fbpx

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk diş hekimliği, uzmanlık gerektiren bilgilere sahip olduğundan belirli diş hekimleri çalışabilmektedir. Pedodonti doğum anından ergenlik döneminin sonuna kadar geçen dönemde ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunları inceleyen ve bunlara çözüm getiren bir bilim dalıdır. Diş hekimliği alanında “Çocuk Diş Hekimliği” diye de bilinir. Çocukların süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte, kalıcı dişlerin çıkmasına kadar geçen sürede diş sistemi de farklı dönemlerden geçer.

Bu geçen sürede diş sürme bozukluklarının takip edilmesi ve bunların önlenmesi, süt dişleri ve kalıcı dişlerde olan çürüklerde tedavi uygulanması gibi farklı alanları içine alır. Bunun yanında erken diş çekimi sonucunda oluşacak dişsiz alanların bozulmaması için, farklı apareyler uygulanarak korunması, dişsiz doğan çocuklarda protezlerin uygulanması gibi işlemleri içine alan bir bilim dalıdır.

Çocuk diş hekimliği çalışma alanına 0-15 yaş grubunda olan çocuklar girmektedir. Bu yaşlardaki çocuklarda dişsiz dönem, süt dişlerinin sürdüğü dönem, ağızda süt dişlerinin tamamlandığı dönem, dişlerin sürekli sürmeye başladığı karışık dişlenme süreci ve sürekli dişlerin tamamlanmış olduğu dönem olmak üzere uzun bir süreci kapsar.

Pededonti Ne Demek?

cocuk-dis-hekimligiPededonti ne demek olarak aransa da aslında doğru yazılışı pedodonti şeklindedir. Çocuk diş hekimliği 0 ile 15 yaşları arasındaki çocukların süt ve kalıcı dişlerinde koruma, genetik veya travmatik faktörlerden kaynaklı sorunları engelleme adına yapılacak tüm tedavi basamaklarını içerir.

Birinci amaç sorunun kaynağını belirlemek ve engelleyici önlemleri ebeveynler ile beraber almaktır. Bu sebeple alınacak tüm önlemlere de koruyucu diş hekimliği denir. Bu noktada;

  • Beslenme alışkanlıklarını düzene sokma
  • Yanlış ya da eksik beslenme alışkanlığının önüne geçmek
  • Çürük riski olan çocuklara karşı koruyucu önlemler almak
  • Oral ağız bakım hijyeni konusunda aileyi bilinçlendirmek mühimdir.

Periodontoloji Nedir?

Periodontoloji, diş ve diş etleri etrafındaki dokularda oluşan hastalık durumlarının teşhisi ve tedavisine yönelik yapılan tüm işlemleri kapsayan diş hekimliği dalıdır.

Diş eti hastalıkları, diş eti iltihabından tutun çene kemiği erimesine kadar olan tüm alanı kapsayacak kadar geniş yelpazesi olan sorun alanlardan biridir. Kronik olabileceği gibi eksik ağız bakım hijyeninin de payı büyüktür.

Hastalıkta ağrı durumu olmadığı için geç fark edilse de belirtiler üzerinden acilen diş hekimi ile irtibata geçmek gerekir. Kanayan ve sallanan diş ve diş etleri, ağız kokusu, çekilmiş diş etleri bunların en belirgin belirtisidir. Çocuk diş hekimliği tedavilerinde amaç, umutsuz görünen dişleri ağız içinde tutmayı başarmaktır.

Çocuk Diş Doktoruna Ne Denir?

Pedodonti nedir kapsamında görev yapan çocuk diş doktoru ne demek? Diş hekimliği alanında üniversitelerin çocuk diş hekimliği bölümünde uzmanlık ya da doktora eğitimi alan diş hekimlerine pedodontist ya da çocuk diş hekimi denir.

Çocukluk döneminde yaşanan travmatik diş tedavileri çoğu kişide dental fobi oluşturmuştur. Yani çocuk diş hekimliği alanında kötü tecrübe edinme yüzünden, bireylerin çoğunluğu dişe bağlı tedavilerden kaçınmaktır. Bu sebeple ilk muayene için pedodonti doktoru önemlidir. Peki çocuk diş doktoru nedir ve ne iş yapar?

cocuk-dis-hekimligi
Çocuk Diş Hekimliği
                                   Pedodonti Uzmanı Görevleri
Ilımlı Yaklaşım Pedodonti alanında çocuklar için gerekli olan diş tedavilerini eğlenceli ve keyifli hale getirir.
Koruyucu fissür örtücü ve flor uygulaması Çürük risk durumuna karşı koruyucu tedbirler alır. (Fissür örtücü ve flor desteği)
Bilinçlendirme Çocuk diş hekimliği alanında ağız diş sağlığı noktasında hem aileyi hem de çocuğu bilgilendirir.
Beslenme programı hazırlama Çocuğun diş sağlığını korumaya yönelik çocuk diş hekimliği beslenme programı hazırlar.
Restoratif ve endodontik işlemler Süt dişlerinin ve kalıcı dişlerin, hem dış hem de iç sorundan kaynaklı tedavisini yapar. (Restoratif ve endodontik anlamda diş teli, kanal tedavisi, dolgu vb.)
Diş gelişimi takibi Çene ve diş gelişiminin takibini yapar.
Alışkanlık önleme Parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklarına yönelik tedavi planı oluşturur. Sorunun kaynağına göre çocuğu başka alanlara da yönlendirilebilir.
Kişiye özel tedavi Özel ilgi gerektiren çocuk grubuna yönelik genel anestezik işlem altında çocuk diş hekimliği tedavi planı oluşturur.

Genel Anestezi ile Diş Tedavisi Nedir?

Klinik ortamında özel ilgi isteyen çocuklarda yani korku, panik, anksiyete durumlarının olduğu yaş grubunda, genel anestezi eşliğinde çocuk diş hekimliği yöntemleri uygulanır. Ayrıca zihinsel ve fiziksel problemi olan ve klinik ortamında diş tedavisi olamayacak kadar küçük çocuklarda anestezik işleme başvurulur. Bunu yaparken donanımlı ve tecrübeli klinik şartları ve uzman doktor gerekir.

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Hangi Konularla İlgilenir?

Çocuk diş hekimliği alanı ilk muayene başta olmak üzere, erken teşhis ve tedavi noktasında oldukça mühimdir. Ayrıca ilerde travmatik dental fobi oluşmaması adına da pedodonti ne demek bağlamında çocuk diş hekimliği devreye girmektedir. Peki pedodonti alanları nelerdir?

  • Çürüklere karşı koruyucu diş tedavileri
  • Beslenme ve ağız bakımı
  • Daimi ve süt dişlerinin endodontik ve restoratif işlemleri
  • Yer tutucu işlemleri
  • Koruyucu ortodonti tedavisi
  • Süt dişlerinin çekimi
  • Diş dokusunda meydana gelecek olan hasarların tespiti ve tedavisi
  • Gelişimini tamamlamamış kalıcı diş tedavileri
  • Kötü ağız alışkanlıklarının düzeltilmesi ya da sebep olduğu sorunların tedavisi
  • Fissür örtücü işlemleri
  • Flor desteği

A – Çocuk Diş Hekimliği Koruyucu Diş Tedavisi Nedir?

Koruyucu diş tedavileri, çocuk diş hekimliği alanında diş çürüklerini önleme ve duraksatma amacıyla fissür örtücü denilen dişlerin çukur bölgelerine yerleştirilen dolgu malzemesi ile yapılır. Diş yüzeyinde doku zararı olmadığı için acı ve ağrı hissi oluşturmaz. Oldukça etkili ve hızlı çözümlerden biridir.

Bunun yanında ikinci yöntem ise flor uygulamasıdır. Flor uygulaması pedodonti alanında, diş mine tabakasını çürük ve asitlerden korumaya yönelik mineral takviyesi kapsamındaki jel tedavisidir. Klinik ortamda yapılması gerekip, uygun dozda ayarlanmalıdır. Bilimsel olarak da başarı sağladığı ortadadır.

B – 2 Yaş Diş Doktoru Süt Dişine Dolgu Yapar mı?

cocuk-dis-hekimligiGenelde iki yaş civarında tamamlanan süt dişlerinin korunması, hem ağız ve diş sağlığı hem estetik açıdan önemlidir. Ayrıca alttan gelen daimi dişlerin dizilimi, erken veya geç sürmesi, yanlış çıkmaması, erken çekim olmaması adına mühimdir. Bu sebeple süt dişlerinin çekimine neden olacak enfeksiyon, çürük gibi durumlarda fissür örtücü işleminden destek alınabilir.

C – Pedodonti: Çocuk Ortodonti Nedir?

Çocuk diş hekimliği alanının ilgilendiği konulardan biri de ortodonti tedavisidir. Yani süt dişlerinin erken kayıplarına bağlı olarak yanlış konumlanmış kalıcı dişler, çene ve çene kemiğindeki problemler, orantısız diş dizilimi gibi alanlarda erken teşhis ve tedavi bu noktada önemlidir.

Amaç, çocuğun fiziksel yapısına ve diş sorununa en uygun diş teli uygulaması ile ağız, çene, yüz, dudak ve diş orantısını ideal noktaya getirmektir. Bu konuda ne kadar erken tedavi uygulanırsa, çocuk o kadar kısa süreli ve kolay süreçten geçer. Ayrıca çocuk diş doktoru ortodonti alanında ilerde oluşabilecek diş yapısına müdahale noktasında tedavi planı uygular.

Çocuk Diş Hekimliği Yaş Sınırı Var mıdır?

cocuk-dis-hekimligiÇocuk diş hekimliği alanında yaş sınırı kesin ve net belirlenmese de çocuğunuz, ilk muayeneye altı aydan sonra gitmelidir. Bu yaşta süt dişlerinin takibi, iki yaşından sonra da daimi dişleri etkileyecek durumların teşhis ve tedavisi ne kadar erken olursa o kadar kolay takibi yapılacaktır. Peki ilk pedodonti muayenesine çocuk ne zaman gitmelidir?

İlk Pedodonti Muayenesine Ne Zaman Gidilmeli?

İlk süt dişi sürmesi ortalama 6. aydan itibaren başlamakta ve toplamda 20 tane olan bu dişlerin tamamlanması ise 2 ile 2,5 yaş civarında olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çocuk diş hekimliği alanındaki ilk muayenenin, ilk diş çıkarıldıktan sonra yani 6 ay ile 1 yaş arasında olması gerektiğini belirtmiştir.

Bu dönemde yapılacak pedodonti muayenesi genelde biberon emziği, parmak emme, emzirme çürüğü şeklindeki problemlerin önüne geçmek için yapılır. Çocuk diş hekimliği alanında uzman doktor bu noktada beslenme hakkında tavsiyeler verip, diş sağlığını koruma adına önlemler alabilir.

Çocuk diş hastanesi İstanbul konumunda, Galaksi Diş Kliniği uzman doktorlarından çocuğunuzun ağız ve diş sağlığına yönelik çocuk diş hastanesi 7/24 ücretsiz danışmanlık hizmetiyle destek ve bilgi alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Pedodonti yani çocuk diş hekimliği çocuklarınızın ağız ve diş sağlığını koruma, problemlerin önüne geçme ve ilerde oluşacak diş sorunlarına engel olma noktasında ilk müdahale açısından oldukça önemlidir. Bu konuda sorulan sorular üzerinden de gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

cocuk-dis-hekimligi1 – Genel Diş Çocuğa Bakar mı?

Genel diş sadece belirli yaş grubunu kapsar. Yani çocuk süt dişleri ya da genel diş sağlığı konusuyla ilgilenmezler. Yetişkin ve 12 yaş sonrası hastalar ile ilgilenirler. Bu konuda yardım almak için mutlaka çocuk diş hekimliği alanında uzman biri ile irtibata geçmelisiniz.

2 – 9 Yaşındaki Çocuğa Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Kanal tedavisi yapılması kalıcı dişlerin sürmesini engellenmediği için yapılabilir. Fakat her süt diş altında kalıcı diş olmayabilir. Eksik diş tespiti için çocuk diş hekimliği alanında, çocuğun minimum 6 ile 7 yaş civarında olması gerekir.

3 – 4 Yaşındaki Çocuğun Dişleri Çekilir mi?

Genel kural bağlamında çocuk diş hekimliği alanında, 12 yaş civarına kadar süt dişlerinin görev yapması beklenen ve ideal olan durumdur. Bu zamandan önce çekilecek olan dişler, daimi dişlerin sağlıklı çıkmasında bazı problemlere neden olabilir. Ancak acil durumlarda çocuk diş hekimliği alanında uzman diş hekimleri tarafından çekilebilir.

4 – Çocuk Diş Hekimliği Ne Yapar?

Çocuk diş hekimliği doğumdan ergenlik döneminin sonuna kadar geçen 0 ile 15 yaş arasındaki hastaların ağız ve diş sağlığını koruyucu, önleyici ve bunun yanında  tedavi edici program dahilinde gerekli olan tüm işlemleri yapar.