fbpx

Dijital Diş Hekimliği

Dijital Diş Hekimliği ya da diğer adıyla bilinen CAD/CAM restorasyon teknolojisi son dönemlerde giderek yaygınlaşmaktadır. Öyle ki her geçen gün yeni teknikler ve bilimseler gelişmeler ile diş tedavileri de başka bir boyut kazanmaktadır. Böylece dişler daha kusursuz ve sorunsuz tedavi edilerek hastalar memnun olmaktadır. Peki dijital diş doktoru ne demek?

Dijital Diş Hekimliği Nedir?

Dijital diş hekimliği: Uygulanacak tedavinin dijitalize edilmesi demektir. Planlama safhasından, klinik uygulamalara, ölçü transferine ve protezin üretim şekline kadar tüm elementlerin dijital ortam üzerinden akışının gerçekleşmesidir. Peki, dijital diş hekimliği hangi işlemleri yapmaktadır?

Dijital Diş Hekimliği İşlemleri
 İşlem Adı  Uygulama Şekli
Dijital Fizyognomi Dişler dijital ortamda tasarlanır.
Dijital implant rehber plak Üç boyutlu implantlar dijital ortamda belirlenir.
3D intraoral tarama Üç boyutlu ağız içi taraması yapılır.
3D masa üstü tarama Ağız içerisinden alınan silikon ölçüler dijitale aktarılır.
Cad/Cam Protez üretim Tasarlanan 3 boyutlu dişlerin protezi üretilir.
3D printer model kütüphanesi  Üç boyutlu tarayıcılar ile model oluşturulur.
dijital-dis-hekimligi
Dijital Diş Hekimliği

Dijital Fizyognomi: Tedavi planlaması sırasında uygulanacak planların dijital olarak tasarlanması işlemine denir.

Dijital implant rehber plak: Implant planlaması sırasında üç boyutlu olarak implant konumunun belirlenmesi ve buna uygun kişiye özel implant rehber plağı hazırlanmasına denir.

3D Intraoral tarama: Ağız içi tarama cihazı ile ağız içerisinden alınan 3D/üç boyutlu görüntülerin direkt olarak bilgisayar üzerinden laboratuvara aktarılmasına denir.

3D masa üstü tarama: Ağız içerisinden alınan silikon ölçülerin masa üstü tarama cihazı ile laboratuvara aktarılması,

Cad/Cam Protez üretim: Intraoral tarama cihazı ya da masa üstü tarama cihazından gönderilen dijital 3D/üç boyutlu görüntülerin tasarımı tamamlandıktan sonra istenen malzeme kullanılarak protez üretim aşamasına denir. Üretilecek protez ürünlerinin el değmeden tamamen dijital yani bilgisayar destekli üretim ve uygulama şeklidir.

3D printer model kütüphanesi: Dijital olarak tasarım programına aktarılmış ölçü üzerinde kütüphane içerisindeki mevcut dişlerden kişiye uygun olanı seçilir ve bilgisayar ortamında uygulanır. Bu uygulanan tasarım yeni nesil 3D printer (üç boyutlu yazıcı) yardımı ile üretilir ve klinikte silikon anaktar yardımı ile kişiye uygulanır. Böylece dişlere herhangi bir müdahale yapılmadan önce tamamlanacak protez hakkında fikir sahibi olunur.

Dijital Diş Hekimliğinde Kullanılan Cihazlar Nelerdir?

Galaksi Diş Kliniği olarak kliniğimizde teknolojinin en üst seviyesi olan saniyede yaklaşık 4000 civarında fotoğraf karesi çekebilen 3 boyutlu ağız içi tarayıcısı sayesinde protez ölçü alma işlemi hastalarımız açısından çok daha konforlu ve hızlı bir hale gelmekte, daha iyi ve sağlıklı sonuçlar alınıp hatayı sıfıra düşürüp ağız yapınız, özel bir tarayıcıyla taranmaktadır.

Bu sayede gerçeğe en yakın görüntüyü saniyeler içinde almaktayız. Kliniğimizde bu teknoloji sayesinde taranan bilgilerle porselen, e-max, zirkonyum, lamine, seramik kaplama, inley/onley seramik dolgular, custom abutment ve geçici kaplamalar yapılabilmektedir.

Dijital diş hekimliğinin en önemli avantajlarından biride estetik gülüş tasarımı yapılabilmesidir, mikro kamera yardımı ile üç boyutlu hale dönüştürülen dişler üzerinde, bireyin yüz ve ağız yapısına uygun olarak istediği değişiklikleri de yapabilmesine, karşıt dişle olan kontakt noktalarını kontrol etmesine, sanal olarak aşındırma, ekleme, kontür değişikliği yapabilmesine, karşı dişlerle olan kontakt noktaları sıklığını artırıp azaltabilmesine olanak vermektedir.

Dijital diş hekimliği sayesinde elde edilen dişlerin olası bitmiş haline yönelik görüntüler bireyin gerçek yüz fotoğrafı ile uyumlanmakta, diş hekimi ve birey, yeni yapılacak restorasyonu bitmeden görebilme imkanına sahip olmaktadır.

dijital-dis-hekimligiDijital Diş Hekimliği Avantajları Nelerdir?

Artık diş hekimliği alanında geleneksel yöntemlerin yerini bilgisayar teknolojisi yardımıyla yapılan tedaviler aldı. Peki, bu dijital diş hekimliği hastalara hangi avantajları sunmaktadır?

  • İşlemlerin süresi oldukça kısadır. Öyle ki ölçü alma işlemi 3 ile 4 dakika içerisinde gerçekleşmektedir.
  • Ölçüsü alınan dişler aynı gün içerisinde hazırlandığından, tedavi de aynı gün yapılmaktadır.
  • Ölçü alma ve dişleri tasarlama aşamaları artık hastalar için daha konforludur.
  • İmplant tedavisinde hastaların dişlerinin güzel görünmeme endişesi ortadan kaldırılır. Dişsiz görünüm olmadan; Cad/Cam sistemleri sayesinde kısa bir zaman zarfında geçici dişler yapılır.
  • Cihazlardaki kataloglar sayesinde hasta kendisine en uygun olan diş tasarımını seçebilir.
  • Öğürme ve mide bulantısı yaşayan hastalar bu tedavi yöntemlerini güvenle tercih edebilirler.
  • Dijital diş hekimliği işlemlerinde hata payı oldukça azdır. Peki, dijital diş hekimliği nasıl yapılır?

Dijital Ölçü İş Akışı İşlem Süreci Ne Kadardır?

Dijital diş hekimliği işlemlerinde ağız içi 3D/üç boyutlu kamera ile görüntü almak 3 ila 5dk lık bir işlemdir, bu işlem sonrasında alınan görüntüler anlık olarak laboratuvara aktarılır ve hemen tasarıma başlanabilir. 24 saat içerisinde köprüler rahatlıkla sonuçlanabilir. Zirkonya, empress, emax, akrilik, kompozit malzemeleri dijital iş akışında kullanılmaktadır.

Masa üstü tarayıcılarda bu süre biraz daha uzun olmaktadır. Silikon ölçü alındıktan sonra direk ölçü üzerindende tarama gerçekleştirilebilir ya da model oluşturulur ve model taraması gerçekleştirilir. Tarama süresi modelin dökülmesinden sonra diş sayısına bağlı olarak 5 ile 15 dakika arasında değişmektedir. O halde dijital diş hekimliği ile estetik gülüşler nasıl yapılır?

dijital-dis-hekimligiDijital Diş Kliniği ve Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Dijital diş hekimliği ile gülüş tasarımı birbiriyle ilişkilidir. Çünkü gülüş tasarımı, daha estetik diş ve diş etlerine sahip olmak isteyen kişiler için tercih edilen bir yöntemdir. Bu sebeple bu teknolojiler yardımıyla hastaların dişleri, diş etleri, dudakları ve yüz şekli detaylı bir şekilde taranmaktadır. Bu tarama da CEREC sisteminin tarayıcısı yardımıyla yapılmaktadır.

Ardından hastaların profil resimleri bilgisayar ortamına aktarılarak bir araya getirilir. Böylece hastaların görüntüleri birebir 3 boyutlu bir şekilde dijital ortama aktarılır. Dijital ortama aktarılmış olan görüntülerin üzerinde istenilen şekilde değişiklikler yapılabilmektedir. Öyle ki tasarlanmış olan dişlerde ekleme, aşındırma, kontur değişiklikleri gibi işlemler yapılabiliyor. Böylece dişlerin bitmiş halini çok önceden elde edilebiliyor.

Dijital Diş Hekimliği Gelişmeleri ile Hangi Hastalıklar Tedavi Ediliyor?

Dijital diş hekimliği teknolojisi ile tedavi edilebilecek hastalar şöyledir:

  • Dolgu,
  • Komplike implant tedavileri,
  • Gülüş tasarımı,
  • Estetik planlama,
  • Ortodontik işlemler
  • Porselen kaplama işlemleri

Sık Sorulan Sorular

dijital-dis-hekimligiDijital diş hekimliği hakkında merak edilen diğer konular ise şu şekildedir:

1 – Dijital Diş Hekimliği Her Hasta için Uygun mudur?

Dijital diş hekimliği işlemleri hemen hemen her hasta için uygundur. Teknoloji ile tıbbın birleşimiyle ortaya çıkan yeni gelişmeler her hastanın hayatını kolaylaştırabiliyor. Bu sebeple diş hekiminizin tavsiyelerine uyarak yeni tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

2 – Dijital Ölçü Aletlerinin İsimleri Nelerdir?

Dijital ölçü aletlerinin isimleri;

  • Multimetre,
  • Pensampermetre,
  • Osiloskop,
  • Kablo bulucu ve test cihazı,
  • Voltaj dedektörü,
  • Voltmetre,
  • Ampermetre,
  • Faz sırası ölçer,
  • Toprak direnci ölçer,
  • İzolasyon test cihazı ve
  • Wattmetre ölçüm seçenekleri ile yer almaktadır.

3 – CAD ve CAM Arasında Fark Var mıdır?

CAD programı tasarım yapar, CAM program görevini üstlenir.