fbpx

Diş Temizliği

Diş Temizliği

Çocuklar diş ve ağız temizliği konusunda çok iyi olmayabilirler. Çocuğun el becerisi ve ebeveynin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler. Bebeğin ağzında ilk dişler görülmeye başladıktan sonra (6-8 ay) temizlenmeye başlanmalıdır. Her beslenmeden sonra temiz bir tülbent veya gazlı bez ile dişler silinir. 1-1,5 yaşından itibaren yumuşak bir diş fırçası ile dişlerin temizlenmesi sağlanabilir. Diş fırçası küçükbaşlı, düz, yumuşak ve naylon kıllardan oluşmalıdır. İkinci yaş gününden sonra diş fırçalarını çocuklar kullanabilirler ama bu sadece alışkanlık kazandırılmak içindir. Bu görev ebeveynlerindir. 2.5 yaşından sonra çok az miktarda diş macunu parçası diş fırçası üstüne konulabilir. Fakat kesinlikle yutulmamalıdır.

Çürüklerinin Önlenmesine Yardımcı Faktörler

Doğru ağız bakım kurallarını çocuğunuza erken yaşlarda öğretmeniz, onun sağlığı için yapacağınız önemli bir yatırımdır. Kendi dişlerinize iyi bakarak , ağız sağlığının önemli olduğu mesajını verebilir ve çocuğunuza iyi örnek olabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte kendi dişlerinizi fırçalayarak veya kendi diş fırçalarını seçmelerine izin vererek, ağız ve diş bakımını eğlenceli hale getirebilir ve ağız bakımına teşvik edebilirsiniz.

Diş çürüğünün başlıca sebebi olan, dişler üzerinde bulunan plak-yapışkan filmi uzaklaştırmak için, ADA (Amerikan Diş Hekimleri Birliği) tarafından kabul edilen florürlü bir diş macunu ile günde iki kere dişlerinizi fırçalayın.

Plak sertleşerek tartar olmadan önce, dişeti hattı altından ve dişlerinizin arasından plağı uzaklaştırmak için günde bir kere diş aralarını diş ipliğiyle temizleyin. Tartar oluştuğunda, yalnızca profesyonel temizlik ile çıkartılabilir.

Diş çürüğüne neden olan, plak asitlerini oluşturan nişastalı veya şekerli gıdaları kısıtlayan dengeli bir beslenme biçimini benimseyiniz. Bu gıdaları tüketirken, onları ara öğünlerde yemek yerine, yemeğinizle birlikte tüketmeye çalışınız – yemek yeme esnasında üretilen ekstra tükürük, ağızdaki gıdanın temizlenmesine yardımcı olur.

Diş macunu gibi florür içeren ürünler kullanın.

Çocuklarınızın içtiği suyun florürlü olduğundan emin olunuz. Şebeke, kuyu veya şişe suyunuz, florür içermezse, diş hekiminiz veya çocuk doktorunuz günlük florür takviyeleri verebilir.

Düzenli diş muayenesi için çocuğunuzu diş hekimine götürün.

Çocuğuma Hangi Fırçalama Tekniklerini Gösterebilirim?

Çocuğunuz bu basit işlemleri alışkanlık haline getirene kadar, onu denetlemek isteyebilirsiniz:

  • ADA (Amerikan Diş Hekimleri Birliği) tarafından önerilen florürlü bir diş macunundan bezelye büyüklüğünde bir miktar kullanın. Çocuğunuzun diş macununu yutmamasına dikkat edin.
  • Yumuşak kıllı bir diş fırçası ile, öncelikle plakların en çok biriktiği bölge olan tüm dişlerin iç yüzeylerini fırçalayın. Nazik bir şekilde ileri ve geri hareketlerle fırçalayın.
  • Tüm dişlerin dış yüzeylerini temizleyin. Fırçayı dişeti hattına doğru fırçalayın. Nazik bir şekilde ileri ve geri hareketlerle fırçalayın.
  • Her bir dişin çiğneme yüzeyini fırçalayın. Nazik bir şekilde ileri ve geri hareketlerle fırçalayın.
  • Her bir ön dişin arkasını üstünü ve altını temizlemek için, fırçanın ucunu kullanınız.
  • Dili fırçalamaksa, her zaman eğlencelidir!

Çocuk Diş İpi Kullanmaya Ne Zaman Başlamalıdır?

Diş ipi, fırça ile temizlenemeyen diş arasındaki gıda parçacıkları ve plağı çıkarttığından dolayı, 4 yaşından itibaren kullanılmalıdır. Birçok çocuk 8 yaşına geldiğinde kendi başına diş ipi kullanmaya başlayabilir. Galaksi Diş Kliniği ekibi olarak çocuklarınızı ağız ve diş bakımı için ufak tefek oyunlarla onları teşvik edici önerileri sunarak çok daha sağlıklı dişlere sahip olmalarına imkan vermeye çalışıyoruz.

Dr. Sevil Borbay

Pedodonti Uzmanı

Doktor Uzmanlık Alanları
Diş Kazaları

Diş Temizliği
Yer Tutucular
Genel Anestezi
Önleyici Ortodonti
Kaplama Uygulamaları
Fissür Örtücü
Flor Uygulama

Randevu al