fbpx

Metal teller, diş teli çeşitleri arasında en çok kullanılan braket türlerindendir. Klasik ortodonti tedavisi olarak da bilinen metal diş telleri, içten diş teli veya dıştan olacak şekilde dişe yerleştirilir. En belirgin braket tipi metal diş telleri, dayanıklılığıyla diğer diş tellerinden avantajlıdır. Metal olduğu için kırılma ihtimalinin düşük olması nedeniyle tercih edilmektedir.

Ortodonti tedavisinin devam edeceği yaklaşık 8 – 30 ay boyunca metal teller, çıkarılması mümkün olmayacağı için kişinin tel taktırma kararını, bu durumu göz önünde bulundurarak vermesi gerekir. Galaksi Diş Kliniği ekibi olarak yetişkinlerde ve çocuklar üzerinde incelemeler yapıldıktan sonra, sistemli şekilde hastamızı iyileşme aşamasına hazırlamaya özen gösteriyoruz.

Ortodonti Nedir?

Diş ortodonti nedir? Çene, ağız, yüz bozukluklarının teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Küçük yaştan itibaren çene gelişimine ve diş dizilim yapısına en uygun tedavinin, kişiye özel yöntemlerle uygulanması işlemidir. Ortodonti tedavi sayesinde uygulanacak metal teller ile hem estetik hem sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olabilirsiniz.

Peki ortodontist nedir? Ortodonti doktoru ya da uzmanı olarak dijital diş hekimliği alanında ortak çalışmalar yapan kişidir. Peki detaylı olarak ortodontist nedir ve ne iş yapar?

  • Metal teller başta olmak üzere diş teli takmak
  • Çene yapısı bozukluklarını gidermek
  • Diş eksikliği noktasında protez durumlarıyla ilgilenmek
  • Diş ve çene yapısı bozukluğuna müdahalede bulunmak
  • 20’lik diş sorunlarına çözüm üretmek
  • Diş çarpıklığını düzeltmek adına hastalara metal diş teli ve diğer tedavi yöntemlerini uygulamak
  • Çene darlığı problemiyle ilgilenmek
  • Ağız kapanış ve açılış sorunlarını düzeltmektir.

metal-tellerMetal Diş Teli Nedir?

Metal diş teli ortodonti uzmanlarının en çok tercih ettiği özellikle de küçük yaşta erken teşhis ile diş dizilim yapısını düzeltmeye yarayan braketlerdir. Dişlere hiçbir zararı bulunmayıp, en dayanıklı diş telleri arasında yerini alır. Tedavi sonrasında herhangi iz bırakmayıp, kırılma ihtimali son derece düşüktür.

Metal teller paslanmaz çelikten üretilen küçük kutucuklardır. Sürtünme az olduğu için tedavi süreci hızlı şekilde ilerler. İsteğe bağlı elastik yapıdaki malzemelerle renklendirilir. Tek dezavantajı görünür olmasıdır. Estetik olarak ideal görünümde değildir. Ancak özellikle genç yaştaki hastalara en hızlı ve en ekonomik tedavi yolu olarak seçilir.

Metal Diş Teli Kimlere Uygulanır?

Metal diş teli tedavisi, özellikle erken yaşlarda diş çapraşıklıklarının tedavi edilmesi için ailelerin ve hekimlerin tercihidir. Diş dizilimi ve çene yapısı uygun olan her hastada metal diş telleri kullanılabilir. Aşağıdaki problemlerden birine sahip olan her hastaya, uygun tedavi yolu ile metal teller uygulanabilir.

  • Genel ortodontik problemleri olan kişilere,
  • Çapraşık ya da yanlış yerde konumlanmış dişleri olanlara,
  • Yüz ve çene eklemi yapısı dengesiz olan kişilere,
  • Diş kayıpları ve kırılmaları olanlara,
  • Önde konumlanmış dişleri olan kişilere,
  • Çiğneme ve konuşma fonksiyonları bozuk olan kişilere,
  • Alt ve üst diş kavislerinde anormallik olanlara,
  • İleri ya da geride konumlanmış çenesi olan kişilere,
  • Gülümsemesinden rahatsız olan kişilere,
  • Ağız solunumu, parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıkları olanlara,
  • Ağız kapanışında güçlük çekenlere,
  • Çene kitlenmeleri yaşayanlara, çene eklemlerinden ses gelenlere,
  • Dudak ve damak yarığı gibi sorunları olanlara,
  • Ağzında eksik diş olanlara,
  • Çapraşıklık nedeniyle diş eti hastalıkları ve çürük dişlere sahip olanlara,
  • Dişlerinin arasında geniş boşluk olanlara,
  • Erken süt dişi çekimi yapılanlara, metal teller
metal-teller
Metal Teller

Metal Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodontik rahatsızlıkları olan çocuklar ya da yetişkinler için metal teller tedavisinden önce ilk muayene ve tedavi planı çıkarılır. Ağız içinde varsa çürük dişlere dolgu yapılır ve dişeti çekilmesi vb. rahatsızlıklar tedavi edilir. Ayrıca kanal tedavisi ortodonti işlemleri halledilir. Ağız içi görüntülerin alınmasından sonra kişiye özel metal teller yapılır.

  • Metal diş teli takılırken dişlerin kuru olması için, tükürüğü izole edecek aletler kullanılır.
  • Klasik yöntemde; her dişe tek tek braketler yapıştırılır ve bunun için dişlerde pürüzlendirme işlemi gerçekleştirilir.
  • Sonrasında özel bir yapıştırıcı kullanılarak braketlerin diş ile bütünleşmesi sağlanır.
  • Yapıştırıcıyı sertleştirecek bir alet ile işlem sürdürülür, metal diş teli üzerinden sızan yapıştırıcının fazlalıkları alınır.
  • Sertleştirici alet ile metal diş teli işlemi tamamlanır.
  • Her bir diş için ayrı ayrı yapılan bu uygulama, arka telin braketlerin içinden geçirilmesiyle tamamlanır.

Metal diş teli nasıl takılır diyen hastalara bir diğer örnek de indirect bonding yönteminin uygulanmasıdır.  Geleneksel yöntemden farklı olarak tedavi öncesinde yanlış ortodonti tedavisi yapılmaması adına, hastanın ağzından ölçü alınır ve bir kalıp hazırlanır. Daha sonra;

  • Braketler bu kalıbın üzerine yapıştırılarak önceden hazırlanır.
  • Plaklar ile dişlerin üzerine yapıştırılan metal diş teli kısa sürede takılmış olur.
  • Hastanın doktor koltuğunda oturma süresini azaltan indirect bonding yöntemi, hasta memnuniyet oranı yüksek bir uygulamadır. Metal diş teli tedavisi sırasında kullanılacak yöntem, ortodontist tarafından belirlenmektedir.

Metal Teller Tedavi Süresi Ne Kadardır?

Metal teller işleminin diğer ortodonti tedavilerine göre daha hızlı sonuç verdiğini söylemiştik. Bu nedenle hastalar tarafından tercih edilen metal diş telleri tedavisi, 8 – 24 ay arasında neticelenmektedir. Ancak tedavi sürecinde hastanın ortodontik bozuklukları, implant ya da 20’lik diş çekimi gibi uygulamalara ihtiyacı olup olmayacağı da belirleyici olacaktır.

Metal Teller Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

metal-tellerMetal teller ortodontik tedavi yöntemlerinin en çok tercih edilen işlemlerinden biridir. Hastaya hem ekonomik hem de işlevsellik bakımından pek çok yararı vardır. Yani;

                         Metal Teller Avantajları
Ekonomiklik Metal diş teli diğer tellere göre daha ekonomiktir.
Dayanıklılık En dayanıklı ve sağlam tel çeşididir,
Sağlamlık Kırılma ihtimali en düşük tel çeşididir,
Hızlı Sonuç En hızlı sonuç veren tedavi yöntemidir.
Alerjik Reaksiyon Olmaması Kişilerde alerjik reaksiyona neden olmamaktadır.
Gözlemleme ve Müdahale İmkanı Tedavi sürecini gözlemleme ve müdahalede bulunma şansı sunmaktadır.
Tavsiye Edilen Doktorlar tarafından en çok önerilen tel çeşididir.
Her Yaşa Uygun Her yaştan kişiye metal diş teli uygulanabilir.

Metal Diş Teli Çeşitleri

Paslanmaz çelik malzemeden üretilen metal teller, oldukça dayanıklı ve sağlam oluşuyla diş çarpıklıklarının tedavisinde sıkça tercih edilir. İki çeşit metal braket bulunur. Bunlar;

                           Metal Diş Teli Çeşitleri ve Özellikleri
Klasik Metal Teller Klasik metal teller en çok kullanılan diş tellerindendir. Dayanıklı ve sağlam olması sebebiyle daha çok çocuklar üzerinde tercih edilir. Metal teller arasından elastik ya da renkli lastikler geçirilerek braketler sabitlenir.
Kapaklı Metal Diş Teli Metal teller kullanılarak üretilmiş ve kendinden kapaklı olan braketlerdir. Sürtünme olmadan konforlu tedavi imkanı sunar. Son dönemlerde kapaklı metal diş teli kullanımı artış göstermiştir.

Metal Diş Teli Malzemeleri İsimleri Nelerdir?

Metal diş teli tedavisi görecek olan herkesin bu tedavi ile ilgili az çok araştırma içine girmesi gerekir. Dolayısıyla merak edilen konulardan biri olan diş teli malzemeleri listesi şöyledir;

  • Ark teli
  • Metal teller üzerinden brakete tutulmasına destek olan elastik veya tel ligatür parçası
  • Son olarak da metal diş teli kullanılır. Bu malzemeler olmadan diş teli tedavisi yapılamaz. Uzun süreli bir tedavi oluşu, malzemelerin önemini daha da arttırmıştır.

Diğer Diş Teli Türleri Nelerdir?

metal-tellerOrtodontik tedavilerde metal teller yanında soruna uygun ve kişiye özel diş teli çeşitleri de mevcuttur. Özellikle gelişen ve değişen teknolojiyle beraber ağız, çene, yüz orantısını sağlamak adına ve ilerde oluşacak diş çarpıklıklarının önüne geçmek için farklı yöntemler de mevcuttur.

Metal teller yanında kullanılan yöntemler, hareketli ve sabit olarak ikiye ayrılır. Ağız içi ile tamamen uyumlu olan bu teller herhangi alerjik reaksiyona da sebebiyet vermez. Dişler üzerine yapıştırma yoluyla yapılanlar sabittir. Ancak şeffaf plak kullanılarak yapılan apareyler ise hareketlidir.

1 – Şeffaf Diş Teli

Görünmez diş teli ya da görünmeyen diş teli olarak da bilinmektedir. Adından da anlaşıldığı üzere bu tedavide kullanılan braketler şeffaftır. Tamamen estetik kaygı yaşayan hastalarda kullanılır. Şeffaf diş teli renksiz olması sebebiyle estetik görünüm sunsa da metal teller noktasında dayanıksızdır.

Genelde sosyal ilişkileri yoğun geçen kimseler tarafından tercih edilir. Diş teli çeşitleri ve fiyatları noktasında da metal teller karşılaştırmasına göre daha pahalıdır. Metal teller tedavisine göre, daha uzun süreli zaman gerekir.

Diş teli numaraları noktasında ise ince ve kalın diş teli içinden daha ince ve görünmez yapıda olup, gülüş tasarımı noktasında son dönemlerin en çok tercih edilen diş telleri grubundadır.

2 – Lingual Diş Teli

Hiçbir şekilde diş yüzeyinde belli olmayan ve hatta şeffaf diş teli görünmesini istemeyen hastalar tarafından tercih edilir. Daha çok yetişkin hastalarda uygulanır. Bu tedavide metal teller gibi teller diğer diş tellerine göre dış yüzeye değil, dişin iç yüzeyine takılır. Tedavi süresi en az 1,5 ile 2 yıl arasındadır. Alışma dönemi biraz daha uzun sürebilir.

3 – Titanyum Diş Teli

Genelde sağlamlık açısından tercih edilen titanyum braketler, tedavi sürecinde oluşacak risklerin önüne geçmek için tercih edilir. Ancak ağız hijyeninin yetersiz olduğu durumlarda tartar ve plak oluşumuna elverişli ortam yaratabilir. Böylelikle tedavi süresi uzayabilir. Bunun önüne geçmek için doktorun verdiği tüm öneriler ışığında bu süreci geçirmelisiniz.

4 – Porselen Diş Teli

Estetik diş teli içinden en çok tercih edilen diş tellerindendir. Porselen braket safir ve sert, dayanıklı plastik malzemeden üretilmiştir. Ucuz maliyetli ancak esneme yapma ihtimali vardır. Yine de estetik diş hekimliği alanında kaygısı olan hastalar için, en ideal ve gözde diş telleri arasında yerini almıştır.

5 – Şeffaf Plak

Telsiz ortodontik tedavi olarak da bilinen şeffaf plaklar tedavisi, hareketli aygıtlardır. Takıp çıkarılabilir oluşu ve ağız hijyeninin yeteri kadar temizlenmesi açısından fonksiyoneldir. Diğer adıyla invisalign tedavi diye de geçer. Sanatçı, oyuncu, öğretmen, satış elemanı vb. insanlarla sürekli olarak bir arada bulunan hastaların ilk tercihleri arasındadır. Genelde orta yaş ve yaşlı grubunda tercih edilir.

Metal Diş Teli Fiyatları

Metal teller son dönemlerde gelişen teknolojik diş teli tedavilerine göre daha uygundur. Porselen ve lingual ortodonti pahalı olduğu için, hastaların çoğunluğu özellikle çocukluk dönemi hastaları ilk seçenek olarak metal teller tercihinde bulunurlar. Metal braket diş teli fiyatları birçok etkene bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunlar;

  • Kişinin çene ve diş yapısı sorunları
  • Kişiye özel tedavi planı ve yöntemi
  • Çarpıklık derecesinin fazlalığı
  • Malzeme kalitesi
  • Malzeme markası
  • Metal teller tedavisinde işçilik
  • Tedavi süresi uzunluğu
  • Metal diş teli üretim süreci
  • Doktor kalitesi ve mesleki donanımı
  • Klinik özellikleri
  • Tedavide kullanılacak olan teknolojik cihaz durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca devlet hastanelerinde metal diş teli fiyatları 18 yaş altı ücretsizdir.

Sıkça Sorulan Sorular

Metal teller ortodontik tedavilerin en çok kullanılan teknik ve yöntemlerinden biridir. Özellikle erken teşhis dönemlerinde çocuklarda ileriki yaşlarda oluşacak çarpıklık derecesinin ilerlememesi açısından, mutlaka kullanılmalıdır. Metal teller konusunda merak edilen sorular üzerinden bilgi edinebilirsiniz.

1 – Diş Teli En Son Kaç Yaşında Takılır?

Ortodontik tedavilerde yani diş teli tedavisinde çarpıklığın düzeyine bağlı olarak 5 ile 6 yaşlarından itibaren başlayıp, ömür boyu takılabilme imkanı vardır. Ancak çocukluk dönemine uygun metal teller için en uygun dönem, 11 ile 13 yaşları arasındadır. İskeletsel ve yapısal bozukluklar için bu yaş aralığı, 7 ile 8 olarak belirlenmiştir.

2 – Diş Teli Çok Ağrı Yapar mı?

Neredeyse hemen hemen her hasta, özellikle metal diş teli takıldıktan sonra ya da birkaç gün içinde ağrı ve acı durumu yaşar. Bu süreçteki ağrı normaldir ve geçicidir. Bu ağrıların bir bölümü alışma, bir bölümü ise süreçte yaşanacak ekstra sorunlardan kaynaklanabilir.

3 – En Sağlıklı Diş Teli Hangisi?

Ortodontik tedavilerde en çok tercih edilen diş teli metal teller noktasındadır. Hem uygun hem de dayanıklı ve sağlam oluşu, bunda etkili faktörlerdir. Aynı zamanda dişi tedavilerinin en hızlı tamamlandığı tedavi yöntemidir. Çocuk diş hekimliği alanında en çok kullanılan tekniktir.

4 – Metal Diş Teli Zararlı mı?

Metal teller diş yüzeyine ya da ağız içine zararı bulunmayan ve dişte herhangi bir iz bırakmayan dayanıklı, sağlam diş telleri kategorisinde yerini alır.

5 – Diş Teli Takıldıktan Sonra Dişler Sallanır mı?

Ortodontik tedavilerde kullanılan metal teller başta olmak üzere, diğer diş telleri bağlamında dişlerde sallanma durumu olabilir. Bu oldukça normal kabul edilir. Diş teli varken önce dişler gevşer ve hareket etmeye başlar. Yerine oturduğunda ise sıkılaşıp, sabitlenir.