fbpx

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, günümüzün en yaygın uygulamalarından birisidir. Tedavi prosedürleri arasında yer alarak özellikle uzmanlar tarafından uygulanır. Uzmanlık alanında isimlendirilmesi ‘Endodonti’ şeklindedir. Özellikle sinirlere ciddi anlamda ilerleyen çürüklerde uzman kontrolünde bu tedavi gerçekleşmektedir.

Hiçbir yapay diş doğal dişin yerini tutamaz. Bu nedenle diş hekimliğinde uygulanan tüm tedavilerde amaç dişlerin sağlıklı bir şekilde ağızda kalmasını sağlamaktır. Uygulanan diş tedavileri sırasında mümkün olduğunca diş canlı olarak korunmaya çalışılır. Ancak diş pulpasının canlı olarak tedavi edilip korunması mümkün değilse, dişe kanal tedavi uygulanır.

İlk defa kanal tedavi yaptıracak hastalar, bunun rahatsız edici, ağrılı bir müdahale olacağını düşünmektedirler. Bunun sebebi, kanal tedavi prosedürünün hastalar tarafından bilinmemesi ve hastanın yakın çevresinde geçmişte kötü tecrübeler geçirmiş yakınlarının, hastayı yanlış bilinçlendirmesinden kaynaklıdır.

Kanal tedavisi kesinlikle ağrılı bir süreç değildir, lokal anestezikler yardımı ile hastanın kanal tedavisi seansları sırasında kesinlikle ağrı hissetmeden, Galaksi Diş Kliniği kliniğimizde konforlu bir şekilde tedavisinin tamamlanması sağlanır.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kısaca Endodonti uygulaması; sinirlere ilerleyen çürük, pulpanın ölümü ya da enfeksiyon kapması sonucunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Pulpa, dişin özünde yer alan bir parçadır. Bu parça dişin ‘yaşamasını’ sağlamaktadır. Ancak kimi durumlarda çıkarılması gerekir ve buna da kanal tedavisi denmektedir.

Diş hekimi tarafından farklı sebeplere bağlı olarak bu tedavi uygulanmaktadır. Tedavinin özü ve nedir sorusunun cevabı pulpanın dişten uzaklaştırılması olarak özetlenebilmektedir. Böylece hastanın diş kaybının önüne geçilerek dişini kullanmaya devam etmesi sağlanır.

kanal-tedavisiKanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bahsedilen bu tedavi yönteminde birden fazla aşama bulunmaktadır. Her aşama birçok hasta için ortaktır. Ancak hastanın var olan yaşına, dişin durumuna göre uygulamada ufak değişimler meydana gelebilmektedir. Genel olarak Endodonti şu şekilde gerçekleşmektedir:

Tedavi Aşamaları Uygulama Detayları
I. Aşama: Lokal Anestezi Uygulaması Hastanın uygulama sırasında bir hassasiyet yaşamaması, acı ya da rahatsızlık duymaması adına bölgeye lokal anestezi uygulanarak uyuşturma yapılır.
II. Aşama: Lastik Örtü Uygulaması Kanal uygulanacak dişin etrafına “Lastik Örtü“ uygulanır. Lastik örtü, kanal tedavisi esnasında, tükürük içerisindeki bakterinin tedavi edilen dişin içerisine kaçmasını engeller, steril bir ortam içerisinde kanal tedavisi sonlandırılmış olur. Aynı zamanda kanal tedavisinde kullanılan aletleri ve solusyonları hastanın yutması engellenmiş olur. Hasta ve hekim için konforlu, güvenilir ve kaliteli bir tedavi sağlar
III. Aşama: Çürüğe Müdahale Çürük diş dokusu ortamdan uzaklaştırılır ve dişin tam ortasında bulunan kanal odasına giriş yapılır. Diş hekimi tarafından bu aşamada dişin arka kısmından ya da yan dişlerden müdahale yöntemi kullanılabilir.
IV. Aşama: Kanal Müdahalesi Tedavi edilen dişin anatomisine bağlı olarak bir veya daha fazla kanal içerisinde şekillendirme yapılır. Kanal uçlarının tam ve doğru tespiti için tam kanal ucunda sinyal veren aletler kullanılır. El aletleri ile başlayan kanal şekillendirme işlemi, döner aletler kullanılarak sonlandırılır
V. Aşama: Kanalın Şekillendirilmesi Tüm kanallar antibakterial solusyonlar ile yıkanır. Daha sonra kaukçuk esaslı malzemeler ve özel kanal ilaçları ile kanal tıkanır. Eğer devam edecek bir tedavi söz konusu ise geçici dolgu yapılabilir. Hastanın doğal diş yapısını bozmayacak şekilde dolgu yapılarak işlem bitirilir.

Kanal tedavisi başarısında en önemli aşama, tedavinin başından sonuna kadar steril bir ortamda sonlandırılmasıdır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi seansları, tek seans ya da iki seans olacak şekilde tamamlanabilir. Kanal tedavisinde dişin sinir dokusu çıkartılarak, bu boşluk şekillendirilir, temizlenir ve diş kök ucuna kadar kanal dolgu maddeleri ile doldurulur.

Hastalara kanal tedavisi kaç seans ya da kanal tedavisi kaç saat sürer konusunda net bilgi verebilmek için ağız ve diş yapısının incelenmesi gerekir. Tek köklü dişlerde ortalama olarak 30-60 dakika yeterli olacaktır. Ancak çift diş kökü olup birden fazla dişe müdahale etmek gerekiyorsa en az 2 saatlik seanslar gerçekleşir. Diğer taraftan tedavi birden fazla seans olarak planlanmaktadır.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Bahsedilen tedaviyi olmak adına hastaların ortak şikayetlere sahip olduğu görülmektedir. Genellikle:

  • Sıcakla ve soğukla başlayan uzun süre geçmeyen ağrı,
  • Gece uykudan uyandıran ağrı,
  • Kendi kendine başlayan ağrı varsa pulpa iltihabının iyileşip normale dönme şansı kalmamıştır. Kanal tedavisi yapılması zorunludur.

Yapılmazsa pulpada bulunan iltihap şiddetli ağrı ve enfeksiyona, devamında apse oluşumuna ve dişi çevreleyen kemikte hasara neden olur.

Doğal dişi korumak her zaman tercih edilmelidir. Bir ya da daha fazla diş eksikliği komşu dişlerin yer değiştirmesine, duruş şeklinin bozulmasına sebep olabilir. Ayrıca doğal dişler korunursa implant veya köprü gibi pahalı ve derin tedavilere gerek kalmaz. Hasar görmüş ve enfekte olmuş bir dişe kanal tedavisi uygulanmaması durumunda diş vücudun enfeksiyon merkezi haline gelebilir.

Genelde kanal tedavileri derin ve geniş alana yayılmış çürüklerden ötürü yapılır. Bu nedenle diş tedavi öncesinde dahi zayıf durumdadır. Bu tedaviden sonra diş kuronla kaplandığı ya da diş renginde olan kompozit dolgu ile doldurulduğu takdirde, diş ömür boyu kullanılabilir.

kanal-tedavisiKanal Tedavisi Kaç Yıl Dayanır?

Uygulanacak tedavi sonrasında elde edilen diş yapısı bir aksilik çıkmadığı müddetçe ömürlü kullanılmaya uygundur. Çünkü bu uygulamanın temel amacı dişi kaybetmeden hastanın şikayetlerini sonlandırmaktır. Bu yüzden genel itibari ile kanal uygulanmış dişin ömür boyu kullanılması mümkün kılınacaktır.

Hastaların genel itibari ile diş hekiminin verdiği bilgi ve uyarılara uyması herhangi bir sorun çıkmamasına neden olur. Bundan dolayı dişin kırılması, çürüğün ilerlemesi gibi bir durumla karşılaşılmaz. Ancak kökü alınan dişe iyi bakılmaz, temizlenmezse eninde sonunda dişin çürümesiyle diş kaybının meydana gelebileceği unutulmamalıdır.

Kanal Tedavisi Acıtır mı?

Her yaştan hastaya uygulanabilen tedavi yöntemi için ciddi kaygılar söz konusudur. Bundan dolayı acıtır mı, ağrı yapar mı soruları da sık gelmektedir. Galaksi Diş Kliniği olarak bünyemizde gerçekleştirdiğimiz tüm tedavilerde hastanın konfor ve rahatlığını önemsiyoruz. Sağlığı adına da tedaviler öncesinde uygulanması gerekiyorsa anestezi uygulaması yapıyoruz.

Bahsi geçen bu tedavi yönteminde de lokal anestezi sık kullanılan bir durumdur. Hastaya tedavi öncesi uygulanarak o bölgenin uyuşmasını sağlıyoruz. Böylece uygulama sırasında hastanın herhangi bir hassasiyet ya da acı yaşaması mümkün olmamaktadır. Ancak kimi diş uygulamalarında yetersiz gelebilecek lokal anesteziler olabilir. Bu gibi durumlarda da yine konfor adına ekstra uygulamalar yapmaktayız.

Diş Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Normal mi?

Söz konusu diş tedavileri olduğunda hasta o an uyuşma yani lokal anestezinden dolayı herhangi bir şey hissetmez. Ancak anestezinin etkisi geçtikten sonra bireylerin düşük miktarda ağrı yaşaması sık görülen bir durumdur. Özellikle çift köklü arka dişlerde yapılan uygulamalarda ağrı yaşanabilmektedir.

Burada hastanın ağrıya olan eşiğine göre hissiyatı değişiklik gösterecektir. Çok ileri düzey olmadığı müddetçe ağrı yaşanması oldukça doğaldır. Yine de dayanamadığınız bir ağrı söz konusu ise klinik ile iletişime geçebilirsiniz. Diğer taraftan diş hekiminizden öneri olarak alacağınız ağrı kesiciler de işe yarayacaktır.

Ancak unutmamalısınız ki tedavi sonrası oluşan bu ağrı oldukça doğaldır. Ve hatta bireylerin birkaç saat beklemesi sonucunda da son bulur. Hassasiyet durumu ise en fazla 1-2 gün içerisinde son bulacaktır. Böylece hastalar normal yaşantısına çok daha kolay bir şekilde geçebilmektedir.

kanal-tedavisi
Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Tedavilerden en iyi sonucu almak, tedavi sonrası rahat edebilmek adına bazı unsurlara dikkat etmekte fayda vardır. Hastaların özellikle normal yaşantısına daha kolay dönebilmesi amacıyla diş hekimleri tarafından bazı konularda uyarıldıkları görülmektedir. Genel olarak hastaların da sorduğu sorular ve bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

1 – Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Kesici İçilebilir mi?

Gerçekleşen tedavi sonrası hastanın ağız ve diş yapısında ağrı yaşaması normaldir. Bundan dolayı birçok diş hekimi tarafından tüketilebilmesi amacıyla ağrı kesici önerilmektedir. Kısaca ağrı kesici içilmesinde bir sorun yoktur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken başka hususlar söz konusudur.

Hastaların internette gördüğü her ağrı kesiciyi tüketmemesi şarttır. Diş hekiminden bizzat öneri alınmalı ve bu ilacın tüketilmesi gerekir. Diğer nokta ise ağrı kesicinin çok sık içilmemesidir. Acı eşiği düşük olan hastaların 1-2 saat gibi kısa sürede ilaç aldığı görülür. Günlük ağrı kesici alımı diş hekiminin belirttiği sayıyı geçmemesi gerekir.

2 – Kanal Tedavisinden Sonra Yemek Ne Zaman Yenilmeli?

Diş tedavileri sonrasında ağız ve diş genellikle uyuşuk olacağından tedaviye hastaların tok gelmesi önerilir. Aksi durumda tedavi sonrasında yemek yiyememe durumu ile karşılaşırsınız. Aynı zamanda uyuşuk ağızla yediğiniz yemekler sonucunda ağız içi yaralanmalarına (dil ısırma, yanağın kanaması vs) karşılaşabilirsiniz.

Kanal tedavi sonrası yemek yemek için lokal anestezi etkisinin son bulmasını beklemelisiniz. Bu durumda ortalama olarak 2-3 saat kadar sürecektir. Süre dolduktan sonra yemek tüketebilirsiniz. Yiyeceğiniz yemeklerin çok sıcak, katı ve baharatlı olmamasına dikkat etmekte fayda var. Hassas yapıda olan dişi zorlamamak adına bu unsurlar önemlidir.

3 – Kanal Tedavisi Sonrası Dişler Ne Zaman Fırçalanmalı?

Uygulanacak tedaviden sonra dişlerin hijyenine ekstra dikkat etmek gerekiyor. Hastaların birçoğu pulpanın alınması ve diş sinirlerinin kalmamasından dolayı dişin çürümeyeceğini düşünür. Halbuki durum bundan oldukça farklıdır. Dişlerin çürüme olasılığı normal dişlerdeki gibi devam eder. Bu yüzden tedaviden sonra fırçalamaya devam etmek şarttır.

Tedaviden hemen sonra dişlerin fırçalanmaması gerekir. Halihazırda uyuşuk ve hassas olan bu alanda fırça darbesine bağlı olarak ağrı yaşayabilirsiniz. Diğer taraftan 3-4 saat sonrası gece yatmadan önce yumuşak bir fırça ile temizleyebilirsiniz. Yumuşak hareketler kullanmaya özen göstermelisiniz. Gerekirse fırça değil ağız çalkalama suyu ile temizlemeyi denemelisiniz.

Kanal Tedavisi Ne Kadar? Kanal Tedavisi Fiyat 2023 Bilgisi

kanal-tedavisiKanal tedavi ücreti hakkında bir bilgi vermek internetten mümkün değildir. Çünkü bakanlık tarafından alınan karar neticesinde kanal tedavi fiyatları hakkında bilgiyi dijital alanda yaymak yasaklanmıştır. Kanunlar tarafından desteklenen kurumlar arası rekabet gereği bilgiler sadece diş hekimleri tarafından hastalara verilebilmektedir.

Güncel fiyatlar hakkında bilgi almak isterseniz Galaksi Diş Kliniğimizden randevu almanız yeterli olacaktır. Randevunuza gelerek diş yapınızı incelettiğiniz takdirde fiyat teklifi alabilirsiniz. Buna bağlı olarak da kısa sürede tedavilere başlamanız yeterli olacaktır.

Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

Başarısız kanal tedavi uygulaması hastalar tarafından kolay kolay fark edilebilecek bir durum değildir. Hastaların genellikle tedavi sonrası çürüme, ilk birkaç gün ağrıdan dolayı tedaviyi ‘başarısız’ olarak adlandırıldığı görülmektedir. Halbuki bu düşünce oldukça yanlıştır. Çünkü tedavi sonrası ilk birkaç gün ağrı oluşması mümkündür. Diğer taraftan hijyen sağlanmadığı müddetçe çürüme de meydana gelebilir.

Eğer tedavi üzerinden 1-2 hafta geçmesine rağmen:

  • Soğuk ve sıcak gıda, içecek tüketildiğinde hassasiyet yaşanıyorsa,
  • Yüz ve ağız çevresinde uyuşma gibi durumlar meydana geliyorsa,
  • Diş etlerinde ciddi şişme ve iltihap meydana geliyorsa,
  • Müdahale edilen dişte renklenme oluşuyorsa başarısızlıktan bahsedilebilir.

Ancak bu belirtilerin gözlemlenmesi bile kesin başarısızlık olarak adlandırılmasına neden olmaz. Uzman bir diş hekiminin incelemesi ve buna bağlı olarak karar vermesi gerekir.

Dolgu mu Kanal Tedavisi mi?

Uygulama öncesi dolgu tedavisi mi kanal tedavi mi olmak gerekir tarzında ikilemler meydana gelmektedir. Her iki uygulamada birbirinden farklıdır. Eğer dişin sinirlerine yani pulpa bölgesine etki eden bir çürük, enfeksiyon yoksa dolgu yeterli olacaktır. Ancak ilerleyen bir durum söz konusu ise son raddede dişin kurtulabilmesi için kanal tedavi olmak gerekir.

Kanal Tedavi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kanal tedavi hakkında gerek hastaların gerekse tedavi yaptırma olasılığı olan bireylerin sık sorduğu sorular mevcuttur. Siz hastalarımız için Galaksi Diş Kliniğimize de sık yöneltilen soruları bir araya getirdik. Sorular ve cevapları şu şekildedir:

Bir Diş Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavi süresi dişin sinir sayısına, çürük ya da enfeksiyon durumuna aynı zamanda uygulama yapılacak diş sayısına göre değişir. Uygulanacak kanal tedavi normal şartlarda 30-45 dakika sürmektedir. Ancak çift kök varsa ve birden fazla dişe uygulama yapılacaksa bu süre birkaç seans her seansında 1-2 saat sürmesine neden olabilir.

Kanal Tedavisi Zor Bir İşlem mi?

Yapılacak işlemde uzman bir diş hekimi müdahale edeceğinden zorluk yaşanması mümkün değildir. Endodonti alanında yapılan işlemler uzman bir hekim tarafından gerçekleşir. Bu alanda özel eğitim almış bireyler olmasından dolayı hastaların herhangi bir şekilde sorun yaşaması mümkün değildir. Oldukça rahat ve pratik şekilde tedaviler sağlanmaktadır.

Diş Kanal Tedavisi Acıtır mı?

Tedavi sırasında hastanın acı yaşaması gibi bir durum söz konusu değildir. Lokal anestezi gerçekleşmesinden dolayı bölgede uyuşma meydana gelir. Böylece o alanda yapılan tedavi sırasında hassasiyet yaşanmaz. Kanal tedavisi sonlandıktan birkaç saat sonrasında hasta o bölgede düşük düzeyde sızı hissedebilmektedir.

Diş Çektirmek mi Kanal mı?

Kanal uygulaması dişin kaybedilmemesi amacıyla gerçekleştirilen bir yöntemdir. Son aşamada uygulanmaktadır. Ve bu uygulama sonucunda diş artık ‘yaşamıyor’ olarak adlandırılır çünkü sinirleri alınmıştır. Hastaya dişin durumuna göre diş çekimi seçeneğine sunulmaktadır. Eğer arka dişlerde ise problem diş çekilebilmektedir. Ancak ön dişlerde kanal tedavi daha çok tercih edilmektedir.

Kanal Tedavisi Yaptırılmazsa Ne Olur?

Kanal tedavisi yapılmazsa çürük, travma veya periodontal hastalık nedeniyle diş pulpasının hasar gördüğü durumlarda diş canlılığını kaybeder ve zamanla enfeksiyon bütün dişe yayılır. Diş bu durumda tedavi edilmezse, enfeksiyon kök çevresindeki dokuları etkileyerek, kemiğin o bölgede erimesine neden olur. Kemikte oluşan bu boşlukta diş apsesi meydana gelir. Apse, şişlik ve ağrı ile birlikte seyreder ve diş kısa zamanda kaybedilebilir.

Kanal Tedavisinden Sonra Uyunur mu?

Kanal tedavisi sonrası hastanın uyumasında herhangi bir sorun yoktur. Uyumaması için herhangi bir sebep bulunmamaktadır. Diş hekimi tarafından belirtilmediği müddetçe kanal tedavisi sonrası uyuyabilirsiniz.