fbpx

Koruyucu ve Önleyici Ortodonti Tedavi

Çocuklarda Önleyici Ortodonti Nedir?

Çocuklar için özel olarak uygulanan önleyici ortodonti tedavilerinden söz etmeden önce çocuklarda ortodonti hakkında bilgi vermek ve çocuklarda ortodonti nedir sorusunu cevaplamak yararlı olacaktır.

Diş ve ağız yapısındaki uyumsuzluklar genetik nedenlere bağlı olarak gelişebileceği gibi bebeklik dönemindeki alışkanlıklar sonucunda da görülebilir. Bu yüzden erken teşhis ve erken tedavi, gelecekte oluşabilecek daha büyük problemlerin çözümünde kilit bir anlam taşır.

Ortodonti, diş hekimliğindeki uzmanlık dallarından bir tanesidir. Ortodonti de temel amaç, çarpık düzene sahip dişlerin arasındaki uyumluluğun gözden geçirilmesi ve uyumsuzluk durumlarının ortadan kaldırılması olarak özetlenebilir. 

Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde ortodonti merkezli problemlere rastlama oranı epey yüksektir. Erken ve doğru bir tedavi ile bu problemler, tamamen engellenebilir. Çocuklardaki önleyici ortodonti tedaviler henüz yeni ortaya çıkmış ya da çıkmakta olan problemlerin üzerine yoğunlaşır. Çözüme kısa bir süre içerisinde, basit bir şekilde ulaşılabilir. En sık rastlanan problem ön dişlerde görülen ayrıklık ya da yapısal bozukluklardır. Düzenli olarak yapılan kontrol ve tedaviler ile ayrıklıklar da ortadan kaldırılır. Ayrıca parmak emme, tırnak yeme, çenede büyüme gibi alışkanlığa ya da genetik faktörlere bağlı olan durumlar da bu tedaviler ile son bulabilir. Alışkanlıklar ne kadar erken bırakılırsa çene ve ağız sağlığı da o kadar erken çözüme kavuşur.

Sözü edilen tedavi hareketli, ağız dışı ya da ağız içi apareyler ile birlikte çene operasyonları ya da diş çekimini kapsayan uygulamalardan oluşur. Uygulanacak tedaviler kişiseldir, her çocuk için ayrı bir tedavi süreci ve yöntemi belirlenir. Önleyici merkezli tedavilerde gözlem ve kontrol süresi de önemlidir. Bu doğrultuda çocukların dişleri, 12 yaşlarına kadar düzenli olarak kontrol edilmelidir. Tedavinin gerekli görüldüğü durumlarda kontrol aralıklarının daha da sıklaşması gerekebilir. Ancak ideal bir kontrol sıklığı, yılda iki kez olarak ifade edilmektedir. Miniklerin diş ve ağız sağlıkları üzerinde sorumlulukları bulunan ebeveynlerin bu kontrollere de gereken önemi vermeleri tavsiye edilmektedir.

Doktorunuza Danışın
Tedavi süreçleri hakkında detaylı bilgi alın

Önleyici Ortodonti Süreçleri

Diş ve ağız sağlığını korumaya yönelik olarak yapılacak temizlik işlemleri, bebeklik çağından itibaren alışkanlık haline getirilmelidir. İlk diş ile birlikte başlaması gereken temizlik ve bakım, ilerleyen çağlarda oluşabilecek problemleri büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır. Ancak ebeveynlerin bu sorumluluklarını yerine getirememesi sonucunda çocuklarda diş problemleri de kaçınılmaz olur. Çocuklardaki diş problemlerinin çözümünde parça parça müdahaleler değil, bütüncül bir koruma amaçlanmalıdır.

Özellikle bebeklik döneminden başlayarak ilerleyen yaşlara kadar rutin kontroller ve koruyucu yöntemler uygulanmalı, olası tedavi süreçlerine mümkün olduğunca erkenden başlanmalıdır. İşte bu noktada bir hayli önem arz eden önleyici ortodonti tedavisi, sağlıklı bir ağız yapısı amacı ile uygulanan tedavi sürecini ifade eder. Önleyici ortodonti tedavisi ağız sağlığı perspektifinde hayat boyu önemini korur, bu nedenle çocuklarda ortodonti tedavileri uzman isimler tarafından uygulanmaya konulmalıdır.

Galaksi Diş Kliniği, çocuklar için gerekli olabilecek ortodonti tedavilerinde pedagojik değerleri göz önünde bulundurarak onların psikolojilerini de düşünüyor. Böylece tedavi sürecinin tamamı profesyonel bir şekilde yürütülüyor.

Çocuklarda Önleyici Ortodonti Kimlere Yapılmalıdır?

Önleyici ortodonti tedavilerini gerektiren başlıca durumlar;

Erken yaştaki çocukların diş sağlığı, ebeveynlerinin gözlemi altında olmalıdır. Ebeveynler, aşağıda sıralayacağımız durumları gördüğünde ya da bu durumlardan şüphelendiğinde vakit kaybetmeden uzman diş hekimlerine başvurmalıdır. Peki bu durumlar nelerdir?

  •         Yanak ve dudak ısırma yönelimleri
  •         Dişlerin uyumsuz konumlanışları
  •         Sürekli olarak ağız yolu ile solunum
  •         Çenenin kapanmasında görülen anormallikler
  •         Diş kayıpları
  •         Çene konumlanışındaki problemler
  •         Parmak emme ve benzeri alışkanlıklar

Yanak ve dudaklarını ısıran çocuklar!

Görüldüğü üzere bu durumların bazıları genetik, bazıları ise alışkanlığa bağlıdır. Genetik faktörlerin oluşumunun engellenmesi, alışkanlık faktörüne kıyasla daha zordur.

Ancak çocuklarda böylesi alışkanlıklar varsa ebeveynler de çözümün bir parçası olmalıdır. Yanak ve dudaklarını ısıran çocuklar, diş ya da çene konumlanışlarında problem olanlar, erken dönemde diş kaybı yaşayan minikler ve alışkanlıklara sahip olan çocuklara önleyici ortodonti tedavisinin uygulanması gerekmektedir.

Çocuğunuzun dişlerinde oluşan problemlerin nedenleri ve olası tedavi süreci hakkında detaylı bilgi almak için vakit kaybetmeden kliniğimize gelmenizi tavsiye ederiz. Uzman diş hekimlerimiz tarafından yapılacak ilk muayene sonrasında hangi tedavinin uygun olacağı da belirtilecektir.

Çocuklarda Önleyici Ortodonti Zararlı Mıdır?

Çocuklarda diş tedavisi denildiğinde başlıca uygulamalardan biri olan önleyici ortodonti zararlı değil, aksine oldukça yararlı ve elzemdir. Önleyici ortodontinin yöntemlerinden biri olan diş telleri, ebeveynlerin kafasını kurcalayabilir. Diş tellerinin çürüklere yol açtığı, sürecin ağrılı bir şekilde ilerlediği gibi düşünceler oluşabilir.

Ancak önleyici ortodonti tedavisindeki tüm süreç, tamamen ağrısız bir şekilde ilerler. Hatta öyle ki erken yaştaki çocuklar, diş hekimi korkusunu da bu tedavi ile yenecektir. Çocuklarda genel anestezi gerektiren durumlara pek rastlanmaz, gerekli durumlarda ise anesteziye elbette başvurulabilir. Ayrıca diş telleri ve çürük arasında kurulan ilişki de doğru değildir. Temizliğin doğru ve düzenli olarak yapılması, çürük oluşumunun önüne geçecektir.

Çocuklarda Önleyici Ortodontinin Avantajları ve Yararları Nelerdir?

Çocuklarda önleyici ortodontinin avantajlarından ve yararlarından da bahsetmek gerekir. Bu tedavi süreci fiziksel avantajların yanında psikolojik avantajları da beraberinde getirir. Öncelikle erken tedaviler, her zaman daha büyük problemleri engeller. Dişlerin dizilimi ve konumlanışı bu tedavi süreci ile sağlanır. Çocuklarda diş bozukluğu görülebilir ancak önleyici tedaviler, bu bozuklukların da önüne geçer. Ağız yolu ile görülebilecek alışkanlıkların da engellendiği önleyici ortodonti tedavilerinde çene bozukluklarından solunum rahatsızlıklarına, diş eti hastalıklarından yanak sorunlarına kadar pek çok problem tamamen son bulur.

Bunların dışında çocuklar, öz güven gelişimi ve psikolojik rahatlıklar konusunda da avantaj sahibi olur. Sağlıklı gülüşler, öz güvenin en büyük belirtilerinden biridir. Ağız içinde görülebilecek sorunlar, öz güven üzerinde de olumsuz etki gösterir. Ancak önleyici tedaviler ile tüm problemler ortadan kalkacak, çocuğunuzun psikolojik sağlığı da önemli ölçüde yoluna girecektir.

Ortodonti Tedavisi Ne Zaman Yapılmalı?

Galaksi Diş Kliniği olarak uzman diş hekimlerimizin tamamı çocuklar ile özel olarak ilgilenir. Sürecin başından sonuna kadar takipçisi olunur ve böylece süreç hem verimli hem de eğlenceli bir şekilde yürütülür. 6 – 7 yaş düzeyindeki çocuklarınızın diş ve ağız sağlığı için bize ulaşabilir, teşhis ve tedavi için erken davranabilirsiniz. Unutmayın, erken yaşlarda görülen diş problemlerine zamanında müdahale etmezse problemler büyüyebilir. İlerleyen yaşlarda daha büyük sorunlar oluşabilir ve bu durum, daha kapsamlı bir tedavi süreci gerektirebilir.

Önleyici ortodonti hakkında sıkça sorulan sorular

Önleyici ortodonti neden yapılır?

Önleyici ortodonti, çocuklarınızın düzenli sıralanmış dişlere ve düzgün bir çene yapısına sahip olması için yapılır. Pedodonti uzmanları çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını korumayı hedeflemektedir. Bebeklik döneminden başlayarak ağız içerisinde diş sağlığını koruyucu önlemler alınmalıdır. Erken dönemde çocuk dişlerine yapılacak uygulamalar ileri yaşlardaki diş problemlerinin oluşmasının önüne geçmektedir.

Önleyici ortodonti nasıl yapılır?

Önleyici ortodonti tedavi aşamaları ilk olarak ailenin bilinçlendirilmesi ile başlar. Çocuklarının diş ve çene yapılarında herhangi bir bozukluk gören ailelerin Pedodonti Uzmanı ile tedaviye başlaması gerekir. Bunun öncesinde de çocuklarda süt dişleri çıkmaya devam ederken aile diş hekimini ziyaret etmelidir. Önleyici ortodonti için diş hekimleri çocuklarınızın diş, çene ve yüzlerinde oluşabilecek bozuklukları izler ve sizleri yönlendirir. Koruyucu ortodonti, çocuklarınızın diş ve çene yapılarını tehdit eden olumsuz alışkanlıklarını da tespit ederek kalıcı hasarlar olmadan birtakım destekleyicilerle tedaviye başlarlar.

Önleyici ortodontik tedavinin avantajları nelerdir?

Önleyici ortodontik tedavi ile erken alınacak önlemlerde çocuklarınız yaşam boyu sürecek güzel bir gülümsemeye sahip olacaklar. Ayrıca:

  • Önleyici ortodonti ile çocuklarınızın çenesi ve dişleri sağlıklı ve düzgün bir konumda büyür.
  • Önleyici ortodontik tedavi ile dişlere zarar verecek kötü alışkanlıkların önüne geçilir.
  • Önleyici ortodonti, fiziksel görünümünü iyileştirir ve özgüvenini arttırır.
  • Üst solunum yolları rahatsızlıklarının oluşmasını engeller.
  • Üst ön dişlerin yanlış konumlanmasından meydana gelebilecek travmaların önüne geçer.
  • Önleyici ortodonti diş kırıklarını engeller.

Önleyici ortodontik muayene ne zaman yapılır?

Önleyici ortodonti için muayene çocukların süt dişlerinin çıkmaya başladığı andan itibaren ya da 1 yaşlarından sonra yapılmalıdır. Herhangi bir bozukluk gözlemlendiğinde ise ana dişlerin çıkması beklenebilir.

Önleyici ortodontik tedavi hangi durumlarda yapılır?

Dengeli olmayan çene yapısı, ağızdan solunum, parmak emme, anormal yutkunma, dil emme, önde konumlanmış dişler, süt dişlerinin erken ya da geç kayıpları, çiğneme ve konuşmada zorlanma gibi faktörlere bağlı olarak yapılmaktadır.

Önleyici ortodonti tedavi ne kadar sürer?

Önleyici ortodonti tedavi süresi, diğer ortodontik tedavilerde olduğu gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Önleyici ortodonti aşamaları ve tedavi sürelerini etkileyen en önemli faktör ortodontik sorunun şiddetidir. Koruyucu tedaviler daha hızlı sonuçlandığı için çocuklarınızın sağlıklı diş dizilimi oluştuğunda sonlandırılabilir. Ancak çene eklemi tedavisi gerektiren durumlarda koruyucu ortodonti tedavi süresi uzayabilir.

Hasta Yorumları

Tedavi süreçlerinin her anında sizinleyiz.

Oğlumuzun dişlerinde çarpıklık vardı ve ciddi bir seviyedeydi. Şimdi çok tatlı dişleri var. Tedavi süreci boyunca da oldukça ilgi gördük.

Emine T.

Tavsiye üzerine Tuzla’dan geldik 🙂 İyi ki gelmişiz. Her sorduğumuz soruya oldukça sabırla cevap verdiler. Tedavimizde çok güzel sonuçlandı. Smile Center ailesine teşekkür ederiz.

Sezer Ş.