Kanal Tedavisi Nedir ?
Diş kanal tedavisi hakkında yapılacak bir özet, şu şekilde olabilir: Problem görülen dişin sinir konusunun çıkarılması, boşluğun temizlenerek şekillendirilmesi ve özel kanal dolgu malzemeleri doldurulması işlemi kanal tedavisi olarak ifade edilir. Hastanın durumu, sürecin aşamalandırılması açısından önemlidir. Tek seansta sonuç alınabileceği gibi iki seans da uygulanabilir. Kanal tedavisi gerektiren durumlar, söyle sıralanabilir:
- Sıcak ya da soğuk gıdalar ile temasta oluşan ve kısa süre içerisinde geçmeyen, şiddetli ağrı durumları
- Nedeni belirlenemeyen, hayat kalitesini düşüren ağrı durumları
- Gece uykusu sırasında şiddetlenen ve uyumayı engelleyen ağrı durumları
Yukarıdaki durumlar diş sorunlarının önemli boyutlara ulaştığının göstergesi olmakla birlikte kanal tedavisi ile sonuçlanan süreç, genellikle bu durumlar ile başlar.

Doktorunuza Danışın
Tedavi süreçleri hakkında detaylı bilgi alın
Kanal Tedavisi
Doğal dişlerde görülen problemler, birtakım müdahaleleri zorunlu kılar. Gelişen teknolojiler ile doğal dişe yakın bir yapı elde edilebilse dahi doğallık, geri getirilemez. Bu nedenle diş tedavilerinin tamamındaki ilk amaç, dişin canlılığı ve doğallığını koruyabilmektir. Diş pulpasının canlılığını korumak ve bu şekilde tedavi yapmak mümkün olmayabilir. Burada yapılması gereken, şartlar uygunsa, kanal tedavisidir.
Toplum arasında diş kanal tedavisi hakkında birçok efsane dolaşır. Kanal tedavisinin ağrılı bir tedavi türü olduğu iddia edilir. Bu nedenledir ki birçok birey, diş hekimlerine başvurmaktan çekinir. Ancak çekincelere gerek yoktur. Galaksi Diş Kliniği bünyesindeki uzman diş hekimleri, süreç sonunda tüm hastaları memnuniyet ile uğurlar.

Diş Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?
Kanal tedavisi, tedavi esnasında herhangi bir ağrı ya da acıya mahal vermez. Lokal anestezi uygulandığı için hasta, süreci rahat bir şekilde atlatır. Ancak kanal tedavisinin sonlanmasının ve lokal anestezinin etkisini kaybetmesinin ardından bir miktar ağrı yaşanması da olasıdır. Kanal tedavisi uygulanan diş, tedavi sonrasındaki gün bir miktar ağrı hissettirebilir. Hastanın bu süre zarfında o dişi yormaması, kullanmaması tavsiye edilir. Sonrasında dişteki ağrı yavaş yavaş sonlanacaktır. Sıcak ya da soğuğa karşı bir hassasiyet de görülebilir. Bu hassasiyet de ağrı gibi kısa sürelidir.

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yapılacak ilk muayenenin ardından kanal tedavisi üzerinde karar kılındıysa genel itibarıyla aşağıdaki gibi bir süreç izlenecektir:
Kanal tedavisine başlamadan önce sterilizasyonun sağlanması için lastik örtü uygulaması yapılır. Lastik örtü, kanal tedavisi sırasında tükürüklerdeki bakterilerin kanal içerisine girme ihtimalini ortadan kaldırılması amacını taşır. Böylece süreç, daha rahat ve hijyen bir şekilde ilerler. Lastik örtü uygulamasının ardından lokal anestezi yapılır. Lokal anestezinin etki göstermesi beklenir, işlemler bu şekilde başlar. Önce diş yüzeyi üzerindeki tüm çürüklerin yok edilmesi gerekir.
Çürükler temizlenir. Bu aşamada dişin orta kısmında yer alan ve kanal odası adı verilen bölüme giriş başlar. Teknolojik imkanlar doğrultusunda kanal uzunluğunun tespiti gerçekleşir. Kanal uçları ile alakalı tespitlerin kusursuz olması için sinyal verici aletler ile ölçüm yapılır. İhtiyaca göre bir ya da daha fazla kanal açmak mümkündür. Tedavinin bu aşamasında kanal şekillendirme işlemleri yapılır. Aşamanın başlarında el aletleri kullanılır. Sonrasında sıra döner aletlere gelir. Döner aletler yardımı ile kök kanalları üzerine şekil verme amaçlı müdahaleler edilir.
Artık kanallar açılmış ve şekillendirilmiştir. Dezenfekte edilmesi adına kullanılacak olan madde, antibakteriyel solüsyonlardır. Antibakteriyel solüsyon yardımı ile kanalların tamamı bakterilerden arındırılır. Bazı dişlerde iltihap gözlenmesi olasıdır. İltihap oluşumu görüldüyse süreç uzayabilir. Özel ilaçlar yardımı ile iltihap giderilecek, tedavi daha sonra devam edecektir. Tedavinin sonlanacağı bölüme gelinmiştir. Açılan, temizlenen, şekillendirilen kanalların doldurulması gerekir. Burada özel diş dolgusu ya da farklı maddeler kullanılabilir. Kauçuktan üretilmiş ve kanal tedavisi için özel olarak geliştirilmiş dolgu ve ilaçların yardımı ile kanallar kapatılır.
Diş Kanal Tedavisi Fiyatları
Dişe uygulanacak tüm tedavi türlerinde olduğu gibi kanal tedavisinde de muayene öncesi net bir fiyat vermek doğru olmayacaktır. Kanal tedavisi fiyatı, birçok değişkenin belirleyiciliği altındadır. Ayrıca tedavi esnasında kullanılan teknoloji de fiyat üzerindeki etkenler arasında gösterilebilir. Diş hekimliğinde tercih edilen teknolojik kıstaslar her geçen yıl sürekli olarak gelişmektedir. Bundan dolayı kanal tedavisi 2019 yılında geçen yıllara nazaran farklı olabilir. Diş ağrısı şikâyeti ile kliniğimize başvuran hastalar, uzman hekimler tarafından yapılacak ilk muayenenin ardından fiyat konusunda da bilgilendirilir. Süreç hakkındaki ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Diş Kanal Tedavisi Kimler Yaptırabilir?
Kanal tedavisini gerektiren durumlar, yukarıdaki başlıklar altında da özetlenmiştir. Diş yüzeylerinizde derinleşmiş çürükler bulunuyorsa, önceden yaptırdığınız dolgu ya da zirkonyum gibi kaplamaların altında çürükler oluşmuşsa, dolgu ya da kaplama yeterli olmadıysa, pulpa canlılığını yitirdiyse, bazı restorasyon çalışmaları gerekli görülmüşse ve kaza ya da darbe sonucu kırılmalar görüldüyse kanal tedavisi yaptırmanız gerekebilir. Sıralanan problemleri yaşayan çocuk ya da yetişkinler için kanal tedavisi kararı verilebilir.

Diş Kanal Tedavisi Diş Rengini Koyulaştırır Mı?
Öncelikle şunu açığa çıkarmak gerekebilir: Kanal tedavisi ile dişlerin sinirleri alınır, yani diş adeta ölü hale gelir. Yaşamsal faaliyetlerin yerine getirilmemesi sebebi ile kanal tedavisi uygulanan dişlerde yavaş yavaş renk değişimleri gözlenebilir. Diş, zaman içerisinde doğal rengini kaybeder ve koyu bir hal alır. Ancak diş hekimlerinin kullandığı teknolojiler yenilikçi bir anlayışa sahipse bu durumdan korunmak mümkündür.
Diş için kanal tedavisi uygulanır, süreç tamamlanır. Sonrasında özel bir işlem daha yapılır. Bu işlem diş beyazlatma amacı taşır. Bu sayede oluşabilecek koyuluklar da büyük ölçüde ertelenir ya da engellenir. Galaksi Diş Kliniği’da kullanılan tüm alet ve teknikler, yapılacak tedaviden maksimum başarı elde etmek için özel olarak geliştirilmiştir. Bu nedenle Galaksi Diş Kliniği ile her tedavi, başarı ile son bulacaktır.
Dişlere Hangi Durumda Kanal Tedavisi Uygulanır?
Diş ve ağız bakımının ihmal edilmesi sonucunda dişlerde çürüklere sıkça rastlanabilir. Dişlerde oluşan çürükler, çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilir. Ancak çürük ileri bir boyuttaysa, bir hayli genişlediyse ve sinir uçlarına kadar uzandıysa kanal tedavisi kaçınılmaz olur. Bunun dışında dişlerdeki kırıkların parçalanmaya yol açtığı vakalarda da kanal tedavisi, etkili bir çözüm olarak düşünülebilir. Ayrıca dişlerdeki canlılığın kaybedilmesi de kanal tedavisi içeren kapsamlı bir tedavi ile sonuçlanır. Yalnızca dişlerdeki problemler değil, diş etlerindeki problemler de kanal tedavisi gerektirebilir.


Diş Kanal tedavisi Yapılan Kişi Nelere Dikkat Etmelidir?
Kanal tedavisi ile son bulan bir diş problemine sahip olan hastalar, tedavi sonrasında da birtakım sorumluluklar almalıdır. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması çoğu zaman yeterli olmaz. Özel diş fırçası ve diş macunu ile yapılacak temizlikler, farklı yöntemler ile desteklenmelidir. Örneğin, diş ipi ya da arayüz fırçaları da ağız sağlığı için önem teşkil eder.
Bunlar ev içerisinde, gündelik yaşam sırasında yapılması gereken işlemlerdir. Sözü edilen bakımların dışında düzenli olarak kontroller de yapılmalıdır. Tavsiye edilen kontrol aralığı, spesifik durumlar dışında yılda iki kez olarak ifade edilir. Dişleri korumak, hastanın elindedir. Tedavi yöntemleri gelişse de hiçbir müdahale doğal dişin yerini tutamaz. Bu sebeple diş sağlığı, bebeklikten itibaren alışkanlık haline getirilmelidir. Oluşabilecek herhangi bir diş sorununda ise Galaksi Diş Kliniği, her zaman yanınızdadır.
Kanal tedavisi hakkında sıkça sorulan sorular
Kanal tedavisi yapılmasına neden olan durumlar nelerdir?
Derin çürükler, dişin beslenmesini engeller ve dişin canlılığını sağlayan dişin damar ve sinir sistemi olan pulpa adı verilen yapıya zarar verir. Bu durumda kanal tedavisi yapılarak, pulpa uzaklaştırılır ve boş kalan kısıma dolgu yapılır.
Kanal tedavisi işlemi ne kadar sürmektedir?
Kanal tedavisi işlemi, uygulanacak dişin durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte, ortalama olarak 1-1.5 saat sürmektedir.
Kanal Tedavisinden sonra dişler ne kadar kullanılabilir?
Kanal Tedavisi, düzenli ve iyi bakılırsa ömür boyu kullanılabilir. Ancak iyi bakılmadığı durumlarda dolgu düşerse tekrardan kanal tedavisi gerekmektedir. Aksi takdirde diş kaybı yaşanabilir.
Kanal tedavisi sonrasında ağrı olur mu?
Kanal tedavisi, yapılan hastalarda ilk 2-3 gün ağrı gözlemlenebilir. Bu ağrı çok şiddetlendiği durumlarda ağrı kesiciyle geçirilebilir. Nadiren de olsa bu ağrıların şiddetli hale geldiği ya da şişlik yarattığı görülebilir. Böyle durumlarda diş hekiminize tekrar görünmenizde fayda var.
Kanal Tedavisi tek seansta yapılabilir mi?
Kanal tedavisi, uygulanacak dişin durumuna göre seanslar değişiklik gösterebilir. Normal şartlar altında tek seans yeterli olabilirken, iltihaplı dişler için fazladan birkaç seans gerekebilir.
Pulpa nedir ve ne işe yarar?
Pulpa, dişin gelişimini tamamlamasını sağlar aynı zamanda ısı değişikliği, travma ve basınç değişikliği gibi durumlarda ağrı yaratarak uyarılarda bulunarak dişi korur.
Hasta Yorumları
Tedavi süreçlerinin her anında sizinleyiz.