar verilir.

Zirkonyum kronlar çocuklarda problemli olan süt dişlerine uygulanabilen bir işlemdir. Burada önemli olan çocuk için en doğru ve uygun tedavi yöntemine karar verilmesidir. Bu sebeple de çocuk diş hekimleri yapacakları muayene sonrasında uygulanacak işlemlere karar verir. Böylece çocuklarda kaplama uygulamaları yapılıp yapılmayacağı bu muayeneler sonucunda ortaya çıkar. Peki, çocuklarda kaplama diş nasıl yapılır?

Çocuklarda Zirkon Kaplama İşlemleri Nasıl Yapılır? Çocuklarda Kaplama Uygulamaları İşlemleri

Çocuklarda kaplama uygulamaları hangi durumlarda yapılır? Madde kaybının çok fazla dolduğu dişlerde yalnızca dolgu tedavisi yapmak dişlere yeteri kadar desteği sağlamamaktadır. Ayrıca dişlerde veya dolguda kırılmalar meydana gelebilmektedir. Kuron (kaplama) uygulaması, madde kaybı çok fazla olan dişlerde uygulanan, dişin üzerine şapka gibi oturan ve tedavinin daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.

Dolguya göre daha dayanıklıdır. Ayrıca uygulandığında dişi çürükten de koruduğu için erken çocukluk çağı çürüklerinde, çürük riski yüksek çocuklarda, ağız temizliğinin tam yapılamadığı özel gereksinimli çocuklarda, kırık riski taşıyan dişlerde, fazla madde kaybı olan dişlerde, dişsel gelişimsel anomalilerde uygulanmaktadır.

Süt dişlerinde kuron (kaplama) uygulaması süt dişleri için özel olarak üretilmiş hazır kuronlar ile yapılmaktadır. Süt dişlerinde gri renkli paslanmaz çelik kuronlar veya diş renginde zirkonyum kuronlar kullanılmaktadır. Süt dişlerinin düşme zamanı geldiğinde kuron da dişle birlikte düşer. Peki, bebeklerde ve çocuklarda kaplama uygulamaları nasıl yapılır? Çocuklarda zirkonyum kaplama nasıl yapılır?

Bebeklerde Zirkonyum Kaplama İşlemleri Nasıl Yapılır?

kaplama-uygulamalari
Kaplama Uygulamaları

Bebeklerde ve çocuklarda kaplama uygulamaları tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi hemen hemen aynıdır. Burada önemli olan nokta diş hekiminin çocuğa yaklaşım biçimidir. Çünkü daha küçük olan çocuklar bu tarz işlemlerden korkabilir ya da diş hekimine güvenmeyebilir. Galaksi Diş Kliniği olarak çocuk hastalarımızın bu süreci kolay atlatabilmeleri için oldukça özenli davranmaktayız.

Bebeklerde ve çocuklarda kaplama uygulamaları şu şekilde yapılmaktadır:

  • Öncelikle detaylı bir muayene yapılır.
  • Ardından kaplama yapılacak olan dişlerin görüntüsü alınır.
  • Diş ölçüleri alınarak laboratuvarda kaplama hazırlıklarına geçilir.
  • Hazırlanan kaplamalar daha sonra dişlere takılır ve tedavi sonlandırılır.

Süt Dişlerine Kaplama Yapılır mı? Hangi Süt Dişlerine Kuron (Kaplama) Uygulanır?

Süt dişlere ve kalıcı dişlere diş hekimleri uygun gördüğü takdirde kaplama uygulamaları yaparlar. Tek diş kaplama yapılır mı? Diş hekimlerinin çocuklarda kaplama uygulamaları yaptığı dişler ise şöyledir:

  • Azı ve kesici dişlere,
  • İki ya da daha fazla yüzeyinde çürük olan, amputasyon ya da kanal tedavisi yapıldıktan sonra restorasyon yapılacak dişlerde,
  • Mine hipoplazisi ya da Dentinogenezis imperfekta gibi mine ve dentini etkileyen gelişimsel anomaliler ve malforme dişlerde,
  • Çok yüzlü kırığı olan süt dişlerinde ve sürekli dişlerde,
  • Restorasyonu yapılacak yer tutucularda ayak olarak kullanılan dişlerde,

Korumak ve restore etmek amacıyla atrisyon, abrazyon ya da erozyon nedeni ile aşırı madde kaybına uğramış dişlerde kuron uygulanmaktadır.

Çocuklarda Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

kaplama-uygulamalariÇocuk diş kaplama uygulamaları süreci bilmeyen ebeveynler için endişe verici olabiliyor. Fakat doğru uygulamalar ve başarılı diş hekimleri ile bu süreç oldukça kolay ve başarılıdır. Bu sebeple endişelenmeden diş hekiminize güvenmek süreç için oldukça faydalı olacaktır.  Peki, çocuklarda kaplama uygulamaları çeşitleri nelerdir?

Çocuklarda Kaplama Uygulamaları Çeşitleri Nelerdir?

Çocuklarda kaplama uygulamaları listesinde hem materyal hem marka hem görünüm olarak çeşitli kuronlar vardır. Çocuk diş hekimliğinde çocuklar için özel kullandığı kuronlar şöyledir:

Çocuklarda Kaplama Uygulamaları
Kaplama İsimleri Kaplama Rengi
Paslanmaz Çelik Metal renk
Zirkonyum Kuron Doğal diş rengi

Paslanmaz çelik kuron (kaplama) : 50 yıldan uzun süredir çocuk diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Çok dayanıklı ve uygulaması kolaydır. Metal olduğu için gri renklidir. Bu nedenle arka dişlerde sıklıkla kullanılır.

Zirkonyum kuronlar (kaplamalar) :  Son yıllarda, diş tedavilerinde estetik beklentinin artması ile doğal diş renkli zirkonya kuronlar kullanılmaya başlanmıştır. Hem ön hem arka grup dişlerde tercih edilmektedir.

Çocuklarda Diş Kaplama Uygulamalarının Dolguya Göre Ne Gibi Avantajları Vardır?

Çocuklarda kaplama uygulamaları hastalara sunduğu avantajlar şöyledir:

  • Madde kaybı çok olan dişlerde uygulandığında dolguya göre çok daha uzun ömürlüdür.
  • Doğal dişi taklit ettiği için diğer dişlerin kontakt noktaları ile daha uyumludur.
  • Çiğneme sırasında fonksiyon görür.
  • Daha sağlamdır.
  • Doku dostu metallerden üretilmişlerdir.
  • Dişi tümü ile sardıklarından dişin tekrar çürümesi gibi bir sorunla karşılaşılmaz.

Tüm bunların yanında paslanmaz çelik kronların dezavantajları var mıdır? En iyi diş kaplaması hangisi?

Paslanmaz Çelik Kron Dezavantajları Nelerdir?

Çocuklarda kaplama uygulamaları işlemlerinde kullanılan bir diğer malzeme ise paslanmaz çelik kronlardır. Paslanmaz çelik kronlar, diş kaplama malzemeleri, süt dişleri ve kalıcı dişler için kullanılan yöntemlerden biridir. Bu tedavi amputasyon veya kanal tedavisi uygulanan dişlerin tedavilerinde kullanılmaktadır. Bu kronlar hazır bir şekilde farklı boylarda üretilmektedir.

Çocuklarda kaplama uygulamaları yani çelik kronlar oldukça sağlam malzemelerden yapılmıştır. Bu sebeple de kırılma olasılıkları dolgulara göre düşüktür. Süt dişlerinin dökülme zamanı gelinceye dek dişin çevresini sarar ve korur. Bu diş kaplama türünün tek dezavantajı metal görünümde olmasıdır.

Süt Dişi Sallanıp Düşerse Kurona Ne Olur?

kaplama-uygulamalariÇocuklarda kaplama uygulamaları süt dişi ile beraber düşerse ne olur? Kuronlar dişlerin üstüne yapıştırıldığı için, dişlerin düşme zamanları geldiğinde dişle beraber düşecektir. Ayrıca bir işlem uygulanmasına gerek yoktur.

Diş Kaplama Fiyatları 2023 Yılında Ne Kadar?

Çocuklarda kaplama uygulamaları fiyat listesi her kliniğe ve hastaya göre farklı seyretmektedir. Çünkü her hastanın ihtiyaç duyduğu işlem birbirinden farklıdır. Bunun yanında diş hekimlerinin tecrübesi, kliniğin donanımlı olup olmaması da fiyatları etkilemektedir. Peki, pediatrik zirkonyum kron kaplama fiyatları ne kadardır?

Pediatrik Zirkonyum Kron Fiyatları

Kuron Kaplama fiyat uygulamaları için Galaksi Diş Kliniği hekimlerini arayarak bilgi edinebilirsiniz. Alanında tecrübeli diş hekimlerimiz sayesinde çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu tüm tedaviler hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Çocuklarda diş kaplama uygulamaları hakkında ebeveynlerin merak ettiği diğer bilgiler ise şöyledir:

1 –  Çocuklarda Kaplama Uygulamaları Yaptırmak Şart mıdır?

Çocuğunuzun süt dişlerinde kaplama yaptırmak için herhangi bir problem yok ise diş kapla uygulamalarını yaptırmanız elbette ki gerek yok. Fakat eğer diş hekiminiz çocuğunuz için kaplama yapılmasını uygun gördüyse bu tedaviye olumlu bakmalısınız. Çünkü kalıcı dişlerin sağlam ve dayanıklı olmasını istiyorsanız, problemli olan süt dişleri mutlaka tedavi ettirilmelidir.

2 – Diş Kaplama Ömrü Ne Kadardır?

Çocuklarda kaplama uygulamaları eğer süt dişlere yapılmış ise kaplamalar süt dişleri dökülene kadar kalır. Fakat çocuklarda kaplama uygulamaları kalıcı dişlere yapıldıysa bu süre biraz daha uzar. İyi bakılan kaplama dişler yaklaşık 15 yıl kullanılabilmektedir.