fbpx

Diş Dolgusu

Diş Dolgusu Tedavisi

Uzman hekimler tarafından yapılacak dolgu işlemleri, çürük oluşumunu ortadan kaldırmada başarılı sonuçlar verecektir. Galaksi Diş Kliniği bünyesinde yer alan uzman diş hekimleri ile dolgu süreci de basit, ağrısız, hızlı ve başarılı olacaktır.

[flexy_breadcrumb]

Dr. Yavuz Eker
Estetik Diş Hekimi
Hakkında >

Diş Dolgusu Nedir?

Diş sağlığına yönelik bahsedilmesi gereken başlıca konu, beslenmedir. Şekerli gıdalar, asitli içecekler, un ve nişasta bazlı besinler ve sigara, çay, kahve tüketimi sonucu dişlerde zamanla aşınmalar meydana gelir. Bakımın aksatılması, süreci çürük ile sonlandıracaktır. Dişlerde oluşan çürükler uzun süre tedavi edilmezse ve çürüklerin boyut ve etkileri artarsa çürükler, sinir kısımlarına ulaşır. Sinir kısımlarına ulaşan çürüklere yönelik yapılması gereken tedavi de kanal tedavisi olacaktır. Ancak çürük oluşumuna mümkün olan en kısa sürede müdahale edilmelidir. Bu müdahale de genellikle diş dolgusu tedavisi ile mümkün olur. Çürüklerin yanı sıra dişlerde kırılma ya da çatlama gibi problemlere de rastlanabilir. Bu kırık ve çatlaklar darbeye bağlı olarak gelişebileceği gibi farklı etkenlerden dolayı da dişlerde kırıklar görülebilir.

Diş dolgusu tedavisi ile yukarıda sözü edilen problemlerin giderilmesi amaçlanır. Yenilen gıdalar, dişler üzerinde birtakım artık bırakır. Artıkların bakterilere dönüşmesi, asit oluşumunu da beraberinde getirir. Sonuçta diş minesi zayıflar ve çürükler başlar. Dişin çürüyen kısımlarının özel yöntemler ile temizlenmesi ve temizlenen yerin yine özel olan dolgu maddeleri ile doldurulması işlemi, dolgu tedavisinin temelini oluşturur. Porselen diş ya da benzeri yöntemler ile estetik bir uyum da yakalanabilir. Tedavi sonucunda hasta çürüklerden kurtulmuş ve doğal dişi andırmayan bir dolguya kavuşmuş olacaktır.

Çürükten arındırılmış bölgenin doldurulmasında kullanılan üç farklı dolgu türü bulunur. Diş hekimleri de tedavilerde çoğunlukla bu malzemeleri tercih eder. Bunlar; amalgam dolgu, porselen dolgu ve kompozit dolgu olarak adlandırılır. Amalgam dolgu geçmiş yıllarda daha popüler olmasına karşın günümüzde kullanımı azalmıştır. Civa, bakır, kalay ve gümüş alaşımından oluşan amalgam dolgu ekonomik ve dayanıklı bir seçenektir. Yapımı da kolaydır. Ancak görünümü itibarıyla estetik açıdan tercih edilmesi güçtür. Gelişen teknolojiler, daha doğal görünüme sahip dolguları öne çıkarmıştır. Bir diğer dolgu malzemesi olan porselen, çürüğün ileri boyutlara gelmesi halinde ilk seçenek olur. Porselen diş kullanımı için diş, büyük oranda küçültülür. Kuron uygulaması yapılır ve sonucunda doğal ve estetik bir görünüm kazandırılır. Porselen dolguları ön plana çıkan özellik, uzun bir kullanım ömrüne sahip olmasıdır. Üçüncü dolgu türü olan kompozit dolgular da yine sıklıkla tercih edilen dolgu malzemeleri arasında gösterilir. Aşağıda, özel bir başlık altında incelenecek olan bu dolgu türü ışınlı dolgu olarak da adlandırılabilir. Diş hekimliği bağlamında en güncel tedavi yöntemi, kompozit dolgulardır.

Doktorunuza Danışın
Tedavi süreçleri hakkında detaylı bilgi alın

Dolgu Tedavisi

Ağız ve diş sağlığının korunmasına ilişkin yapılması gereken başlıca şeylerden birinin dişlerin çürümesini engellemek olduğu düşünülür. Ancak beslenmeye dikkat edilmediği, çay ve kahve gibi içecekler ile sigaranın yoğun olarak tüketildiği, düzenli bakımın yapılmadığı ve yeterli özenin gösterilmediği durumlarda da çürükler kaçınılmaz hale gelir. Çürük oluşumunu engellemek, oluşan çürükleri tedavi etmekten daha kolay ve daha etkilidir. Yine de dişlerde çürükler, sık görülen problemler arasındadır. Dişlerde oluşan çürüklerin tedavisinde de sıklıkla dolgu tedavisine başvurulur.

Restoratif bir anlam taşıyan diş dolgusu tedavisi diğer tedavilere nazaran basit ve pratik bir işlem gerektirir. Uzman hekimler tarafından yapılacak dolgu işlemleri, çürük oluşumunu ortadan kaldırmada başarılı sonuçlar verecektir. Galaksi Diş Kliniği bünyesinde yer alan uzman diş hekimleri ile dolgu süreci de basit, ağrısız, hızlı ve başarılı olacaktır.

Dolgu Kimlere Yapılır?

Çürüyen dişleriniz için en uygun olacak tedavi, diş hekimleriniz tarafından belirlenir. Dişlerinizde çürükler varsa önce bunların saptanması gerekir. Dişler arasındaki renk farklılıklarının gözlemlenmesi ile fark edilebilen çürükler, bunun dışında çürük boyası ya da tarama işlemleriyle de açığa çıkartılabilir.

Galaksi Diş Kliniği olarak kliniğimizde her daim en güncel teknolojiler tercih edilir. Üç boyutlu dijital tarama yöntemleri ile saptanan problemler, yine en uygun alet ve teknikler ile çözüme kavuşturulur. Dişlerinde çürük olan ve dolgunun yeterli olacağı düşünülen hastalara uygulanan bu tedavi 18 yaşın altındakilere, hamilelere ya da emzirenlere, kanamalı bir hastalığı bulunanlara ve enfeksiyon, uçuk gibi riskler taşıyanlar için tercih edilemez. Tedaviniz için en doğru seçenek, uzman diş hekimlerimiz tarafından belirlenecektir.

Işınlı Dolgu Nedir?

Diş dolgusu türleri anlatılırken kısa bir şekilde bahsedilen kompozit dolgu (ışınlı dolgu) hakkında daha da ayrıntılı bir bilgi vermek gerekir. Bilimsel perspektifte kompozit dolgu olarak adlandırılmasına karşın halk arasında lazerli dolgu, ışınlı dolgu, beyaz dolgu ya da estetik dolgu isimleri ile bilinen bu dolgu çeşidi, sunduğu avantajlar sayesinde dikkat çeker. Gelişmiş her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de diş dolgusu denildiğinde şu an, kompozit dolgu ilk tercih halini alır. Işınlı dolgunun malzemesi, plastik karışımıdır. Doğal diş ile aynı renkte olması, ışınlı dolgunun başlıca avantajıdır.

Tedaviler için özel olarak geliştirilmiş led ışık ve halojenlerin kullanıldığı ışınlı dolgu teknolojisinde dişin yapısı incelenir, dalga boyları ayarlanır. Her tabaka, bu özel led ışıklar ile sertleştirilir. Ortaya diş minesine yakın bir yapıda, doğal diş rengi ile uyumlu bir dolgu çıkar.

Dolgu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dolgu tedavisi hem hasta hem de diş hekimi için oldukça hızlı ve basit bir tedavi sürecini kapsar. Dolgu tedavisinde dental anestezi tercih edilir. 

  •  Saptanan çürüklerin tedavisi için önce dental anestezi uygulanır. Anestezi etkisini gösterdiğinde sıra temizliğe gelir. Çürüğün bulunduğu bölüm, çeşitli frezlerin yardımı ile tamamen temizlenir, arındırılır.
  • Hangi dolgunun kullanılacağı tedaviden önce belirlenmiştir. Tercih edilen dolguya uygun olacak biçimde diş, şekillendirme ve düzeltme işlemlerine tabi tutulur.
  • Tercih edilen dolgu amalgam dolguysa bölgeye amalgam yerleştirilir, 24 saat sonra da cila olarak tabir edilebilecek işlem uygulanır.
  • Yapılacak olan kompozit dolguysa dolgu ile diş arasındaki yapışkanlığı sağlamak adına gözenekli bir diş yüzeyi oluşturulur.
  • Işıklar yardımı ile uygulanan dolgu maddesinin yapısı sertleştirilir. Kompozit dolgu, işlem sonrasında kullanıma hazır hale gelecektir.
  • İşlem tamamlandıktan sonra sıra artıkların temizliğine gelir. Yine özel frezlerin yardımı ile diş çevresindeki artıklar alınır.
  • Dolgu yapılan diş ile diğer dişler arasındaki yapı ve yükseklik uyumları kontrol edilir. Porselen dolgu söz konusu olduğunda bir seans daha gerekebilir.

Dolgu Diş Tedavisi Sancılı Bir Tedavi Midir?

Dolgu diş tedavisi, diş problemlerine yönelik uygulanan tedaviler arasındaki en basit işlemlerden biri olarak kabul edilir. Oldukça kısa süreli bir tedavi olan dolgu tedavisinde, işlem yapılacak dişin bulunduğu bölge uyuşturulur. Anestezi sayesinde hasta, tedavi süresi boyunca hiçbir ağrı ya da sancı hissetmez. Hatta öyle ki; başlangıç seviyesinde olan ve diş yüzeyinde bulunan çürükler için zaman zaman anestezi uygulanmasına bile gerek duyulmaz.

Galaksi Diş Kliniği dolgu tedavisi gibi tedavilerde de sürecin konforlu, ağrısız, hızlı ve basit bir şekilde yönetilmesi için tüm imkanları kullanır.

Diş Dolgusu Fiyatları

Diş hekimine başvuran her hasta için ayrı bir tedavi süreci planlanmalıdır. Ağız içerisindeki problemler özenle incelenmeli, tetkik ve teşhisler sonucunda bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Her tedavi kişiye özel olduğundan da tedavi ücretleri, net bir aralığa sahip olamaz. Çürüğün boyutu, şiddeti, problemli diş sayısı, gerekli görülen ekstra operasyonlar ve kullanılacak olan dolgunun malzemesi, diş dolgusu fiyatları üzerinde değişikliklere sebebiyet verir.

Kompozit dolgu yöntemi diğer yöntemlere kıyasla daha başarılı sonuçlar verdiğinden dolayı maliyet konusunda da diğerlerinden farklı bir konumdadır. Tedavi sürecinin tamamı için geçerli olan bilgilendirme, fiyat konusunda da geçerlidir. Kliniğimize başvuran hasta, ilk muayenenin ardından fiyat konusunda da bilgilendirilecektir. Ayrıntılı bilgiye sahip olmak için bizimle iletişime geçebilir, kliniğimizi ziyaret ederek uzman hekimlerimize danışabilirsiniz.

Dolgu tedavisi hakkında sıkça sorulan sorular

Dolgu tedavisi yaptırmak ne kadar sürer?

Bu süre kaç tane dişe dolgu yapılacağına, hangi malzemelerin kullanılacağına ve hekimin çalışma şekline göre değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama olarak bir dişe dolgu yapılması yarım saati bulabilmektedir.

Diş dolgusu nasıl yapılır?

Diş dolgusunun yapılması için öncelikle dolgu yapılacak olan diş belirlenir ve çürük bölge tamamen arındırılana kadar bir cihaz yardımı ile temizlenir. Ardından uygun dolgu malzemesi ise temizlenen dişte oluşan boşluk doldurur. Dolgu malzemesi boşluğa enjekte edildikten sonra keskin kısımlar kaldıysa bu kısımlar tıraşlanır ve dolgu cilalanır.

Dolgu yaptırırken ne kadar acı duyarım?

Genellikle dolgu yapılmadan önce uyuşturucu iğne ile ağız veya diş uyuşturulur. Bu nedenle de hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı hissetmez.

Dolgu yaptırdıktan sonra çene yapısı bozulur mu?

Dolgu, ağız ve diş sağlığı alanında yapılan en basit tedavilerden biridir. Bu nedenle dolgu yapıldıktan sonra çene yapısında bozulma yaşanması gibi ciddi sorunlarla karşılaşılmaz. Ancak işlem öncesi kullanılan uyuşturucu iğnelerin etkisi geçene kadar, ağız ve dudak bölgesinde geçici kayma gibi durumlar gözlemlenebilir.

Dolgu yaptırdıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Dolgu yapıldıktan sonra, ilk saatler için yemek yemeye ara verilmelidir. Birkaç saat bir şeyler yenmemelidir. Aynı şekilde mümkünse çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketmeye de birkaç saat ara verilmesi iyi olur. Bu süre içerisinde sigara da tüketilmemelidir. Her zaman dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da vardır. Bunlar en az altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gitme, düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapma ve varsa bruksizm rahatsızlığı nedeniyle diş tahribatının önüne geçebilmek için önlemler alma gibidir.

Dolgu yaptırdıktan sonra kaç saat yemek yenmemeli?

Dolgu yapıldıktan sonra yemek yenmemesinin en büyük sebebi ağızda oluşan uyuşukluktur. Bunun dışında dolgudan yaklaşık 2 saat sonra yemek yenebilir. Ancak dolgunun yapıldığı ilk gün dolguya zarar vermemek açısından sert gıdalar tüketmemeye dikkat etmek gerekmektedir.

Dolgu yaptırdıktan sonra diş fırçalamak sorun yaratır mı?

Dolgunun yapılmış olduğu ilk gün dişlerin fırçalanmaması bunun yerine ağzın çalkalanarak temizlenmesi daha iyi olacaktır. Ancak fırçalamak istenirse de dolguya fazla baskı yapmadan yumuşak hareketlerle diş fırçalanabilir.

Dolgu yaptırmak dişlere zarar verir mi?

Hayır herhangi bir zarar vermez. Aksine zarar görmüş, çürümüş olan dişin hala kurtarılabilir olduğu görülürse dişe dolgu yapılarak işlevini sürdürebilir hale getirme avantajı vardır.

Bir günde kaç dişe dolgu yapılabilir?

Bu konuda her hekimin bir uygulama şekli olabilir. Ancak genellikle bir gün içerisinde en fazla iki dişe dolgu yapılmaktadır. Tek dişin ortalama yarım saat sürdüğünü düşünürsek en doğrusu da bu şekilde yapmak olacaktır.

Dolgu yapılırken ağız uyuşturulur mu?

Evet, genellikle hastanın herhangi bir ağrı ya da acı hissetmesini önlemek için diş etine yapılan iğnelerle ağız veya diş uyuşturulur.

Dolgu ne kadar süre kullanılır?

Diş dolgusunun ortalama ömrü beş yıl kadardır. Ancak kişinin yeme alışkanlıklarına, bakım rutinlerine vb. unsurlara göre bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kimisinde dolgu bu süre içerisinde düşerken kimisinde beş yıldan daha uzun süreyle de kullanılabildiği görülebilir.

Dolgu çeşitleri nelerdir?

Dolguların birçok çeşidi olmakla birlikte genel anlamda sıklıkla kullanılan iki çeşit dolgu vardır. Bunlardan biri amalgam diğeri ise kompozit dolgudur.

Hasta Yorumları

Tedavi süreçlerinin her anında sizinleyiz.

Samimiyeti, güler yüzü ve işinin ehli olması, tecrübesini kalitesiyle yansıtması, tercih edilmeyi hak eden saygın doktor ve çalışanları ile sergiledikleri işleri ile taktir edilmeyi sonuna kadar hak ediyorlar. Kesinlikle tavsiye ederim? ?

Fatma A.

Harika bir tedavi süreci geçiyorum Yasin bey ve ekibi muhteşemler:) Irmak hanim ve Tuğba hanıma ilgileri için teşekkür ediyorum.

Ebru E.

Dört dörtlük hasta karşılama , güler yüzlü çalışanlar, tedavinin güzel gitmesi daha ne istenir ki . Gülme sevincinizi tekrar kazanıyorsunuz .

Yasin U.

Kendisi ve ekibi samimi , güler yüzlü, hastalarına yardımcı olan bir diş hekimidir. Tedavi sürecimde bana çok yardımcı oldular hepsine minnettarım , içtenlikle tavsiye ediyorum

Onur E.