Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?
Kaplama türleri arasında, son yıllarda belki de en popüler uygulamalardan biri haline gelen zirkonyum diş kaplama tedavileri, estetik açıdan da en başarılı sonuçları verir. Rengi ve dokusu itibarıyla doğal dişe yakın bir görünüm sergileyen zirkonyum kaplamalar, ışık geçirgenliği ve dayanıklılığıyla da ön plana çıkar.
Klasik diş restorasyonları için geçmiş yıllarda kullanılan porselenler, dayanıklık konusunda birtakım dezavantajlar sunabilir. Bu dezavantajların önüne geçebilmek için tasarlanan zirkonyum kaplamalar ise istenilen direnç seviyesine ulaşmıştır. Kaplamalar dayanıklı olmakla kalmayıp aynı zamanda ideal bir geçirgenlik de sağlarlar. Bu sebeple günümüzde, diş kaplamalarında büyük ölçüde zirkonyum materyali tercih edilmektedir. Kaplama tedavisinde kullanılması planlanan materyal ve tedavi sürecinde nihai karar, uzman hekimlere bırakılmalıdır.

Doktorunuza Danışın
Tedavi süreçleri hakkında detaylı bilgi alın
Zirkonyum Kaplama
Diş yapılarındaki dayanıklılık, renklerdeki beyazlık ve hassasiyet gibi faktörler, zaman içerisinde değişebilmektedir. Bu değişim yaşa bağlı olacağı gibi beslenmedeki düzensizliklerden ya da bakımdaki eksikliklerden kaynaklanabilir. Alkol ve sigara tüketimi, fırçalamanın göz ardı edilmesi, kontrollere gidilmemesi gibi faktörler, dişler üzerinde negatif etki yaratır. Bunların sonucunda dişler, estetik bir müdahale gerektirir.
Estetik müdahaleler ile dişler eski sağlığına kavuşmakla kalmaz, görünüm itibarıyla da hastayı tatmin eder. Estetik bir görünüm hayat standartlarını da bir hayli etkiler. Zirkonyum kaplama da bu sebeplerden ötürü sıkça tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Zirkonyum materyali ile kaplanan diş hem sağlığına kavuşacak hem de görünümü ile doğal dişi aratmayacaktır. Galaksi Diş Kliniği, zirkonyum kaplama tedavisi gerektiren durumlarda da sürecin tamamında, hastanın sağlığı için profesyonel bir süreç yürütür.

Zirkonyum Kaplama Kimlere Yapılır?
Zirkonyum kaplamalar teoride her yaş grubundan insana yapılabilir. Ancak çocukluk ve ergenlik dönemlerinde diş ve diş etleri, gelişimlerini henüz tamamlamaz. Bu nedenle zirkonyum kaplama yapmak için de gelişimin tamamlanması beklenmelidir. Bu da takriben 18 ya da 20 yaşa tekabül eder. Ergenlik dönemini atlatan her birey, dişlerindeki yapısal problemlerden ötürü zirkonyum kaplama için kliniğimize başvurabilir.

Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları 2019
Bu yüzden zirkonyum diş kaplama fiyatları 2019 yılında da geçen yıllara nazaran farklı bir politikaya tabi tutulmuştur. Fiyatlar vakadan vakaya değişiklik göstermekle birlikte en net rakamlar, ilk muayene sonrası belirtilebilir. Galaksi Diş Kliniği’ın uzman hekimleri, fiyatlandırma konusunda da sizi bilgilendirebilir.

Zirkonyum Kaplamanın Diğer Kaplamalara Göre Avantajları Nelerdir?
Diş kaplama teknolojileri arasında estetik çerçevede de en yeni ve en kesin çözümleri üreten zirkonyum diş kaplamanın birçok avantajından söz edilebilir. Zirkonyum kaplamaların diğer kaplama tedavilerine göre avantajlı kabul edildiği durumlar, aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Doğal dişlerin ışık geçirgenliklerine en yakın sonuçlar, zirkonyum kaplama ile alınır.
- Özellikle tek bir dişe yapılan kaplamalar, dışarıdan bakıldığında dahi anlaşılamaz.
- İşlem öncesi diğer kaplamalara göre daha az bir kesim işlemi gerektiren zirkonyum, rahat bir tedavi süreci sağlar.
- Hastaların pek çoğu, metale karşı hassasiyet ya da alerji hissedebilir. Zirkonyum bir yarı metal olmasına karşın alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermemektedir.
- Kırılganlığı az olan zirkonyum, uzun süre kullanıma uygundur. Zirkonyum kaplama ile dişleriniz, uzun yıllar boyunca sağlıklı yapısını koruyacaktır.
- Sıcak ya da soğuk gıdalara yönelik bir hassasiyet oluşturmayan zirkonyum, günlük yaşantıda da doğal diş kadar uyumlu bir görünüm sergiler.
Zirkonyum Kaplama Ne Kadar Sürer?
Zirkonyum kaplama sürecinin oldukça kısa süreceği ifade edilebilir. Modelleme ve tarama işlemlerinin ardından uygun bir zirkonyum diş yapımı, birkaç günü bulacaktır. Ancak provaların planlanması, ölçülerin alınması, dişin takılması ve sonrasındaki işlemler, bir iki hafta gibi bir süre gerektirebilir. Yapılacak ilk muayenenin ardından tedavi süreci hakkında tahminlerde bulunulabilir. Uzman hekimlerimiz tarafından yapılacak ilk muayenede tedavinin her aşaması incelikle belirlenecektir.

Zirkonyum Diş Tedavisi
Zirkonyum diş tedavisine karar verildikten sonraki süreç, modelleme ve tarama işlemleri ile başlar. Önce zirkonyum uygulanacak bölgenin ölçüleri alınır. Bu ölçümler dijital yöntemler kullanılarak oluşturulur. 3D dijital taramalar, uygun ölçümleri minimum süre içerisinde meydana getirir. Ölçümün ardından tasarım ve model oluşumu yapılır. CAD CAM adı verilen bir sistemin kullanıldığı bu aşama, zirkon blok yapımını kapsar. Ortaya çıkan bloklar, son halini alması için çeşitli işlemlere maruz bırakılır. Ardından sıra, fırınlama işlemine geçer. Fırınlanmadan sonraki süreç, renk seçiminin yapıldığı aşamalardan oluşur. Uygun renk ve ton seçimi yapılır, süreç tamamlanır.
Meydana getirilen kaplamaların ağız içerisindeki uyumunun gözlemlenmesi için hastanın ağzına yerleştirilir. Prova aşamasında bir problem yaşanmadıysa özel teknikler ile zirkonyum, diş üzerine yapıştırılır. Tedavi süreci bu şekilde özetlenebilir. Tedavi sonrasında hastaya düşen, zirkonyum için gerekli olan bakımları aksatmamasıdır. Diş fırçası ve diş macununun yanı sıra diş ipi de kullanılmalıdır. Altı ayda bir uzman hekimlere başvurularak kontroller yapılması da tavsiye edilir. Gerekli bakımların göz ardı edilmediği durumlarda zirkonyum kaplamalarda herhangi bir deformasyon görülmemektedir. Galaksi Diş Kliniği, tedavi sonrası yapılması gereken bakımlar konusunda gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır. Uzman hekimlerimizin başarı ile yönettiği işlemler, tedavi sonrasında da desteklenecektir.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Diğer Tedavilerden Farkı Nedir?
Söz konusu kaplama amaçlı tedaviler olduğunda birçok farklı materyalden bahsedilebilir. Yaprak diş tedavisi, porselen kaplama ya da protez gibi farklı uygulamalar, son yıllardaki teknolojik gelişmeler ile birlikte popülerliğini zirkonyum diş kaplamalara bırakmıştır. Zirkonyum, yapısı sayesinde kusursuz bir etki gösterir. Renk tonlarının doğal diş ile uyumlu olması, dokusunun doğallık göstermesi, ışık geçirgenliği konusunda başarılı sonuçlar vermesi ve uzun yıllar boyu kullanılabilecek bir dayanıklılık sunması, zirkonyum diş kaplamayı diğer tedavilerden farklı kılmaktadır.


Zirkonyum Kaplama ile Porselen Kaplama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Porselen kaplamalar, oldukça ince ve kırılgan bir yapı sergiler. Bu kırılganlığın önüne geçmek için de metal köprüler kullanımına yönelinir. Destek amacı ile platin ya da paladyum gibi materyaller tercih edilecektir. Porselen dişler de gelişen yöntemler ile birlikte dayanıklı bir hal almıştır fakat yine de kısa süreli bir çözüm üretir. Uzun vadeli tedavilerde porselen, pek fazla tercih edilmez.
Zirkonyum kaplama ise yarı metal olduğundan dolayı dayanıklılığı ve hassasiyeti bir arada barındırır. Zirkonyumun geçirgenliği porselene kıyasla daha iyidir ve böylece dişin doğal rengi, daha kolay yakalanır. Zirkonyum diş kaplama porselen kaplama ile kıyaslandığında daha uzun bir kullanım ömrü de sunar.
Gelişen teknolojiler ile birlikte ortaya yeni bir kaplama türü de çıkmıştır. Günden güne yaygınlık kazanan bu tedavi, “cercon” ismi ile bilinmektedir. Cercon kelimesi seramik ve zirkonyumun birleşiminden meydana gelmekte olup bu tedavide hem seramik hem de zirkonyum kullanılmaktadır. İşlem yapılacak bölge önce zirkonyum ile kaplanır, ardından seramik uygulaması yapılır. Hesaplanan direnç ölçümlerinde oldukça başarılı sonuçlar yakalayan bu kaplama türü, bileşenleri sayesinde geçirgenlik ve dayanıklılık konusunda da tam puan alır. Yaklaşık 20 yıl önce ortaya çıkan bu kaplama, nadiren de olsa uygulanmaktadır.
Zirkonyum kaplama hakkında sıkça sorulan sorular
Zirkonyum diş tedavisi nasıl yapılılır ?
Öncelikli işlem olarak hastanın ağız yapısına uygun dişleri hazırlamak amacıyla hastanın dişlerinin ölçüsü alınmaktadır. Daha sonra ağız ve diş temizliği sağlanır ve hastadan alınan diş ölçüsüne göre hazırlanan zirkonyum dişler belirlenen bölgeye yapıştırılır.
Zirkonyum kaplamalar nasıl uygulanır?
Kesim işlemleri lokal anestezi altında gerçekleşir ve sonrasında diş renginde geçici bir kaplama yapılarak sıcak ve soğukta sızlamanın önüne geçilir. Hastaların çok az bir kısmında hafif bir sızlama görülür genel itibariyle sıkıntı yaşanmadan süreç tamamlanır.
Zirkonyum kaplama kimlere yapılabilir ?
Zirkonyum kaplama, sürekli dişe uygulanabilir. Büyüme gelişim evresinde diş arkında çeşitli değişiklikler olacağı için bu evrede yapılan zirkonyum kuronun sonradan yenilenmesi gerekebilir.
Zirkonyum kaplamaları ne kadar süreyle kullanılabilirim ?
Düzenli kontroller yapıldığında çok uzun yıllar kullanalabilirsiniz. Şu kadar süre diye net bir zaman verilemez. Dişler canlı dokulardır ve zamanla aşınmalar ve sürmeler sebebiyle şekil değişiklikleri gözlenir. Zirkonyum kaplamalarda değişiklik olmaz. Bu formu değişmiş ağza uyumlandırmak için yenilenmek istenebilir.
Zirkonyum dişlerin diş etimle uyumu nasıldır?
Dokuyla uyumlu bir malzemedir. Metal destekli protezlerde görülen dişin boyun bölgesindeki diş etinde mor renklenme asla oluşmaz. Diş eti çekilmesine sebep olmaz. Yanlış fırçalama gibi sebeplerden diş eti çekilecek olursa estetik olarak kötü bir görüntü yaratmaz.
Metale karşı alerjisi olanlarda uygulanabilir mi?
Zirkonyum kaplamalarının içeriğinde metal bulunmadığı için metal alerjisinin tektiklenmesine de sebep olmaz.
Zirkonyum kaplamaların bakımını nasıl yapabilirim?
Normal diş fırçalar gibi dişler fırçalanır. Diş ipi ve dişsiz bölgeler için superfloss kullanılır. 6 ayda bir hekim kontrollerine düzenli gelindiğinde zaten oluşabilecek problemler öngörülüp önlemler alınır.
İşlemler sırasında ağrı hisseder miyim?
Zirkonyum kaplamalar kesilerek çıkarıldığından, herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz. Dişlerde doku kayıplarına sebep olmaz.
Tedavi süresince estetik açıdan bir sorun yaşar mıyım?
Özellikle ön dişlerde yapılan geçici kaplamalar daimi zirkonyum kaplamalarınızla şekil olarak benzer olacaktır. Malzeme olarak akrilikten yapılan bu kaplamalar pek dayanıklık sayılmazlar ancak renk uyumu ve şekil olarak sizi yeterince tatmin edecektir.
Porselen ve metalle kıyaslandığında ne kadar dayanıklıdır?
Son yıllarda uygulanan yöntemler ile zirkonyum alt yapılı kron ve köprüler, metal alt yapılı kron ve köprüler kadar dayanıklıdır. Porselene nazaran kırılganlığı daha azdır. Metalle kıyaslandığında esneme miktarı daha az kırılganlık daha fazladır. Bu durum porselenin zirkonyuma, metale karşı daha iyi adapte olmasını sağlar. Sonuç olarak da porselen kırıklarını en aza indirir.
Zirkonyum kaplamaların dezavantajı var mıdır?
Uzun dişsiz aralıklar arka bölgelerde kırılma ihtimali artacağından tavsiye edilmez.
Zirkonyum dişler diş eti hastalığı olanlarda uygulanabilir mi?
Öncelikli olarak diş eti hastalığı giderilir. Diş eti hastalığı tedavi edildikten sonra zirkonyum dişler uygulanabilir.
Zirkonyum Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanmaktadır?
Her hastaya uygulanacak tedavi farklı olduğundan kesin bir süre vermek mümkün değildir. Müdahaleyi yapacak uzmana göre ve zirkonyum kaplama yapılacak diş sayısına göre değişmektedir.
Hasta ile doktor arasında tedavi sırasında izlenecek yolun belirlenmesi de hem karşılıklı memnuniyet açısından hem de tedavinin erken tamamlanması açısından son derece önemlidir.
Hasta Yorumları
Tedavi süreçlerinin her anında sizinleyiz.