fbpx

Diş Kazaları Tedavileri

Çocuklarda Diş Kazaları Nelerdir?

Enerji seviyelerinin yüksekliği ve büyüme çağında olduklarından dolayı aktif bir şekilde hareket etmeleri, çocuklarda diş kazaları gibi problemleri de beraberinde getirebilir. Diş kazalarını genel itibarıyla birkaç başlık altında sıralamak mümkündür.

Bunlar; küçük ya da büyük çaplı kırılmalar, içe doğru gömülme ya da yerinden oynamalar, diş kayıpları ve gevşeme şeklinde özetlenebilir. Bahsedilen bu problemler süt dişlerinde görülebildiği gibi kalıcı dişlerde de oluşabilir. Kırılma, gömülme, yer değiştirme, diş kaybı ya da gevşeme gibi tüm rahatsızlık çeşitleri, tedavinin gidişatını da belirleyecektir.

Çocuk yaştaki hastaların büyük çoğunluğunda, çürüklerden sonraki en sık görülen problem diş travmalarıdır. Diş travmaları, kazalar sonucu meydana gelir. Trafik kazaları diş travmalarına neden olabilir. Ancak küçük yaştaki çocukların diş travmaları genellikle ön dişleri üzerine düşme şeklinde tecelli eder. Erken yaştaki diş kazaları, daha da büyük problemlere yol açabilir. Elbette ki bu problemler, tedavi yapılmadığı takdirde ortaya çıkar. Gelişimsel ya da yapısal bozukluklar meydana gelebilir, çene ya da dişlerde hasar oluşabilir. Yapılması gereken, vakit kaybetmeden tedavi etmektir.

Doktorunuza Danışın
Tedavi süreçleri hakkında detaylı bilgi alın

Diş Kazaları Tedavileri

Yaşları gereği sürekli hareket halinde olan çocuklar, zaman zaman görünmez kazalara maruz kalabilir. Yere düşme, çarpma, vurma ve benzeri şekilde zarar gören çocuklar, diş konusunda da problem yaşayabilir. Bu problemler süt dişlerinde de kalıcı dişlerde de görülebilir. Dişlerin yerinden çıkması, kırılması, gevşemesi, gömülmesi ya da konumunun değişmesi gibi kazalar, tedaviyi zorunlu kılar. Sözü edilen bu diş kazalarına yönelik uygulanan tedaviler de diş kazaları tedavileri şeklinde ifade edilebilir. Oluşan probleme bağlı olarak kanal tedavisi ya da dolgu tedavisi gibi yöntemler ile birlikte farklı uygulamalar da yapılabilir. Galaksi Diş Kliniği ekibi, diş kazalarına uğrayan çocukların tedavilerini profesyonel bir şekilde yürütür. Travma oluşumunun hemen ardından, vakit kaybetmeden kliniğimize başvurmanız tavsiye edilir. Oluşabilecek komplikasyonların önüne geçmek, daha büyük problemleri engellemek ve süreci kolay bir şekilde sonlandırabilmek için en kısa sürede müdahale etmek gerekebilir.

Çocuklarda Diş Kazaları Neden Olur?

Çocuklarda görülebilecek diş kazalarının pek çok farklı nedeninden söz edilebilir. Gündelik yaşam sırasında, herhangi bir anda düşme, vurma, çarpma gibi görünmez kazalar sonucu problemler yaşanabilir. Yalnızca dişlerdeki komplikasyonlar değil, çene bölgesinde de sıkıntılar çıktığı görülür.

Basketbol, futbol, voleybol ya da kişisel sporlar ile uğraşan çocuklar, oyun esnasında kazaya maruz kalabilir. Son yıllarda paten, kaykay ve elektrikli kaykay gibi aktivitelerin de ortaya çıkmıştır. Gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde bu aletleri süren çocuklar da düşmekte, diş kazaları yaşamaktadır. Ayrıca henüz erken yaşlardaki minikler, kol ve bacak koordinasyonlarının yetersizliği nedeniyle de düşer. Bu kazalar, oldukça normaldir. Önemli olan, olası bir diş kazası sonrası yapılması gerekenlerdir.

Çocuklardaki diş kazalarının şiddeti, rahatsızlığın boyutu üzerinde de belirleyicidir. Ufak şiddette bir kaza geçirildiyse diş etlerinin zarar görmesi olasıdır. Yumuşak bir yapıya sahip olan diş etleri, dişlere kıyasla daha savunmasızdır. Ancak düşmenin şiddeti arttıkça problemin boyutu da o denli artar. Olası bir şiddetli kazanın sonucunda diş etlerinin yanı sıra dişlerde ve çene kemiğinde de hasarlar meydana gelebilir. Görünüm itibarıyla bir probleme rastlanmasa da yine de tedbirli olmak gerekir. Ağız sağlığını etkileyebilecek bazı sorunlar, dışarıdan görülmeyebilir. Ebeveynin yapması gereken, vakit kaybetmeden diş hekimlerine başvurmaktır.

Diş kazaları sonucu uygulanacak tedavilerde diş hekimlerinin bilgilendirilmesi gerekir. Diş kazasının nasıl oluştuğu, ne sebeple meydana geldiği ve ne kadar süre geçtiği, tedavinin seyrini de değiştirebilir. Diş kazası sonucu yapılması gereken ilk şey, bölgenin sterilizasyonunu sağlamaya yönelik adımlar atmaktır.

Çocuklarda Diş Kazaları Nasıl Önlenir?

Spor müsabakaları sırasında güvenlik amaçlı kullanılan pek çok ekipman bulunur. Dirsek ve diz kapakları üzerine yerleştirilen korumalar, kasklar ve eldivenler, bağlı oldukları bölgeleri olası kazalara karşı korur. Dişler için de buna benzer bir koruma gerçekleştiren birtakım ekipmanlar mevcuttur. Dişlikler, özellikle spor yapan çocuklar tarafından mutlaka kullanılmalıdır. Ağzın ve dişlerin şeklini alan plastik, korunaklı dişlikler ile dişler, rahatlıkla korunabilir. Böylece kazalar engellenir ve dişlerin zarar görmesinin önüne geçilir.

Çocukların diş sağlığı için yapılması gereken bir diğer şey de düzenli kontrol ve tedavilerdir. Genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıklar olduğu gibi beslenme ya da alışkanlıklar nedeniyle oluşabilecek problemlerden de bahsedilebilir. Çocuklarda önleyici ortodonti, bu noktada bir hayli önemlidir. 6 – 7 yaş grubundan 12 yaşına kadar tüm çocuklar, düzenli olarak diş kontrollerini yaptırmalıdır. Ebeveynler olarak çocuğunuzun diş sağlığını korumak, sorumluluklarınız arasında yer alır. Diş ve ağız sağlığını korumak adına fırçalama gibi işlemlerde bilinç kazandırmak yeterli olmayabilir. Çocukların, dişlerini ve diş etlerini koruması gerektiğinin de farkında olması gerekir.

Çocuklarda çürük başta olmak üzere pek çok diş problemi, erken yaşlarda kendisini gösterebilir. Farklı nedenlerden ötürü dişlerde sararmalar bile görülebilir. Çocuklarda diş tedavileri de geniş kapsamlı bir uygulamalar bütünüdür, bu uygulamalar içerisinde çocuklarda diş beyazlatma da bulunur. İhtiyaç duyulan durumlarda, çocuklarda kanal tedavisi yaptırmak da mümkündür.

Çocuklarda Diş Kazaları Nasıl Tedavi Edilir?

Yukarıda sözü edilen diş kazalarının her biri için ayrı bir tedavi süreci oluşturulmalıdır. Burada önemli olan değişken dişin türü ve problemin boyutudur. Ön dişler tamamen yerinden çıkabilir, kırılmalar olabilir. Kırılan parçaların boyutu da tedavi sürecini etkileyen faktörler arasındadır. Ufak yaştaki çocuklar kırılan ya da çıkan dişlerini istemsizce yutabilir. Ebeveynler, bu durumu mutlaka engellemelidir.

Diş kazaları içerisinde erken müdahale gerektiren en önemli sorun, diş kayıplarıdır. Diş tamamen yerinden çıktıysa öncelikle çıkan dişi sütün içerisinde ya da gazlı bezin arasında muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Müdahalenin hızlılığı, tedavinin başarısını da büyük ölçüde etkiler. Diş kaybının üzerinden ne kadar çok zaman geçerse enfeksiyonun boyutu da o derece artacaktır. Tedavi, en geç bir saat içerisinde başlamalıdır. Canlılığını henüz kaybetmeyen dişler, uzman diş hekimleri tarafından yerine kolayca yerleştirilebilir.

 Diş kaybından ziyade dişler üzerinde kırıklar oluştuysa iki farklı seçenekten bahsetmek mümkündür. Kırılan parçaların bulunup bulunamaması, tedavi sürecinde de farklılıkları zorunlu kılar. Kırılan parçalar bulunduysa bonding adı verilen bir uygulama yapılır ve kırıklar, yerlerine yapıştırılabilir. Kırılan parçaların bulunmaması durumunda parçaların boyutları göz önünde bulundurulur. Dişin kırılan kısmı küçükse kompozit dolgu yapılır. Çocuklarda dolgu tedavisi ağrısız ve basit bir süreci kapsar. Dolgu tedavisinin ardından düzenli bakım yapılmalı, sararmaların önüne geçilmelidir. Kırılan parçaların büyük olması, farklı tedavi yöntemlerini gerektirir. Diş kazasına uğrayan birey 17 yaşından büyükse Porselen Laminate Veneerler işlemi uygulanabilir ancak çocukların gelişimi henüz tamamlanmadığından dolayı 17 yaşın altındakilere bu işlemler tavsiye edilmez. Uzman diş hekimleri, çocuklarda görülen büyük çaplı kırılmalarda kompozit laminayı önerir. Galaksi Diş Kliniği ekibi, çocuğunuzun diş ve ağız sağlığı için diş kazaları tedavilerinin tamamında profesyonel bir anlayışa sahiptir. Çocuk psikolojisine uygun bir yaklaşım benimseyen uzman hekimler, yapılması gereken müdahaleleri olabildiğince hızlı, kolay ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirir.

Diş Kazaları Tedavileri hakkında sıkça sorulan sorular

Çocukların süt dişi geçirdiği kaza nedeniyle yerinden çıkarsa ne yapılmalıdır?

Kaza sonucu yerinden çıkan veya kırılan dişin yerinde olmayan parçası mutlaka bulunmalıdır. Bu şekilde yerine tekrardan yerleştirilebilir. Eğer süt dişi diş köküyle beraber çıktıysa yerine koymaya gerek yoktur. Çünkü süt dişlerinin altında kalıcı dişlerin tomurcukları vardır.

Diş kazalarını önlemek için alınması gereken önlemler nelerdir?

Diş kazalarını önlemek için doğrudan bir önem almak pek de mümkün değildir ancak çocuğunuzu spor esnasında koruyucu kask, dizlik ve dişlik kullanmaya teşvik ederek, zararı minimuma indirebilirsiniz.

Çocukların kalıcı dişi geçirdiği kaza nedeniyle yerinden çıkarsa ne yapılmalıdır?

Kaza sonucu yerinden çıkan veya düşen dişin parçası bulunmalıdır. Bu parçayı yerine koyma işlemine reimplante denir. Bu işlem yapılırken zaman çok önemli bir etmendir. Bu yüzden böyle kazalarda hemen diş hekimine görünmek gerekir.

Çocuklarda sallanan dişlere ne yapılmalıdır?

Geçirilen kaza sonucu, dişte kırılma veya yerinden çıkma dışında sallanma da yaşanabilir. Sallanan dişe bazı apareyler ya da kompozit dolgu materyalleri ile dolgu yapılıp sabitlenir. Sallantının durumuna göre bu apareyler 1-3 hafta arası kalabilir.

Hasta Yorumları

Tedavi süreçlerinin her anında sizinleyiz.

Samimiyeti, güler yüzü ve işinin ehli olması, tecrübesini kalitesiyle yansıtması, tercih edilmeyi hak eden saygın doktor ve çalışanları ile sergiledikleri işleri ile taktir edilmeyi sonuna kadar hak ediyorlar. Kesinlikle tavsiye ederim? ?

Fatma A.

Harika bir tedavi süreci geçiyorum Yasin bey ve ekibi muhteşemler:) Irmak hanim ve Tuğba hanıma ilgileri için teşekkür ediyorum.

Ebru E.

Dört dörtlük hasta karşılama , güler yüzlü çalışanlar, tedavinin güzel gitmesi daha ne istenir ki . Gülme sevincinizi tekrar kazanıyorsunuz .

Yasin U.

Kendisi ve ekibi samimi , güler yüzlü, hastalarına yardımcı olan bir diş hekimidir. Tedavi sürecimde bana çok yardımcı oldular hepsine minnettarım , içtenlikle tavsiye ediyorum

Onur E.