Pedodonti
Çocuk diş hekimliği doğum anından ergenlik döneminin sonuna kadar geçen dönemde ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunları inceleyen ve bunlara çözüm getiren bir bilim dalıdır. Diş hekimliğinde pedodonti olarak tanımlanır. Çocukların süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte kalıcı dişlerin çıkmasına kadar geçen sürede diş sistemi de farklı dönemlerden geçer. Bu geçen sürede diş sürme bozukluklarının takip edilmesi ve bunların önlenmesi, süt dişleri ve kalıcı dişlerde olan çürüklerde tedavi uygulanması, erken diş çekimi sonucunda oluşacak dişsiz alanların bozulmaması için farklı apareyler uygulanarak korunması, dişsiz doğan çocuklarda protezlerin uygulanması gibi farklı uygulamaları içine alan bir bilim dalıdır.
Çocuk diş hekimliğinin çalışma alanına 0-15 yaş grubunda olan çocuklar girmektedir. Bu yaşlardaki çocuklarda dişsiz dönem, süt dişlerinin sürdüğü dönem, ağızda süt dişlerinin tamamlandığı dönem, dişlerin sürekli sürmeye başladığı karışık dişlenme süreci ve sürekli dişlerin tamamlanmış olduğu dönem olmak üzere uzun bir süreci kapsar.
Çocuklarda diş çürüğü oluşma sıklığı yaklaşık olarak %80-90 arasındadır. Bunun sebepleri arasında yanlış beslenme alışkanlıkları ve ağız hijyenine dikkat edilmemesi gibi etkenler yer alır.