Protez Diş Nedir?
Protez dişlerin tanımı, oldukça kısa ve nettir. Farklı sebeplere bağlı olarak görülen diş eksikliklerini tamamlamak ve ağız bütünlüğünü sağlamak adına yerleştirilen yapay dişler, protez olarak ifade edilir. Eksiklikler ve ağız sağlığının sekteye uğraması, protez dişler ile çözüme kavuşabilir. Protezler tek tip değildir. Rahatsızlığın durumu ve hasta – doktor kararı sonucunda uygun olan protez tercih edilir.
Protezler, genel itibarıyla iki farklı kategori altında sınıflandırılır. Bunlar, sabit protezler ve hareketli protezler şeklinde bir ayrıma tabi tutulur. Sabit protezler yapıştırma yöntemi ile uygulanır. Kuron, köprü ya da bunlara benzer uygulamalar sabit protezleri oluşturur. Yapısal bağlamda sabit oldukları ve hareket kabiliyetleri göstermedikleri için bu protezler, diş hekimleri tarafından takılıp çıkarılabilir. Sabit protezlerde zirkonyum ya da porselen diş kaplama gibi yöntemler tercih edilebilir.
Protez dişlerin bir diğer türü olan hareketli protezler, kendi içinde de birtakım türlere ayrılır. Hareketli protezlerin tercih edilebilmesi için diş kaybının yoğun olması, tüm dişlerin kaybedilmesi gerekir. Bu protezler hareketli olduğundan hasta tarafından rahat bir şekilde çıkartılıp takılabilir.
Hareketli protezleri total (tam) protezler, parsiyel (bölümlü) protezler, hassas (geçici) protezler ve implant tarzı (overdentures) protezler olarak ayırmak mümkündür. Total protezler ağız içerisindeki tüm dişlerin kaybedilmesi durumunda ilk tercih olacaktır. Parsiyel protezler dişlerin tamamının değil, bir kısmının eksik olması halinde kullanılır. Bu protezler kanca ya da benzeri malzemeler ile sabitlenebilmektedir. Hassas protezlerin kullanımındaki temel amaç estetik görünümdür. Bu protezler de yalnızca kısmi kayıplarda tercih edilebilir. İmplant tarzı protez olarak adlandırılan hareketli protez tarzında ise kemiklerdeki yetersizliklerin çözümü esastır. İmplant tarzındaki protezler de kendi arasında sınıflandırılabilir.

Doktorunuza Danışın
Tedavi süreçleri hakkında detaylı bilgi alın
Protez Diş
İnsan vücudundaki bütünsellik, birçok nedene bağlı olarak sekteye uğrayabilir. Bütünsellik bozulur ve hayat, daha zor hale gelebilir. Diş problemlerinde de aynı durum geçerlidir. Ağız içerisindeki tüm bileşenler arasında uyum bulunması gerekir. Sağlıklı bir ağzın göstergesi dişler, diş etleri ve diğer parçaların eksiksizliğidir.
Diş kayıpları yeme – içme ve konuşma gibi hayati fonksiyonları etkileyebildiği gibi psikoloji üzerinde de etki gösterir. Yapılan araştırmalar, insanlığın yüzde 7’sinin diş problemleri yüzünden gönül rahatlığı ile gülemediğini ortaya koymuştur. Bu durumun önüne geçen tedavilerden biri de protez diş uygulamalarıdır. Galaksi Diş Kliniği hem estetik görünüm hem de sağlık için en gelişmiş teknolojileri kullanır, tüm imkanlardan yararlanır. Size de sağlıklı bir ağız ve mutlu bir yaşam kalır.

Protez Diş Nasıl Kullanılır?
Hareketli protezlerin günün her saati kullanılmaması tavsiye edilir. Hareketli protezlerin yoğun kullanımı sonucunda çene kemiği üzerinde birtakım erimelere rastlanması olasıdır. Bu sebeple protezlerin, her gün en az 8 saatlik bir süre zarfında çıkarılması esastır. Ağızdan çıkarılan hareketli protezler su içerisinde ya da temiz bir bez ile sarılarak muhafaza edilebilir. Ama kusursuz bir bakım için hareketli protezlerin kimyasal temizleyici içerikli özel sıvılarda korunması elzemdir. Protezlerin sıcak su içerisinde bekletilmemesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Protez kullanımındaki yabancılık hissini üzerinden atan hastalar, protezlerine yönelik sorumluluklarını aksatabilmektedir. Ancak protezler, kullanım süresi boyunca birçok sorumluluğu da beraberinde getirir. Protezlerin yapısını deforme edecek müdahalelerden kaçınılmalıdır. Takıp çıkarma işlemleri sırasında aşırı baskı uygulanmamalı, tutucu kısımlara hassas davranılmalıdır. Ayrıca protez tedavisi sonrasında da kontrollere düzenli olarak gidilmelidir. İlk kontrol tedaviden bir hafta sonra yapılır. Diğer kontroller için de altı aylık bir aralık belirlenir.
Protez kullanımına ilişkin bahsedilebilecek bir diğer husus, olası komplikasyonlar sonucu yapılması gerekenlerdir. Hareketli protezlerin takılmasını takriben ilk gün diş etleri üzerinde yoğun bir baskı, ağrı oluşumu ya da hassasiyet hissi, tükürük miktarının normalin üzerine çıkması gibi problemler yaşanabilir. Bunlara benzer bir problem yaşandığı an diş hekimi ile iletişime geçmek gerekir. Hareketli protezlerin ağız ile uyum yakalaması, tedavinin başarısı için önemlidir.

Protez Diş Özellikleri Nelerdir?
Ağız içerisindeki diş eksiklikleri yalnızca konumlandıkları bölgede değil, çevresindeki bölgelerde de zarara yol açabilir. Bir bölgede dişin olmaması, boşluğun sağ ve sol kısmındaki dişleri de büyük ölçüde etkiler. Boşluk yanına konumlanmış dişler zamanla eğilecektir. Ayrıca düzenli bir bakım yapılmadığı takdirde iltihap oluşacak, oluşan bu iltihap yan taraflarda yer alan dişlere de sıçrayacaktır. Diş ve diş etlerinde görülen iltihaplar da devamında daha büyük problemlere neden olmaktadır.
- Protez dişlerin başlıca avantajı, sözü edilen bu komşu dişlerin de korunmasını kapsar. Doğal dişlerin yer değiştirmesi, kayması ya da eğim göstermesi protez ile engellenebilir.
- Dişlerdeki eksiklikler çiğnemeyi zorlaştırır, konuşmayı engeller, öğütüm işlemlerini uzatır. Yapılacak protez uygulamaları ile bu problemler tamamen ortadan kaldırılır.
- Eksik dişler günlük yaşam içerisinde birtakım psikolojik problemlere de yol açar. Gülüş sırasındaki görünüm ve estetik bir ağız yapısının sağlanması, bazı durumlarda sadece protez ile mümkün hale gelir. Protez diş fiyatları göz önünde bulundurulduğunda bu tedavinin en mantıklı seçenek olduğu durumlar, sıklıkla yaşanır.


Protez Diş Kimlere Yapılır?
Sabit protez dişler kısmi diş kayıpları yaşamış olan hastalara uygulanır. Hareketli protezler ise tüm dişlerin kaybedilmesi halinde yapılır. Dişler arasında pozisyon bozukluğu, dişlerdeki dizilimsel sorunlar, ideal gülüş için tercih edilen restorasyonlar ve yüksek aşınma durumu yaşayan her bireye protez diş takılabilir.
Protez Diş Nasıl Bir Tedavidir?
Protez diş tedavisi yapılacak müdahaleler ve kullanılacak materyallere bağlı olarak farklılık gösteren, ortalama olarak 3 ya da 4 seans gerektiren ve yaklaşık 20 gün içerisinde kullanılmaya başlayan bir tedavidir. İlk muayene, kontroller ve bakım, protez diş tedavisinin başlıca aşamalarını oluşturur. Aşağıda, protez diş tedavisinin süreci hakkında bilgi verilmektedir.


Protez Diş Nasıl Yapılır?
Tedavinin ilk aşamasında ölçü alınır. Galaksi Diş Kliniği’da yapılan ölçümlerde üç boyutlu dijital tarama yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler ile süreç, konforlu ve hızlı hale getirilir. Ölçümün ardından renk tonu seçilir ve modelleme oluşur. Hazırlanan modelin ağız içerisindeki uyumunu gözlemlemek adına önce prova yapılır. Provanın sonucuna göre birtakım düzeltmelere gidilebilir. Özel yapıştırıcılar ile yapıştırılan protezler, kullanıma hazır hale gelir.
Hareketli protez tedavisinde de öncelikle ölçüm işlemleri gerçekleştirilir. Ölçüm işlemlerinin ardından özel yöntemler ile oluşturulan diş örnekleri, ağız içerisindeki uyumun gözlemlenmesi için hastaya yerleştirilir. Herhangi bir problem gözükmezse protezler oluşturulur. Son olarak entegrasyon işlemi yapılır. Galaksi Diş Kliniği’da yapılan protez diş tedavilerinin ardından hasta, bakım ve kullanım konusunda ayrıntılı bir bilgilendirmeye tabi tutulur.
Protez diş hakkında sıkça sorulan sorular
Protez diş tedavisi için kaç seans gerekir?
Ağız yapınıza tamamıyla uyumlu bir protez için birden fazla seans gereklidir. Her hastanın yüzü, dişleri ve diş etleri, alt ve üst çeneleri arasındaki ilişki farklıdır. Her seans, iyi görünümlü, doğal, ağzınıza uygun ve iyi çalışan bir protez sistemi için önem arz eder.
Protez dişlere ne zaman alışırım?
İlk defa protez diş kullananlar için yapay dişlere alışmak zaman alacaktır. Süreç içerisinde yaşadığınız her sıkıntıyı diş hekiminizle paylaşmanızı öneririz. Unutulmamalıdır ki protez dişler asla doğal dişlerinizin yerini tutmayacaktır. Ancak ağız yapınıza uygun, dayanıklı, kaliteli ve fonksiyonel protez dişlere kısa zamanda alışabilirsiniz.
Protez diş bakımını nasıl yapılmalıdır?
Protez dişlerinizi günlük olarak standart diş fırçası veya özel protez diş fırçası kullanarak, sabun ve su ile temizleyin.
Özel olarak protez diş sistemleri için formüle edilmiş diş macunları veya solüsyonları kullanıyorsanız, mutlaka üretici firma talimatlarına uygun kullanın.
Ellerinizden kayma ihtimaline karşı protez dişlerinizi her zaman bir kase üzerinde temizleyin.
Kısmi protez kullanıyorsanız, protez diş için çapa görevi gördüğü ve çürümeye maruz kalma olasılığı daha fazla olduğundan, kalan doğal dişlerinizi iyice fırçalayın.
Tam protez kullansanız bile diş hekimleri tarafından gerçekleştirilecek düzenli kontrolleri ihmal etmeyin.
Sabit protezlerde bakım nasıl olmalıdır?
Temizlikte özellikle kron bitimi ile diş eti arasında kalan bölgeye dikkatle yaklaşılmalıdır, iyi temizlenmelidir. Aksi halde bu bölgede oluşacak bakteriler çoğalacaktır ve çürüklerle beraber diş eti hastalıklarına neden olacaktır. Kişide sabit protez var ise mutlaka günde iki kez dişlerini fırçalamalıdırlar. Ayrıca gargara, diş ipi ve ara yüz fırçası gibi işlemler uygulanmalıdır. Hastada köprü protezi söz konusu ise köprü görevi gören protezin altı iyi bir şekilde temizlenmelidir. Yoksa köprü ayağında bulunan dişlerde diş eti çekilmesi ortaya çıkabilir.
Aşırı harap olmuş dişleri kurtarmak mümkün mü?
Porselen kuron yapılmadan önce post-core adı verilen tedavi seçeneği ile aşırı harap olmuş dişlerin kök kanalından destek alınarak mevcut dişin güçlendirilmesi yapılabilir. Bu, kullanılan postun çeşidine göre bazen tek seansta bazen birkaç seansta tamamlanan bir işlemdir.
Protezlerimi 24 saat devamlı mı kullanacağım?
Hastaların protezlerine bir an önce alışabilmeleri için ilk günlerde devamlı kullanmaları gerekir. Fakat alıştıktan sonra geceleri çıkarılarak ıslak bir kağıt havluya sarmaları önerilir. Bu durum yumuşak dokuların dinlenmesini sağlar. Protezlerin geceleri çıkarılamayacağı özel durumlarda, hastaların yalnız kaldıkları zaman protezlerini çıkararak ağız dokularını dinlendirmeleri önerilir.
Protezlerimin yapılması ne kadar sürecek?
Hareketli protezlerin yapımı ölçü alınmasından itibaren normal koşullarda beş seans sürer. Ancak gerekli hallerde seans sayısı artabilir. Protez takıldıktan sonra da ağza alıştırılması için hastaların birkaç seans daha gelmesi gerekebilir. Bu durumda bir hareketli protezin tamamen bitmesi ve hastanın protezini kullanabilir hale gelmesi genel olarak 1-1,5 ay sürebilir. Bu konuda hastalarımız yapım ve alışma için belirli bir süre gerektiğini bilmelidirler.
Protez diş tedavisi ağrılı mıdır?
Protez diş tedavisi kapsamında, tedavinin türüne göre bazı uyuşturma işlemleri uygulanmaktadır. Bu sayede hastalar, herhangi bir ağrı ile karşılaşmamaktadır. Ancak tedavi sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar arasında ağrı bulunabilmektedir. Bunun sebebi ise uygulanan tedavinin sonucunda, kişinin sahip olduğu köprü ya da protezin damağa uyum sağlamasından kaynaklanmaktadır.
Protezde leke oluşumu görülür mü?
Protezlerde leke oluşumu protezde kullanılan materyale, kullanım sırasında hastanın dikkatine ve kullanım süresine göre değişiklik göstermektedir. Bazı materyaller bu etkilere karşı daha dayanıklıdır. Ancak yine de hastanın diş bakımına verdiği önem leke oluşumunda belirleyici olmaktadır.
Protezlerimle normal konuşabilecek miyim?
Protezler ağız ortamında az da olsa bazı seslerin telaffuzunda zorluklar gibi değişikliklere neden olabilir. Bu durumda yüksek sesle ve ayna karşısında okuma çalışması yapılmalı ve doğru telaffuz edilemeyen kelimeler tekrar edilerek normal hale getirilmeye çalışılmalıdır.
Hasta Yorumları
Tedavi süreçlerinin her anında sizinleyiz.